Slovenský fotograf Tomáš Hulík v Dubline vyhral bronzovú sošku kamery

Labute Tomáš Hulík Slovensko_Malé Leváre

Federácia európskych profesionálnych fotografov (FEP) udelila významné ocenenie slovenskému fotografovi Tomášovi Hulíkovi, ambasádorovi značky Nikon.

Medzinárodná porota, zložená zo štrnástich profesionálnych fotografov, udelila Hulíkovi tretie miesto za kolekciu piatich fotografií v kategórii Divoká príroda. Do súťaže sa v roku 2018 prihlásilo vyše 200 profesionálnych fotografov z 25 – tich krajín s takmer 2 000 prácami.

Tomáš Hulík, slovenský fotograf, ambasádor značky Nikon a súčasne dokumentarista a prírodovedec, získal pre Slovensko významné ocenenie – tretie miesto v súťaži Federácie európskych profesionálnych fotografov. Bronzovú sošku kamery udeľuje medzinárodná porota zložená zo 14 odborníkov, ktorej tento rok predsedal Jørgen Brandt – oceňovaný dánsky profesionálny fotograf. Tomáš Hulík získal cenu v kategórii Divoká príroda.

Okrem nej môžu byť prihlásení súťažiaci ocenení v kategóriách Komercia, Móda a ilustrácie, Digitálne a výtvarné umenie, Krajinná fotografia, Reportážna a novinárska fotografia, Šport, Svadba, Divočina, Študenti a Mladí fotografi. Do desiatich kategórií tejto prestížnej súťaže sa ročne prihlási vyše 200 záujemcov. Ocenenie v súťaži neznamená len prestížne profesné ohodnotenie, jej cieľom je pomôcť spropagovať povolanie fotografa a pozdvihnúť úroveň štandardov tejto profesie.

„Túto cenu nevnímam len ako profesionálnu prestíž, ale aj ako pripomienku hlbšieho zmyslu mojej práce,“ vyjadril sa Tomáš Hulík po prevzatí ceny v Dubline. „Zaoberám sa hlavne wildlife fotografiou, fotografovanie je pre mňa životným štýlom, láskou, živobytím a na druhej strane je aj neuveriteľnou pasiou. Príroda ponúka fotografovi veľmi veľa možností, je rôznorodá, farebná. Je to pestré pole, kde sa fotograf môže maximálne realizovať. Okrem wildlife fotografie mám rád aj krajinnú fotografiu a tiež rád fotím ľudí,“ dodáva Tomáš Hulík.

Tomáš Hulík v súťaži zabodoval kolekciou piatich fotografií „Divoké husy – Devínske jazero“, „Jelení gang – Devínske jazero“, „Labute – Malé Leváre“, „Labutie jazero – Veľké Leváre“ a „Žirafa – Masai Mara, Keňa“. Pri svojej práci fotografa uprednostňuje fototechniku Nikon D810 a Nikkor 200 – 500 mm f/5,6E ED VR, pri fotografovaní divokej prírody obľubuje profesionálny rad zdradloviek Nikon D850 a teleobjektívy Nikkor AF-S NIKKOR 600mm f/4G ED VR či AF-S NIKKOR 200 – 500 mm f/5,6E ED VR.

Tomáš Hulík *1976

Vyštudoval environmentalistiku na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave, pôsobí ako fotograf a dokumentarista, ambasádor techniky Nikon, aj ako autor a spoluautor viacerých významných prírodopisných dokumentov. Pravidelne prispieva do magazínov GEO, National Geographic, Universum, Lidé a Země. Žije v Bratislave.

www.tomashulik.eu

Federácia európskych profesionálnych fotografov (FEP) združuje vyše 50 000 fotografov z celej Európy. Jej cieľom je nielen ochraňovať práva fotografov spolu s národnými a medzinárodnými organizáciami, ale najmä spropagovať toto náročné a zaznávané povolanie. Členovia FEP sa môžu zúčastniť na všetkých školeniach a kvalifikáciách organizovaných a oprávnených FEP.

http://www.europeanphotographers.eu/

Zdroj: TS

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár