HAL3000 MČR 2018 Elite Ti recenzia – herný rýchlik s GTX1070Ti

HAL3000 MČR 2018 Elite Ti - titulka 3

Počítače od českej značky HAL3000 sa vyznačujú komplexným prístupom k veci. Výrobca sa stará o štýlový vzhľad, aj o výkon a maximálnu tichosť prevádzky. Môžeme týmito slovami popísať aj desktop MČR 2018 Elite Ti?

HAL3000 MČR 2018 Elite Ti 01Najskôr si ujasníme, že skratka „Ti“ v názve znamená prívlastok grafickej karty. V útrobách tohto PC sa ukrýva GTX1070 Ti od MSI, ktorá iba nedávno posilnila rady „zeleného tímu“, no má veľmi vysoký potenciál stať sa obľúbeným modelom. Je teda skvelou voľbou pre oficiálny počítač Majstrovstiev ČR v počítačových hrách 2018, ktorý sme si vyskúšali. Ale nepredbiehajme.

Dizajn skrinky

Efektné modely s priehľadnou bočnicou sme už pri HAL3000 videli. No to, čo výrobca predviedol v prípade tohto modelu, to musí osloviť aj odporcu RGB. Podsvietenie sa týka okrajovo základnej dosky, výrazne ventilátorov a LED pásiky neobišli ani samotnú case. Výsledný efekt je parádny a najlepšie vám ho sprostredkujú fotky. Niektoré z nich možno už poznáte z našej fanpage a Instagramu. Na jeden drobný detail sme narazili v súvislosti s priehľadnou bočnicou – nie je ľahké ju vyleštiť a zbaviť prachu.

HAL3000 MČR 2018 Elite Ti 02Skrinka je brandovaná Sharkoon M25-W a páčila sa nám. Dáva počítaču ten správny nádych sebavedomia, dynamiky a zároveň decentnosti, ktorý by malo takto výkonné herné PC určite mať. Porty USB, vstupný, výstupný jack a ovládanie sú umiestnené na vrchu predného panela skrinky, takže budú dobre prístupné aj tam, kde by sa riešenie s ovládaním na hornej hrane neuchytilo. Panel zdobí grafika, ktorá akosi ľahko utkvie v pamäti, nič viac k nej nedodáme, posúďte ju sami. Celkovo zo skrinky cítiť, že to nie je žiadny low-endový krám, ale precízne vyhotovený kúsok s odnímateľnými magnetickými plátmi, ktoré chránia ventilačné otvory, a ktoré ľahko vyčistíte.

HAL3000 MČR 2018 Elite Ti - porty

Konfigurácia

Zrejme aj pre priaznivú výslednú cenu počítača siahli v HAL3000 po Intel i5-8600K najnovšej generácie Coffee Lake, ktorá má šesť jadier a TurboBoost dokáže vyhnať až na 4,3 GHz. Ide teda o procesor, ktorý síce nie je high-end, no budí rešpekt a kto by sa pokúsil spochybniť jeho výkon by sa iba strápnil … Je totiž veľmi blízky obľúbenej, no staršej i7-7700 Kaby Lake. Sekunduje mu 16GB DDR4 RAM s frekvenciou 2400MHz od HyperX. To je hodnota, ktorá momentálne s rezervou stačí. Pokiaľ by ste chceli PC využívať aj na spracovanie videa a grafiky, možno by ste boli v pokušení RAMku ešte zvýšiť, voľné sloty tu nájdete, no náročný gamer bude spokojný.

HAL3000 MČR 2018 Elite Ti - HWinfo

Ako kombináciu diskov sme v útrobách MČR 2018 Elite Ti našli 240GB SSD od Kingstonu a 1TB Caviar Blue od WD. Tandem je to dobrý, aj keď v súčasnosti už začínajú byť postupne zaujímavejšie 500+ GB SSD. V tomto prípade vám vystačí kapacita na niekoľko náročných hier. No keby ste boli naozaj maximálne šialení ako my (nahustili sme doň čo sa dalo), tak by ste za krátko začali ukladať aj na klasický disk.

HAL3000 MČR 2018 Elite Ti - grafika

O tom najdôležitejšom komponente – grafickej karte, sme vám už základ povedali. Teraz špecifikujeme, že ide o model MSI GeForce GTX 1070Ti ARMOR 8G s 8GB pamäte. Dvojventilátorové chladenie znižuje hlučnosť, predlžuje životnosť a 8GB VRAM bude stačiť aj náročnejším hrám. Napr. pri čerstvom Far Cry 5 sa nám ani po „osolení“ všetkých možných grafických nastavení a rozlíšenia 4K nepodarilo obsadiť viac ako cca 4GB.

Nezvykneme komentovať napájacie zdroje, no v tomto prípade urobíme výnimku, keďže použitý EVGA 650 GQ má certifikáciu 80PLUS GOLD. To znamená, že jednak bude mať od začiatku vysokú energetickú účinnosť a jednak ani po pár rokoch by mu nemala výraznejšie klesnúť. Je nám preto jasné, že výrobca myslí aj na to, že si nekupujete herné PC na týždeň, ale plánujete ho používať aspoň pár rokov.

Praktické skúsenosti z testovania HAL3000 MČR 2018 Elite Ti

Počítač sme testovali, ako inak, reálnym používaním. Tak sa prípadné problémy ukážu najskôr. Žiadne sa však neukázali a celkovo sme boli veľmi spokojní. Usporiadanie ovládania a portov skrinky nám vyhovovalo a priesvitná bočnica so „svetelnou show“ budila rešpekt aj obdiv náhodných okoloidúcich. 🙂

HAL3000 MČR 2018 Elite Ti - osvetlenie

Výkon je v hernej oblasti, aj pri pohybe v systéme výborný. Máme pocit, že procesor vyššieho radu by nepriniesol žiadne citeľné zlepšenie a o to hlavné sa grafika v hrách postarala. Pochválime teda konfiguračné schopnosti tímu HAL3000. Model MČR 2018 Elite Ti nepatrí medzi najtichšie, ktoré sme od značky testovali, no nie je to ani žiadny krikľúň. Grafika od MSI sa vie trochu ozvať pri záťaži, no mohutný chladič procesora SilentiumPC FERA 3 HE1224 sa nijako výrazne neprejavil. PC patrí k tichej, no nie najtichšej kategórii. V podstate ak budete hrať so slúchadlami na ušiach, aj tak vám to môže byť jedno … 🙂

Keďže sme model otestovali aj pri použití v oblasti virtuálnej reality, narazili sme na obmedzenie SSD. Predsalen napchať doň súčasne všetky Kingdom Come, Far Cry, Witchera, ďalšie tituly a do toho ešte rôzne hry a VR aplikácie, to nie je celkom reálne a použili sme preto aj klasický disk. Keďže je 7200 – otáčkový, spomalenie načítavania oproti SSD sme akosi nezaznamenali.

HAL3000 MČR 2018 Elite Ti - HTC Vive Pro

Keďže sme mali tú príležitosť, otestovali sme si toto PC aj v prostredí virtuálnej reality s HTC Vive Pro a jediné, čo môžeme konštatovať je, že nemáme žiadne výhrady. Softvér na VR automaticky prispôsobuje kvalitu obrazu výkonu počítača (hlavne grafickej karty). V prípade MČR 2018 Elite Ti si asi domyslíte, že sme si vychutnávali plynulú priestorovú grafiku s vysokým rozlíšením (Vive Pro má 2880 × 1600 p).

Výkon v hrách

Aby ste si mohli výsledky dobre porovnať, držali sme sa pravidiel, ktoré sme si stanovili v minulosti. Takže sme merali obnovovacie frekvencie pri maximálnych nastaviteľných detailoch (čo je niekedy viac ako možnosť ultra). Keďže aj tri roky po vydaní je tretí Zaklínač stále dobre použiteľný ako benchmark, použili sme ho. Pridali sme testovacie novinky Kingdom Come: Deliverance a Far Cry 5.

HAL3000 MČR 2018 Elite Ti - Far Cry 5
Far Cry 5

Podmienky sú vypnutá vertikálna synchronizácia a meriame vždy priamo v hre, nie v cutscénach. Aby boli výsledky zaujímavejšie, zmerali sme výkony v FHD, 2K a 4K. Napriek tomu, že 4K je rozlíšenie, ktoré s prehľadom zvládajú iba stroje s viac ako jednou grafickou kartou. Niekomu by možno stačili aj priemerné frekvencie medzi 30 a 40 fps, ktoré sa v 4K dajú dosiahnuť aj na takomto PC.

min/avg/max fps pri rozlíšení:Witcher 3Kingdom ComeFar Cry 5
4K28/32/3816/20/2538/52/65
2K48/54/6531/41/5269/85/114
FHD58/67/7833/48/9295/116/130
Hodnoty sú minimálne, priemerné a maximálne namerané zobrazovacie frekvencie.

Ako vidíte, z tabuľky jasne vyplýva, že pri rozlíšení 2K si prídete na svoje aj v takýchto graficky náročných tituloch. Kingdom Come je tak trochu výnimka, keďže pri tej hre by sa zapotil aj superpočítač z NASA … viď tento test.

Chladenie

Čo sa týka chladenia, patrí výrobcovi asi najväčšia poklona. Ani po niekoľko-hodinovej hernej akcii v plnej záťaži sa stroj nezapotil. Pri CPU teplota nestúpla vyššie, ako nad 79°C, čo je super a nemenej super je zhodou okolností rovnaká maximálna teplota GPU. Všimnite si položku GPU fan – chladenie grafickej karty sa pri nižšej teplote bez záťaže úplne vypne. Vidno to aj vyššie na fotografii v odseku Konfigurácia.


Chcete si porovnať výsledky so strojom s GTX1080kou? Prečítajte si túto recenziu.


Verdikt – HAL3000 MČR 2018 Elite Ti

Model MČR 2018 Elite Ti na nás zapôsobil zaujímavým štýlovým dizajnom, ktorý utkvie v pamäti a vďaka osvetleniu vo vnútri zapôsobí aj na návštevy. Konfigurácia je veľmi dobre nastavená tak, aby sa dosiahol ideálny pomer ceny a výkonu. Pri rozlíšení FHD vám GTX1070 Ti „ustrelí dekel“, v 2K si hravo poradí a pokiaľ netrváte na 60 fps, alebo si znížite detaily, môžete si užiť hranie aj v 4K. Pochválime tiež nízku hlučnosť, ktorá síce nie je na špičke, ale PC by nerušilo ani v knižnici. Testovali sme aj v prostredí VR s novinkou HTC Vive Pro a treba povedať, že si PC v tomto smere počínalo bezchybne. Najviac nás asi potešilo vysoko efektívne chladenie. Napokon spomenieme ešte 3 roky bezstarostnej záruky, ktoré HAL3000 poskytuje. Komponenty renomovaných značiek by však mali zabezpečiť, že ju nebudete potrebovať.

Hodnotenie: 94%

Ocenenie TechGuru.sk TOP herný stroj

Výhody:

  • štýlový dizajn skrinky
  • „svetelná show“ vo vnútri vyzerá parádne
  • rozumne nakonfigurovaný stroj
  • procesor generácie Coffee Lake-S
  • výkon postačí na 2K / 60 fps a 4K /30 fps v AAA tituloch
  • príjemne tichá prevádzka
  • zdroj s certifikáciou 80GOLD PLUS = dlhá životnosť
  • komponenty renomovaných značiek
  • voľné sloty na zvýšenie kapacity RAM
  • super výkon vo VR
  • dobrý pomer ceny a výkonu
  • efektivita chladenia

Nevýhody:

  • 500+ GB SSD by bola lepšia voľba
  • ťažko leštiteľná bočnica

Parametre: Procesor Intel Core i5 8600K Coffee Lake-S šesťjadro s Turbo Boost do 4.3GHz, grafika MSI GeForce GTX 1070Ti ARMOR 8G s 8GB pamäte, RAM HyperX FURY Black 16GB DDR4 2400MHz (dva moduly), chladič procesora SilentiumPC FERA 3 HE1224, MB MSI Z370 TOMAHAWK – Intel Z370, SSD Kingston SSDNow A400 240GB, WD Caviar Blue EX 1TB 7200 rpm, zdroj EVGA 650 GQ 650W 80PLUS GOLD, case Sharkoon M25-W Middle Tower, porty: DVI-D, HDMI, 3x DisplayPort, porty vzadu: 1x USB3.1 typ C, 1x USB3.1, 4x USB3.0, 2x USB2.0, vpredu: 2x USB3.0, OS Windows 10 Home 64-bit, 45cm hĺbka, 46,5cm výška, 21cm šírka

Cena: 1 577 EUR

Počítač na recenziu poskytla spoločnosť HAL3000.

O Autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár