Apple prepustilo 29 ľudí pre únik údajov – vraví uniknutá správa

Apple prepustilo 29 ľudí pre únik údajov titulka

Hej, je v tom silná dávka irónie. V USA je krádež či obchodovanie s tajnými informáciami federálny zločin. Spoločnosť Apple údajne prichytila až 29 osôb.

12 z nich bolo zatknutých konkrétne kvôli úniku interných informácií o budúcich softvérových plánoch firmy. Spomínaná irónia je v tom, že o tejto skutočnosti sme sa dozvedeli vďaka uniknutej internej správe. 🙂

Medzi 29 prichytených patria okrem zamestnancov aj spolupracovníci a dodávateľské firmy. V uniknutej správe sa hovorí:

Vinníci neprídu iba o prácu v Apple. V niektorých prípadoch pôjdu do väzenia a budú platiť veľké pokuty za narušenie sietí a obchodovanie s obchodnými tajomstvami. Oboje sa klasifikuje ako federálny zločin.

V dokumente sa spoločnosť snaží zamestnancov pred podobným konaním varovať. Spomína sa v ňom aj pravdepodobnosť, že reportéri a médiá sa budú vždy snažiť získavať informácie priamo od nich. Reportéri získajú vyššiu čítanosť článkov a zamestnanci, ktorí im k tomu pomôžu, za to “získajú pobyt v base”.

Apple prepustilo 29 ľudí pre únik údajov

Môže byť lichotivé, že sa na vás ktosi obracia ako na dôležitú osobu s informáciami. No treba mať na pamäti, že vás iba využívajú.

Zastrašovanie, ktoré je v tomto prípade pochopiteľné, pokračuje tým, že nájsť si prácu po tom, ako budete vyhodení za únik informácií, určite nebude ľahké.

V Apple už mali tento problém

Nedávno v spoločnosti prichytili zamestnanca, ktorý vypustil detailné informácie z interného stretnutia so starším viceprezidentom Craigom Federighim. Informoval zamestnancov o tom, že sa niektoré softvérové funkcie v iOS odkladajú. Minulý rok zasa vyhodili zamestnanca, ktorý nechal uniknúť info o iPhone X, iPad Pro a AirPodoch …

Zdroj: theverge.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár