Iný pohľad na referendum o rodine. Pravda do tváre.

Určite ste zaznamenali, že petícia za referendum o rodine mala úspech a tak nás už čoskoro čaká “sranda” za 6 miliónov Eur. Pre predstavu, v prepočte je to cca 180 miliónov Sk, ktoré mohli radšej ísť na skutočnú ochranu rodiny (napr. pomoc obetiam domáceho násilia) a nie na zisťovanie, či sme štát bigótny alebo slobodomyseľný. Prečítal som si zdôvodnenia Aliancie za rodinu a musím povedať, že vo mne skypela žlč. Ak s mojím názorom nesúhlasíte, rešpektujem to, nikto nemá patent na pravdu. No mám pocit, že je potrebné sa na túto vec pozrieť z objektívneho pohľadu. Nie som členom žiadnej cirkvi, ani homosexuál, takže si trúfam tvrdiť, že som objektívny.

O čom vlastne to referendum má byť?

Základná pointa je vraj ochrana tradičných hodnôt, čo v ponímaní iniciátorov referenda má byť klasická rodina, tvorená mužom a ženou. Takisto zdôrazňujú, že nechcú nikoho diskriminovať, čo je skutočne paradox, pretože presne o tom to celé je – na základe sexuálnej orientácie obmedziť občana, neuznať mu rovnaké práva, aké majú iní občania. Ak je toto ochrana tradičných hodnôt, tak to sme to teda pekne dopracovali… To sa už rovno môžeme vrátiť aj k zrušeniu volebného práva ženám, alebo k inkvizícii.

Ak sa referenda zúčastníte, bude vám položených niekoľko otázok, ktoré budú zisťovať, či ste proti tomu, aby sa homosexuálne páry mohli zosobášiť a adoptovať deti. Aliancia je proti tomu, pretožeee … lebo. Podľa ich oficiálneho webu by schválenie takýchto vecí mohlo viesť k tomu, že budú mať homosexuálne páry zo zákona rovnaké práva ako heterosexuálne. Čo je na tom zlé? Neviem. Proste sa vychádza z predpokladu, že je to zlé, proti Bohu a treba to zastaviť. Kto určil, že je to proti Bohu a nie je to jeho vôľa? Netuším.

Čistá pravda do tváre

Homosexuáli tu boli vždy a zrejme aj vždy budú , takže neviem, čo pozitívneho sa získa tým, že sa im bude upierať nejaké právo. Keď dvaja ľudia spolu žijú a majú sa radi, nevidím logiku v tom, aby napr. po smrti jedného z nich nebolo možné dediť, pretože zo zákona nemôžu byť zosobášení. Teraz budem trochu vulgárny. To, že sa niekomu nehompáľa medzi nohami to, čo by podľa niekoho iného malo, znamená, že nemá nárok na to, na čo by mal, ak by sa hompáľalo? Nemali by sme podľa rovnakej logiky zakazovať aj manželstvá ľudí, ktorí majú rozdielne politické názory? 🙂

Takisto argument o tom, že – citujem – “Ideál výchovy detí v kompletnej rodine s mamou a otcom je nenahraditeľný.” je čistý nezmysel, pretože nikto nevyberie dieťa z klasickej rodiny, aby ho umiestnil do rodiny homosexuálnej. V tom sa nič nezmení. Ak by sa adoptovalo, tak nepochybne deti z detských domovov, ktoré rodičov nemajú, alebo sa o ne ich rodičia nestarajú. Takže nahradiť neexistujúcich, alebo nezodpovedných rodičov asi nebude tak ťažké, však?

Osobne pár odchovancov “decáku” poznám a verte mi, že akákoľvek rodina im dá určite lepšiu výchovu, ako detský domov. Takže pokiaľ ide o to, aby deti z detských domovov radšej ostali tam kde sú, než aby sa stali súčasťou neštandardnej rodiny, javí sa mi to ako postup proti zdravému rozumu a pokrytectvo. Všade vidíme výzvy o tom, že treba pomáhať deťom z detských domovov, tak myslíme to vážne, alebo nie?

Je celkom možné, že sa v tej neštandardnej rodine budú mať lepšie, ako v rodine štandardnej, pretože nikto nie je dokonalý rodič a sotva tieto schopnosti súvisia s jeho orientáciou.

Pozitíva a Negatíva

Musím povedať, že naozaj vidím v tejto téme aj negatíva. Dieťa umiestnené do homosexuálnej rodiny sa bude porovnávať s inými deťmi, bude sa pýtať a pravdepodobne dlho nebude chápať o čo ide. Tiež je možné, že si zažije aj nejaký ten posmech od iných detí. Deti sú už raz také, kruto trestajú odlišnosť. Stále si však myslím, že je to lepšie, ako vyrastať v detskom domove ako “samorast”, ktorý nechápe ako svet funguje, rebríček hodnôt má rozhádzaný ako Lego a nebudem radšej ani komentovať, akí dospelí z týchto detí vyrastajú. Nechcem nikoho uraziť, nikto za to nemôže, že vyrastal v takomto zariadení, ale tam človek žije doslova ako vlk, člen svorky. Od malička bičovaný poznámkami vychovávateľov o tom, že rastie pre kriminál (nepreháňam, mám to z prvej ruky). No to je príliš obsiahla téma.

Bežne sa stretávam aj s názorom, že dvaja homosexuáli určite vychovajú ďalšieho. Netvrdím, že chápem podstatu vzniku sexuálnej orientácie, to asi nechápu ani doktori, ale som si dosť istý tým, že to nie je vec voľby, ale prirodzený proces. Tak, ako sa niekto narodí vysoký a iný nízky, tak je jeden hetero a iný homo. Takže mi nejde do hlavy, ako by asi bolo možné toto zmeniť výchovou, keď teraz homosexuálne manželstvá nemáme a napriek tomu z tých heterosexuálnych vychádzajú aj homosexuálne deti. Logika nepustí. Do rozoberania otázky, prečo veriaci pochybujú o tom, že aj homosexuáli sú “deti božie”, keďže boli tak stvorení, sa ani nejdem púšťať.

Záver

Nepoviem vám teda, či sa máte referenda zúčastniť, ani vám nepoviem, či máte byť za alebo proti. Pozrite sa na pozitíva aj negatíva, spočítajte si to a prídete k výsledku. Stačí na to “zdravý sedliacky rozum” a otvorená myseľ bez predsudkov.

Skončím dvoma výzvami:

1. Milí veriaci a Aliancia za rodinu, uvedomte si, že podľa vašej vlastnej filozofie, všetci sme deti božie a tým, že sa povolia svatby a adopcie homosexuálom nespôsobíme koniec sveta, ani úpadok spoločnosti, ani nič iného. Ak raz nastane Koniec sveta, tak určite nie z tohto dôvodu. Buďme realisti, existujú oveľa vážnejšie problémy a reálne hrozby, ktoré zázračne unikajú vašej pozornosti. Otvorte oči, myseľ, srdce a dajte si dohromady všetky fakty s nadhľadom. Prídete na to, že v skutočnosti spoločnosti nič nehrozí, naopak – pre opustené deti by sa mohlo blýskať na lepšie časy.

2. Milí homosexuáli, uvedomte si, že ak chcete byť považovaní za plnohodnotných členov spoločnosti, mali by ste sa tak aj chovať. Všetky tie Dúhové pochody a podobné veci ľuďom vadia. My heterosexuáli tiež nebeháme po uliciach polonahí, aby sme upozornili na svoju orientáciu. Skutočne teatrálnosťou dosiahnete jedine odpor, nie toleranciu. Hovorte, vysvetľujte, diskutujte, ale intímnosti si nechajte na doma, pretože sa sami staviate do netolerantnej polohy nerešpektovaním názoru verejnosti. Pochopíte, že pre ľudí vaša orientácia nie je dôležitá a v pohode ju budú tolerovať, pokiaľ im ju prestanete “búchať o hlavu”.

Pedro

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár