Život: Príručka používateľa

Už takmer tradične, najskôr varovanie: Netvrdím, že vás tento článok naučí, ako máte žiť. Spolu s blížiacim sa životným mílnikom som sa však rozhodol, že skúsim zhrnúť zopár všeobecných pravidiel a poznatkov o živote, ktoré som sa doteraz naučil a podelím sa o svoje závery. Ak nemáte radi filozofovanie, tak článok radšej nečítajte, bude ho totiž plný. 🙂 Vaše životné skúsenosti sú možno iné ako moje a nebudete so mnou súhlasiť. Pokojne mi o tom povedzte, rád to s vami preberiem.

Všeobecné pravidlá o živote

 

– Nenoste váhu sveta na svojich pleciach –

Nebuďte ľahostajní, ak sa deje neprávosť a vy viete, ako ju napraviť, bojujte! No netrápte sa kvôli veciam, ktoré nedokážete zmeniť. Jediné, čo trápením dosiahnete, je zhoršenie svojho vlastného života. Ak stojíte pred problémom, ktorý nemá riešenie, možnosti sú iba dve: buď pôjdete ďalej a zabudnete, alebo sa tým budete užierať, trápiť, no nič tým nezmeníte, len svoje zdravie k horšiemu. Nezabudnite ale na kategóriu, kde môžete prispieť svojou “troškou do mlyna” k riešeniu globálnych problémov… recyklujte, bicyklujte (čistota ovzdušia) a robte všetko, čo ak by robil každý, žijeme v lepšom svete.

– Žite v prítomnosti a myslite na budúcnosť –

Minulosť berte iba ako sériu lekcií, pretože tiež patrí do kategórie vecí, ktoré nedokážete zmeniť. Netvárte sa však, že neexistuje, vyberte si z nej užitočné informácie a použite ich. “Ten, kto si nepamätá históriu, si ju bude musieť zopakovať.” Takže poučiť sa a ísť ďalej, to je zlatá stredná cesta. Prešľapovať na mieste, ľutovať sa, lamentovať nad stratami, to nič pozitívneho neprináša. Dodám, že to okrídlené úslovie “Múdry sa učí na cudzích chybách, hlupák na vlastných.” ja osobne doplňujem o dodatok “…ale jedna vlastná skúsenosť má hodnotu stovky cudzích skúseností.”.

 

– Vo všetkom hľadajte rovnováhu –

Vesmír tak funguje. Všetkého veľa škodí. Všetko je o protikladoch a hľadaní rovnováhy, ktorá nikdy nenastane. Jing – Jang. Nič nepreháňajte, ani to dobré, ani to zlé, najlepšia cesta býva uprostred. Pokiaľ napríklad chcete schudnúť, pretože ste priveľa jedli, tým, že budete jesť primálo sa vám to nepodarí. Pokiaľ chcete zlepšiť svoje vzdelanie, učte sa, ale nepreháňajte to, lebo si o rok nebudete z toho nič pamätať. Proti tomuto pravidlu sa možno zdanlivo stavia zákon príťažlivosti. Zdanlivo. Zlé priťahuje zlé a naopak. Práve vďaka tomu môže nasledovať vyrovnávanie síl. Ak by všetko bolo iba zlé, alebo iba dobré, nič by nesmerovalo k rovnováhe, nič by sa nehýbalo.

– Karma je zdarma –

Niekto vás naštval, ublížil vám? Zákon príťažlivosti sa o neho postará, nekašlite si svoju karmu pomstou. Hej, ja viem, je to ťažké, poznám to. Som si však istý, že spravodlivosť existuje, aj keď niekedy na seba nechá dlho čakať a niekedy si možno myslíte, že niekto zostal bez trestu. Nezostal, len vy o tom nemusíte vedieť. Niekto na ulici vám ukázal prostredník a odišiel … vy si myslíte, že ostal bez trestu, no cestou domov sa potkol a rozbil si nos. Ako to viem? Často sa ku mne doniesli takéto informácie sprostredkovane a preto verím, že karma funguje.

Prikladám krátke názorné video 🙂

– Dobro a zlo sú virtuálne pojmy –

Za tento výrok by ma zrejme Nietzsche potľapkal po pleci, no ja to myslím trochu inak ako on. V princípe má pravdu, naozaj dobro, zlo a morálka sú pojmy, ktoré sme si definovali my. Potrebujeme ich kvôli hľadaniu rovnováhy. Keby sme sa spýtali celého ľudstva, či chce žiť vo svete plnom dobra, alebo plnom zla, zrejme drvivá väčšina ľudí by odpovedala, že vo svete dobra. Samozrejme to nie je možné, nebola by v tom rovnováha, ale treba sa o to snažiť, pretože vždy bude niekde niekto, kto bude zastávať zlo a vy predsa chcete dobro, či nie? Každý z nás má možnosť voľby. Môžeme byť hnusní parchanti, niečo medzi tým, alebo dobrosrdeční anjeli. Zlatá stredná cesta je v tomto prípade snažiť sa byť dobrým človekom, ale nenechať si skákať po hlave. Ak ste v skutočnom ohrození, neváhajte sa brániť. (Nezdieľam biblický názor o nastavení druhého líca.)

– Žite svoj život podľa seba –

Nikde nie je zaručene napísané, ako sa má správne žiť (ani v tomto článku). Môžete si vypočuť milión rôznych rád, poučiek, názorov, motivačných rečí, ale aj tak nikto nemá “patent na rozum”. Či vás baví svoj život zasvätiť krasokorčuľovaniu, hraniu videohier, sledovaniu filmov, zbieraniu extrémnych zážitkov, alebo vysedávaniu v krčme… to je úplne jedno. Každý nech si trhne nohou a stará sa o seba. To, že nežijete svoj život tak ako on, alebo tak ako je zvykom, ešte neznamená, že váš život je horší ako iné. Často práve ľudia, ktorí sa držia silou-mocou spoločenských štandardov, bývajú vo vnútri nešťastní. Ako sa vraví “Iba mŕtve ryby plávajú s prúdom.”. Dodám ešte – neporovnávajte sa s inými ľuďmi a ak áno, tak s tými, ktorým by ste sa chceli podobať a sú pre vás vzorom.

– Nestavajte si múry –

Často sa stretávam s tým, že ľudia sú sklamaní z toho, akí sú iní k sebe zlí a tak si okolo seba vedome či nevedome stavajú fiktívny múr. Nepustia si nikoho “na kožu” vrámci obranného mechanizmu proti ublíženiu. Áno, fungovať to môže. Problém je iba v tom, že takto odoženiete aj ľudí, ktorí by mohli byť pre vás požehnaním v akomkoľvek zmysle, no cez váš múr sa nedostanú, lebo vaša prvá myšlienka je “A čo ak by to bola chyba…”. Asi vám nemusím vysvetľovať, že takýmto spôsobom raz zostanete stáť v nemom úžase, že ste na svete sami a budete prahnúť po tom, aby si vás niekto všímal, niekto sa s vami priatelil, niekto s vami hovoril … To býva, bohužiaľ, práve ten moment, ktorý môžu využiť ľudia, ktorí veľmi čestní nie sú. Ako rozlíšiť ktorí sú ktorí? Ťažko, na to neexistuje univerzálny recept. Snáď len inštinkt, skúsenosť a zdravý rozum.

– Nechajte svoje ego vždy bokom –

Naozaj! Úplne vždy, v každej situácii “zaraďte neutrál”. Nadmerné ego ešte nikomu nič dobré neprinieslo (a teraz nemyslím to pred časom neslávne známe “Ego s CTčkom”). Vytvorte si imunitu proti urážkam a zároveň nemajte pocit nadradenosti. Všetkých ľudí považujte za rovnocenných. Ako to urobiť? V tomto vám poradiť viem:

– Uvedomte si svoju vlastnú hodnotu. Ale reálne, bez komplexov. Čo robíte a ako sa správate. To sú ukazovatele.

– Pamätajte, že vašu skutočnú ľudskú hodnotu nedefinuje ani nemení nič zvonka. Len vy sami sa môžete znížiť k niečomu, či stať sa lepším a tak zvýšiť svoju hodnotu.

– Použite postup z nasledovného odseku o urážkach.

– Urážky neexistujú –

Predstavte si, čo je to vlastne urážka – urážka je spravidla zúfalý pokus človeka, ktorý má pocit vlastnej nízkej hodnoty, o zníženie hodnoty tých ostatných na svoju, alebo nižšiu úroveň. Je iba na vás či mu to dovolíte, alebo sa len pousmejete nad jeho pokusom, pretože on sám sa cíti byť menej hodnotný ako vy. Nemáte prečo akceptovať jeho urážlivé slová a cítiť sa pre ne zle, aj pokiaľ by boli pravdivé v tom zmysle, že poukázal na vaše nedostatky. Vždy si len uvedomte prečo to robí – sám sa cíti byť “pod vami”. To je celé. Pokiaľ si osvojíte tieto myšlienky, sotva vás ešte niekto niekedy bude vedieť uraziť, skôr ho začnete ľutovať. Dajte si len pozor, aby to neprešlo až do vášho vlastného pocitu nadradenosti. Napuchnuté ego je príťaž. Spomeňme, že existuje aj druh urážky, keď sa urazíte na niečo, čo ani nebolo myslené zle. Na to si treba dať dobrý pozor, ľudské ego má tendenciu vyskočiť a brániť sa, ak má pocit, že vaše vlastnosti, schopnosti, atď. boli spochybnené. V takých situáciách, pokiaľ ste už vyskočili a neprávom, nie je žiadna hanba sa ospravedlniť (viď posledný bod článku). Nie každá kritika je deštruktívna a nie všetko, čo vám nie je príjemné, bolo povedané s úmyslom vám ublížiť.

– Slušnosť nie je slabosť –

Buďte k ľuďom slušní, ak chcete, aby boli oni slušní k vám. Ak vám príde ako prejav slabosti povedať niekomu v nákupnom centre “S dovolením?”, tak sa nečudujte, keď nabudúce aj vám niekto miesto slušnosti drgne vozíkom do zadku. Nemyslite si, že ak nebudete slušní, ľudia vás budú viac rešpektovať, alebo sa vás obávať (ak používate tento spôsob ako obranu voči vonkajšiemu svetu). Skôr sa vám od nich dostane pohŕdania a rovnakej “medicíny”. Nezabúdajte, že dobrá aj zlá nálada sa šíri ako vlna – vy spravíte niečo dobrého pre niekoho, jeho to poteší a urobí tiež niečo pozitívneho pre niekoho ďalšieho. To isté platí aj o slušnosti.

A po ťažkých slovách, oddychové video. 🙂

 

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár