TRUMPoty občana planéty Zem

Všetci nepolitickí nekomentátori sa dnes husto vyjadrujú, tak pustím do éteru aj ja svoj laický súkromný názor. Asi nebude populárny, ale nevadí, stačí ak niekomu privodí zamyslenie či inú podobnú ujmu.

Či si to priznáme, alebo nie, situácia vo svete sa zhoršuje. Ekonomika, životné prostredie, životná úroveň, vojny, masová migrácia… Vďaka globalizácii sa globalizujú aj problémy. Malé firmy sú odkupované veľkými, bohatí bohatnú, chudobní chudobnejú. Ľudia cítia v kostiach, že už nepotrebujú v politike predstaviteľov, tých tzv. štandardných politikov, ktorí budú okolo problémov tancovať v rukavičkách s ružovými okuliarmi, vyhýbať sa riešeniam, nečinne sledovať ako svet “horí” a ich kontá utešene rastú. No prečo sa vo voľbách uchyľujú k opačnému extrému namiesto hľadania strednej cesty, to je ťažké pochopiť. Zrejme nikto skutočnú strednú cestu neponúka, a tak sa verejnosť vrhá hlavou proti múru s nádejou, že ho prerazí a na druhej strane bude lepší život.

Ja si tiež myslím, že politická korektnosť je cesta do pekla. Dnes v snahe nikoho neuraziť sa už nič nedá povedať priamo. Na všetko sa urazia rasy, menšiny, feministky, LGBT, helikoptéry Apache… Na internete existuje aj výstižná fráza “Vitajte v roku 2016, v ktorom každého všetko uráža!”. Na druhej strane stoja ľudia, ktorí nechcú prísť o slobodu prejavu a nie je ich málo.

66435074

Tento vývoj logicky vedie k tomu, že dnes stačí byť agresívny vôl, ktorý problémy pomenuje ich pravými menami bez politickej korektnosti a dvere do politiky sa otvoria. Ako minulosť aj súčasnosť ukazuje, takíto ľudia neprichádzajú so schopnosťami a riešeniami, len sa priživujú na tom, že ľud chce pre zmenu raz počuť pravdu. A na to, aby vedeli kritizovať netreba Einsteinovo IQ. Oni sa nikdy neobklopia odborníkmi, ale nohsledmi a riťolezmi, ktorí im prikyvujú na každé slovo. Často po zvolení narazia na stenu reality a zistia, že zo svojich sľubov nedokážu splniť ani mäkké F. Aj u nás máme pár takých, ktorí veci priamo pomenujú, dostali sa hore a zmenili niečo? Splnili sľuby, vyriešili problémy? Staré porekadlo vraví “Z prázdneho duba iba sova vyletí.”. Čoby menili, keď nevedia ako…

Británia ukázala, že v tomto zúfalom stave dokáže urobiť hocijakú kravinu, aj sama sebe ublížiť Brexitom, ktorý veci iba komplikuje a nič nerieši, len aby poukázala na to, ako v EÚ trpí. Dobrý terapeut by spoznal, že pacient pokusom o samovraždu vyskočením z vysoko postavenej organizácie žiada o pomoc, a že zmena jeho “životného štýlu” je nutná. No USA včera tromflo aj tento zúfalý čin a zvolilo si Donalda Trumpa, šampióna tvárovej akrobacie, za prezidenta.

donal-trump1

Ak ten chlap nie je ukážkový kandidát na diktátora, tak už nikto. Nenávistný egomaniak, povestný tým, že globálne otepľovanie je podľa neho čínsky hoax, a že chce postaviť múr medzi USA a Mexikom… Svet asi potrebuje radikálne riešenia, ale stavanie múrov ešte nikdy nič nevyriešilo. Spýtajte sa Nemcov, východných aj západných… Mimochodom, jeho problém s imigrantmi je celkom vtipný vzhľadom na to, že v USA sú v podstate imigranti všetci okrem indiánov. 🙂

marty

Ktosi povedal, že isto bude veľký rozdiel medzi kandidátom Trumpom a prezidentom Trumpom. Keď narazí na politickú realitu, skrotne. To môže byť pravda. Problém je však v tom, že v USA nie je prezident len bábka bez právomocí… Ak mu “rupne v bedni”, dokáže toho naozaj veľa. Keď uvidí červené tlačidlá, snáď mu niekto z jeho okolia dá po prstoch, aby ich z nudy nestlačil ako dieťa, ktoré dostalo novú hračku.

Dúfam, že teória o alternatívnych vesmíroch je pravdivá a kdesi existuje ľudstvo, ktoré nelieta z extrému do extrému, vie sa riadiť zdravým sedliackym rozumom a žije si pokojný život. V našom vesmíre zostáva len dúfať, že žiadna kaša sa neje taká horúca ako sa uvarí a zo sveta sa nestane jedna TRUMPolína, na ktorej si prišiel zaskákať jedovitý rozmaznaný miliardár.

Peťo Vnuk

vynosy na dlhopisoch

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár