Alienware 15 R3 recenzia

Dcérsku spoločnosť Dellu s názvom Alienware isto nemusíme ostrieľaným hráčom predstavovať. Má reputáciu prémiovej značky hlavne pre robustné vyhotovenie a typický štýlový dizajn. Pozrel som sa na zúbok modelu 15 R3, ktorý osloví hlavne náročnejšieho hráča, no zachováva si svoju prenosnosť vďaka 15,6″ displeju.

Dizajn a konfigurácia Alienware 15 R3

Kryt displeja je kovový a podobne ako celá konštrukcia notebooku pôsobí mohutne. Po dotyku a uchopení zariadenia zistíte, že to nie je iba zdanie, skutočne ide o pevnú, odolnú konštrukciu, ktorá síce nepatrí k najľahším, no stále sa drží v medziach prenosnosti. Ak si potrpíte na štýlové dizajny s trendovým podsvietením RGB, tu si prídete na svoje.

Výrobca podsvietil čo sa len dalo. Okrem loga, krytu displeja a nápisu Alienware pod displejom je podsvietený aj touchpad. Boky displejovej aj spodnej časti sú takisto vybavené podsvecovacími pásikmi, ktoré okrem efektnosti tak trošku v tme osvetlia aj pripájacie porty.

IMG_20170527_160952575_HDR
Softvér, ktorý nájdete predinštalovaný na pevnom disku vám okrem iných funkcií umožní v sekcii AlienFX osobitné nastavovanie každého prvku podsvietenia, vrátane klávesnice. Môžete použiť niektoré z prednastavených profilov, alebo si vytvoríte svoje vlastné podľa nálady či vkusu. Keďže ide o štandard RGB, nastaviť si možno prakticky akýkoľvek farebný odtieň a dá sa s tým celkom dobre pohrať. No jednoduchšie je uspokojiť sa s prednastavenými profilmi. Nastavovanie vlastných totiž môže niekomu pripadať dosť zdĺhavé.

IMG_20170527_160640674_HDR

Základňová časť notebooku má hladký plastový povrch, ktorý nie je práve najodolnejší voči odtlačkom prstov, no čo mi vadilo viac sú ostré hrany, na ktoré si položí hráč svoje predlaktia. Pri testovaní som cítil dosť výrazné nepohodlie. Pokiaľ máte na sebe oblečenie s dlhým rukávom, nebudete cítiť nič, no v lete si zrejme budete musieť podkladať pod ruky nejakú textilnú podložku. O to horšie, že je klávesnica posunutá mierne smerom k displeju. Našťastie je to jediný zásadnejší nedostatok, ktorý som zaznamenal.

Spomínané porty sú štandardu USB 3.1, nechýba tu ani HDMI a DP na pripojenie externého monitora, ani USB typu C. Niektoré z nich sú umiestnené vzadu a niektoré aj po bokoch notebooku.

IMG_20170527_160905679_HDR

Konfigurácia je založená na štvorjadrovom procesore i7 z generácie Skylake a 16GB RAM, čo momentálne stačí na akúkoľvek hru, pokojne spustenú aj v multitaskingu. Počas testovania bolo zaplnených maximálne 12GB RAM. Displej má rozlíšenie 4K a spolupracuje s grafickou kartou nVidia GTX1070 s 8GB pamäte.

Proti konfigurácii nemám vážnejšie výhrady, okrem jedného detailu. Inštalovaný 256GB SSD by som v tejto cenovej kategórii herných notebookov radšej zamenil za 512GB variant. Kapacitne však toto SSD postačuje na to, aby sa na ňom usalašilo niekoľko hier bez toho, aby vám začal Windows vyčítať strácajúci sa priestor na disku. Výrobca doplnil aj dátový disk s kapacitou 1TB a rýchlosťou 7200 ot/min. Netreba sa teda obávať o rýchlosť, aj keď ide o klasický disk, patrí medzi tie rýchlejšie.

IMG_20170527_161126057_HDR

Veľká zaujímavosť tohto modelu je detektor prítomnosti používateľa pomocou snímania očí. Senzory sú umiestnené pri webkamere a ich účel je šetrenie energie. Pokiaľ zaznamenajú, že sa váš pohľad dlhšie zameral kamsi inam ako na obrazovku, začne blikať červená LED pri kamere. Po uplynutí času, ktorý je používateľsky nastaviteľný sa začnú postupne vypínať podsvecovacie prvky a nakoniec stmavne aj displej.

Keď sa znovu pozriete na displej, všetko sa opäť rozsvieti bez toho, aby ste sa museli notebooku dotknúť. Funguje to dobre aj v šere a tme, malá nedokonalosť sa objaví iba pri priamom slnečnom svetle. Ak zasvieti na senzory, váš pohľad nebude detegovaný. Funkcia je vypínateľná a funguje aj pri vzdialenosti okolo jedného metra od displeja. Musím konštatovať, že je aj praktická a dáva používaniu istý nádych zábavnosti, keďže nejaký čas sa s ňou určite budete hrať a skúšať kedy pohľad deteguje a kedy nie. 🙂

Výkon v hrách

Keďže ide o model s displejom 4K, testoval som hlavne v tomto natívnom rozlíšení. Na testovanie som použil tretieho Zaklínača a štvrtý Fallout, vždy s nastavením maximálnych možných detailov. Pochopiteľne, s vynechaním príbehových animácií a vypnutou vertikálnou synchronizáciou.

V prvej z hier sa presne splnili moje očakávania. Potvrdilo sa, že GTX1070ka si s rozlíšením 4K poradí, no pokiaľ patríte medzi vyznavačov kultu 60 fps, mľaskať od spokojnosti práve nebudete. Maximálne obnovovacie frekvencie sa pohybovali v závislosti od náročnosti scény medzi 34 a 40 fps. Priemery sa pohybovali okolo 30 fps a občasné prepady na 25 fps našťastie neboli postrehnuteľné.

IMG_20170527_162650749_HDR

Pokiaľ vám teda stačí priemer okolo 30 fps, zahráte si Zaklínača v 4K na najvyšších detailoch. Aj keď rozdiel v ostrosti zobrazenia medzi full HD a 4K je pri 15,6″ displeji dosť sporný, je predsalen viditeľný. Nehovoriac o tom, že po pripojení externého monitora či televízora môžete schopnosť notebooku prevádzkovať hry v 4K využiť na podstatne väčších uhlopriečkach. Len pre zaujímavosť som otestoval obnovovaciu frekvenciu po znížení rozlíšenia na FHD, dostal som sa až na 96 fps, a to už musí stačiť každému.

Ako druhú testovaciu hru som použil Fallout 4 s aktuálnym prídavkom textúr vo vysokom rozlíšení. Hra má s týmto balíkom 80GB, takže som si pochvaľoval, že použité SSD má 256GB. Nahrávacie časy sa vďaka tomu veľmi výrazne skrátia oproti nahrávaniu z klasických pevných diskov. Tu ma výkon grafiky potešil v 4K o čosi viac. Namerané maximá na úrovni 46 až 58 fps sa už pohybujú na úrovni, ktorá by mala vyhovovať aj náročnejšiemu hráčovi. Priemerne som sa nedostal pod 33 až 44 fps a framedropy, ktoré by stáli za pozornosť som nezaznamenal.

IMG_20170527_161458655_HDR

Teploty a chladenie

Pri testovaní chladenia môžem konštatovať, že sa výrobca hlučnosťou príliš nezaťažoval. Prieduchy sa nachádzajú v zadnej časti aj na bokoch základne notebooku a vo chvíľach maximálnej záťaže je hlučnosť pomerne vysoká, i keď v porovnaní s niektorými modelmi konkurencie to stále nie je najhoršie. Pokiaľ by ste však chceli hrať bez použitia slúchadiel, museli by ste si hlasitosť reproduktorov riadne “vypeckovať”.

Procesor sa v hernom režime po dlhšej dobe hrania zahrial na 96°C, čo nie je práve najmenej. Grafické jadro dosiahlo 74°C pri spotrebe 138W, a to je pri takto výkonnej grafickej karte dobrý výsledok. Čo ma však prekvapilo nepríjemne, bol prenos tepla na povrch v oblasti medzi klávesnicou a touchpadom. Ešte šťastie, že to nie je dôležitá oblasť …

 

Verdikt

Alienware 15 R3 v konfigurácii ADD15m30 je výborný stroj, ktorého najväčšie výhody sú klasická robustná štýlová konštrukcia a displej s rozlíšením 4K. Výkon v hrách je natoľko vysoký, aby dokázal takýto displej obslúžiť bez znižovania detailov. Reproduktory ponúkajú príjemne priestorový zvuk s dobrou charakteristikou, no pri záťaži si ho vychutnáte iba pri vysokej hlasitosti, keďže chladenie nepatrí k najtichším. Oceňujem tiež podsvecovacie prvky RGB a predinštalovaný softvér, s ktorým možno nastavovať nielen túto funkciu. Konfigurácia si dobre poradí aj mimo hernej sféry a určite si notebook viem predstaviť v rukách softvérového vývojára či grafika. Zaujímavá je záruka typu NBD-on site, čo je špecialitka Dell-u. Znamená to, že v prípade problémov vám bude notebook servisovaný hneď v nasledujúci pracovný deň priamo u vás.

Peter Vnuk

Hodnotenie: 92%

03_2_201709_Herný-Laptop_sk

 

Benchmarky:

3D Mark: Sky Diver: 21 368, Fire Strike: 12 713, Fire Strike Ultra (4K): 4021, Time Spy(DX12): 5008

PC Mark8 Creative Accelerated: 4425

Klady:

+ vysoký výkon

+ štýlový “alienovský” dizajn

+ podsvietenie RGB

+ robustné vyhotovenie

+ kvalitný displej 4K

+ priestorový zvuk

+ detektor pohľadu

Zápory:

– ostré hrany šasi

– zle umiestnená klávesnica

– zahrievanie okolo touchpadu

Parametre:  Intel Core i7 6700HQ Skylake, 15.6 “LED IPS 3840×2160, RAM 16GB DDR4 SDRAM, NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB, SSD 256GB + HDD 1TB 7200 ot/min, WiFi 802.11 ac, Bluetooth 4.1, webkamera, podsvietená klávesnica EN, Windows 10 Home 64bit, záruka NBD on-Site

Kód konfigurácie:  ADD15m30

Cena: 2 689 EUR

Produkt na recenziu zapožičal: Alza.sk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár