Acer Aspire VX15 recenzia

Značka Acer sa vám možno spája s notebookmi na bežnú kancelársku prácu a použitie v biznise, no netreba zabúdať, že aj v hernej oblasti má svoje želiezko v ohni. Model Aspire VX15 vyniká tichým chladením a dynamickým dizajnom.

Dizajn a vyhotovenie

Rozmerovo patrí notebook medzi stredné a po uchopení do rúk príjemne prekvapí prijateľnou hmotnosťou. Nie je ľahký ako pierko, no nie je ani ťažký ako nemenovaná konkurencia. Na prvý pohľad zaujme imitáciou lešteného kovu na kryte displeja. Vyzerá to luxusne, no údržba je trošku náročnejšia. Zárezy majú sklon zachytávať nečistoty, takže ich bude potrebné občas preleštiť handričkou.

IMG_20170527_161819624_HDR

Stojí to však za to, pretože dizajn je naozaj atraktívny. V zadnej časti výrobca umiestnil dva čierne prieduchy chladenia s červeným orámovaním, ktoré pripomínajú chladenie športového auta, alebo skôr pohonné dýzy stíhačky.

Hrany krytu displeja sú skosené a okrem imitácie kovu je povrch ozdobený dvoma červenými pásmi. Dizajn teda dáva jasne najavo, že notebook patrí medzi výkonnejšie “železo”. Konštrukcia je plastová, no dostatočne pevná, takže nemám obavy o jej životnosť.

IMG_20170527_162348245_HDR

Na dizajne je cítiť, že sa autori snažili držať osvedčenej kombinácie červenej a čiernej farby, ktorá je asi ideálna v prípade, že má výrobok pôsobiť dynamicky. V tomto duchu je aj podsvietená klávesnica. Farba podsvietenia je červená, aj keď je trošku škoda, že nie je možné meniť intenzitu, občas by sa to zišlo. Napr. pri práci v šere je príjemnejšie silnejšie podsvietenie a v tme, naopak, slabšie.

Klávesy WASD nám výrobca tiež zvýraznil červenou farbou, svietia výraznejšie oproti ostatným klávesom. A to sa v už spomínanej tme môže naozaj hodiť, keď potrebujete rýchlo skočiť do akčnej situácie v hre.

IMG_20170527_161959491_HDR

Touchpadu výrobca nadelil nadštandardné rozmery, čo asi ocenia hlavne hráči, ktorí použijú Aspire VX15 aj na prácu. Aj tu cítiť farebné naladenie modelu, keďže je touchpad čierny s červeným ohraničením. Rovnakú cieľovú skupinu manažérov a podnikateľov zrejme poteší aj prítomnosť numerickej časti klávesnice, takže pri zadávaní údajov do daňového priznania už nebudete mať problémy. 🙂

IMG_20170527_162124073_HDR – kópia

Nejaký čas vládne trend čo najmenších a nenápadných informačných LED. Acer sa tohto trendu nedržal a nám sa páči, že umiestnil vpravo na spodnej časti notebooku pomerne výrazné LED informujúce napríklad o aktivite pevného disku. Porty na pripájanie externých zariadení sa nachádzajú po bokoch notebooku, čo značí, že aj pri pripojení externého displeja bude kábel viditeľný.

Konfigurácia a konektivita Aspire VX15

Práve na tento účel tu možno nájsť jeden port HDMI, ktorý by mal nahradiť displej, ktorý je typu LED s podsvietením IPS, uhlopriečkou 15,6″ a rozlíšením FHD. Keby ste mali pocit, že by si notebook zaslúžil aj vyššie rozlíšenie, týmto spôsobom neuvažujte. Grafická karta nVidia GTX1050Ti so 4GB pamäte zvláda toto rozlíšenie tak akurát.

Displej poteší dobrou čitateľnosťou na priamom slnečnom svetle, čo má pravdepodobne na svedomí technológia ComfyView, ktorá má slúžiť na potlačenie svetelných odrazov. Ak si radi zájdete s notebookom do prírody, alebo si len zahráte Dooma na terase, tento dôležitý detail isto oceníte.

IMG_20170527_162025459_HDR

 

Menšia rezerva je v použitom pevnom disku. SSD s kapacitou 128GB dá, pochopiteľne, notebooku dostatok svižnosti v spúšťaní Windows aj hier. Jeho klasický doplnok s kapacitou 1TB však rýchlosťou nevyniká, čo má na svedomí otáčanie jeho platní rýchlosťou 5400 ot./m. Netreba si pod tým predstaviť nejakú pomalú tragédiu, no pri načítavacích obrazovkách niektorých hier, ako je napr. Fallout 4, si počkáte o pár sekúnd viac.

Obísť sa to dá umiestnením hier na SSD, aj keď pri tejto kapacite sa ich tam veľa nezmestí. Pokiaľ teda nemáte hlboko do vrecka, rozhodne odporúčam priplatiť si za variant s 256GB SSD. Cenový rozdiel nie je veľký a za ten komfort to rozhodne stojí.

Procesor je z radu Intel Core i5 rodiny Kaby Lake a dokáže zájsť na frekvenciu 3,5GHz. O výkon teda netreba mať obavy, je dobre zabezpečený a 8GB RAM je momentálne rozumné minimum nielen na použitie v hrách, ale aj na multitasking.

IMG_20170527_162124073_HDR

Výkon v hrách

Aby sa dobre porovnávalo, použil som opäť Zaklínača 3 a Fallout 4. Podmienky testovania boli v meraní in-game výkonu, s vypnutým V-sync, v natívnom rozlíšení FHD a s maximálnymi nastaviteľnými detailmi.

V Zaklínačovi sa Aspire VX15 dostal maximálne na 34 až 42 fps, v závislosti na náročnosti scény. Priemerne sa obnovovacia frekvencia pohybovala na úrovni 30 fps, to znamená plynulé hranie. Spokojní nebudú iba fanúšikovia psychologickej hranice 60 fps. Na jej dosiahnutie by bolo potrebné obetovať istú časť detailov, čo podľa mňa nie je potrebné.

Fallout 4 mal nainštalovaný balík textúr vo vysokom rozlíšení. To značí, že na disku zaberal cca 80GB a bolo potrebné umiestniť ho na klasický disk, na SSD by sa hra nezmestila. Namerané maximálne obnovovacie frekvencie na úrovni 62 až 89 fps potešia aj náročnejšieho hráča. Priemerné hodnoty boli okolo 50 fps, takže stále dobrý výsledok.

IMG_20170527_162241405_HDR

Zvuk má na starosti technológia Dolby. je príjemne priestorový a využijete ho aj pri sledovaní filmov. Keby vám nevyhovovali prednastavené parametre, možno ich zmeniť v nainštalovanom softvéri.

Teploty a chladenie

Keďže je model vybavený dvojventilátorovým chladením, je jeho hlučnosť nízka a účinnosť vysoká. Procesor sa v hernom režime pri spotrebe 38W dostal maximálne na 95°C. Je to pomerne bežný údaj a na konštrukcii notebooku nebolo zahrievanie cítiť. Treba oceniť, že aj pri tej najvyššej záťaži je Acer Aspire VX15 v kategórii tichších herných zariadení.

Znamená to, že keď si dáte trochu hlasnejšie reproduktory, nebudete musieť použiť slúchadlá. To sa o všetkých herných notebookoch ani zďaleka nedá tvrdiť … Mierne prekvapilo iba grafické jadro, ktoré sa zahrialo až na 85°C, čo je dosť vysoko, nie je to však kritická hodnota. Dôležité je hlavne to, že sa produkované teplo neprenáša telom notebooku na ruky hráča, ale je odvedené smerom dozadu, kam patrí.

Verdikt

Acer Aspire VX15 je v testovanej konfigurácii dobrá kúpa hlavne pre pomer ceny a výkonu. Výrobca volil komponenty tak, aby notebook zvládol aj najnovšie hry na najvyšších detailoch, odporúčam však priplatiť si za objemnejší variant SSD. Pochváliť treba príjemne priestorový zvuk, dynamický dizajn a v neposlednom rade tiché chladenie. Typický majiteľ tohto prenosného herného stroja bude zrejme mládežník, no nestratí sa ani v rukách dospelejšieho používateľa, ktorý ho využije okrem hier aj na prácu.

Hodnotenie: 87%

Benchmarky:

3DMark: Sky Diver: 15195, Fire Strike: 5936, Fire Strike Ultra: 1728, Time Spy: 2228

PCMark 8 Creative Accelerated: 4386

Klady:

+ pôsobivý dynamický dizajn

+ pevná a ľahká konštrukcia

+ praktické detaily

+ kvalitný priestorový zvuk

+ tiché chladenie

+ pomer ceny a úžitku

Zápory:

– kryt displeja náchylný na znečistenie

– nízka kapacita SSD

– nízka rýchlosť HDD

Parametre: švorjadro Intel Core i5 7300HQ Kaby Lake 2,5-3,5GHz, displej matný 15.6 “LED IPS 1920×1080 ComfyView, 8GB RAM DDR4 2133MHz, nVidia GeForce GTX 1050 Ti 4GB GDDR5, M.2 PCIe SSD 128GB + 1TB 5400 otáčok, WiFi 802.11 a/c, bluetooth, USB-C 3.1 Gen 1, čítačka kariet, podsvietená klávesnica, Windows 10 Home 64bit, 39 x 26,6 x 28cm, 2,8kg

Kód konfigurácie:  NC108c8g5

Cena:  1 029 EUR

Produkt na recenziu zapožičal: Alza.sk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár