Logitech G933 Artemis Spectrum Snow recenzia

Bezdrôtový headset s priestorovým zvukom 7.1 pre pravého lovca

Artemis je grécka bohyňa lovu. Výrobca pre tento headset limitovanej série veľmi presne použil práve jej meno. Priestorový zvuk umožňujúci lokalizovať nepriateľa či korisť je totiž jedna z jeho hlavných čŕt headsetu Logitech G933.

Dizajn a vzhľad

Logitech G933 celkový pohľad 01

Konštrukcia pôsobí akoby bola vystrihnutá z vesmírného sci-fi.  Štýlový dizajn prepracovaný do najmenších detailov dopĺňa podsvietenie náušníkov. Materiál sú lesklé čierne a matné biele plasty Existuje aj čisto čierny variant, no testovaný sa mi subjektívne páči oveľa viac. Vynikne na ňom textúra, ktorou je headset v niektorých miestach skrášlený.

Logitech G933 vnútorný vzor

Mostík, ktorý je vo vnútri spevnený kovom je vystlaný mäkkou pamäťovou penou s textilným povrchom. To isté platí aj o náušníkoch, takže sa v lete nebudete pod slúchadlami potiť.

Logitech G933 konektor jack a micro USB

V spodnej časti ľavého náušníka nájdete 3,5mm jack na pripojenie káblom v prípade potreby a port micro USB, ktorý slúži na nabíjanie headsetu. Na oboch náušníkoch výrobca umiestnil okrem ozdobných podsvietených pásov RGB aj magnetické kryty.

Logitech G933 kryty

Ten vľavo ukrýva prijímač bluetooth, ktorý sa zasúva do portu USB na počítači a na pravej strane sa nachádza vymeniteľný akumulátor.

Logitech G933 konektor

Zaujímavý je aj mikrofón, ktorý síce nie je oddeliteľný, no je zásuvný, má rovnako futuristický dizajn ako celý headset a je vybavený kontrolkou LED. Svieti na červeno, keď je mikrofón vypnutý. Jeho rozsah do 20kHz je vysoko nad konkurenciou. Znamená to, že už si nikto z vašich spoluhráčov nebude môcť sťažovať, že nerozumel čo vravíte.

Logitech G933 podsvietenie mikrofónu

Keďže ide o bezdrôtový model, ovládacie prvky umiestnili v Logitechu tak, aby sa ľahko ovládali ľavou rukou. V zadnej časti ľavého náušníka preto nájdete posuvný prepínač na aktiváciu napájania, štyri programovateľné tlačidlá s rôznym tvarom, aby ich bolo možné hmatom odlíšiť a koliesko na okamžité nastavovanie hlasitosti.

Logitech G933 ovládanie

Prítlak, ktorý slúchadlá vyvíjajú na hlavu používateľa je v kombinácii s textilnými výstelkami veľmi príjemný.

Nejde pritom ani o ťažký model, takže aj fanúšikovia hudby si s ním môžu pokojne pobehať po byte. Hráči hier online si zasa pritom vypočujú, ako ich spoluhráči ohovárajú. Hlavne si však nezabudnite deaktivovať mikrofón, keď si odskočíte na WC. 🙂

Logitech G933 mikrofón

Spomeniem tiež, že náušníky možno otáčať podľa vertikálnej osi pomerne slobodne, takže sa jednak prispôsobia každej hlave, ale môžete ich tiež odklopiť počas hrania, ak na vás ktosi prehovorí. Či to budete počuť, to je už iná otázka. Logitech G933 vie totiž vytvoriť intenzívny a dobre odhlučnený audio zážitok. Pri testovaní som bol pár krát svojím okolím považovaný za hluchého …

Logitech G933 sklopné náušníky

Zvuková charakteristika a softvér

Model Artemis Spectrum Snow má veľmi dobre pokryté frekvenčné pásma. Má schopnosť reprodukovať aj príjemné mäkké basy a nezaznamenal som žiadne nedostatky ani pri stredoch či výškach.

Reprodukcia je čistá a žiadne skreslenie sa nedostaví ani pri poriadne zvýšenej hlasitosti.

Maximálna dosiahnuteľná hlasitosť je pritom v takých výškach, že som nemal odvahu ju otestovať. Už pri štvrtinovom nastavení som mal dosť, takže maniaci do hlasnej hudby a fanatici herných zvukov, ktoré sa zarývajú až do jadra mozgu si prídu na svoje. Keď budú chcieť, môže im pokojne aj vybuchnúť hlava, no pri vysoko kvalitnom zvuku bez skreslenia! 😀

Logitech G933 celkový pohľad

Rozhodne odporúčam headset používať s Logitech Gaming Software (ďalej LGS). Ten značne rozširuje možnosti nastavení napr. o 10-pásmový ekvalizér. Môžete si tu tiež nastaviť schémy podsvietenia pásov a loga výrobcu na náušnikoch. Dajú sa dokonca nastavovať osobitne, vrátane intenzity svetla a frekvencie premeny farby. Okrem prednastavených profilov si možno tiež vytvárať a ukladať vlastné varianty, s ľubovoľnými farbami, keďže je tu podpora štandardu RGB.

Logitech G933 LGS

Zaujímavé sú aj možnosti týkajúce sa nastavenia priestorovosti zvuku. Modelu nechýba podpora Dolby DTS Headphone X a zvuky prichádzajúce z konkrétnych smerov si môžete prispôsobiť vlastnej potrebe či konkrétnej hre. Pri nastavovaní funkčných tlačidiel na ľavom náušníku sú možnosti v LGS obrovské. Môžete im priraďovať funkcie od klávesových skratiek, cez simulované scrollovanie myšou, spúšťanie aplikácií až po funkcie vo Ventrillo.

Logitech G933 LGS 2

Skúsenosti z používania Logitech G933

Headset je napájaný z akumulátora, takže ak sa dlhšie ako päť minút neozve žiadny zdrojový signál, uspí sa, aby šetril. Zo spánku ho možno zobudiť napríklad kolieskom hlasitosti. Pri úplnom nabití vydrží akumulátor 12 hodín, čo indikuje aj LGS. Keď používate podsvietenie, tento čas sa môže skrátiť aj o 30-40%. Frajerina čosi stojí.

Logitech G933 podsvietenie náušníka

Takže pokiaľ nepotrebujete ohurovať okolie, môžete ušetriť energiu vypnutím podsvietenia a bez nabíjania môžete vydržať zo dva dni. Nabíjanie sa uskutočňuje z portu USB a výrobca priložil veľmi dlhý kábel, takže sa netreba obávať nejakých výrazných obmedzení pri nabíjaní. Nabíjanie pritom trvá približne dve hodiny.

Celkom praktický je aj systém upozornení, ktorý headset používa. Keď sa vzdialite od vysielača a signál začne slabnúť, upozorní vás na to občasné slabé pípnutie v slúchadlách. Logitech G933 tiež upozorňuje na slabnúcu batériu, takže viete, že ju treba nabiť.

Keby ste chceli byť pripojení naraz k viacerým zariadeniam, aj to je možné. Môžete napríklad prijať hovor a po jeho ukončení opäť pokračovať v hre. Umožňuje to rozbočovací adaptér USB. Zariadenie, ktoré má vývstup s konektorom cinch napojíte na USB a signál bude prenášaný do headsetu. Vďaka tomu môžete počúvať aj zariadenia, ktoré by to inak nepodporovali, ako napr. Blu-ray prehrávač.

Logitech G933 balenie

Verdikt Logitech G933

Model Logitech G933 Artemis Spectrum Snow považujem za výborný headset pre náročného hráča. Poskytuje maximálny komfort, vysoko kvalitný čistý zvuk, používateľské prispôsobovanie vďaka LGS a slobodu pohybu pre bezdrôtovú technológiu. Pri testovaní som takmer nenarazil na žiadnu nedokonalosť. Výnimka je koliesko na nastavovanie hlasitosti. Je príliš citlivé, takže zvyčajne pohne hlasitosťou viac, ako by ste chceli. Majitelia modelu si sťažujú na to, že si musia výstelku mostíka prilepiť, keďže od výroby má tendenciu odlepiť sa. To sa, žiaľ, v teste potvrdilo. No pri takom skvelom headsete je to drobnosť. Medzi negatíva by sme mohli zaradiť aj cenu, no táto limitovaná séria svojmu novému majiteľovi prinesie kopu zábavy, štýlový dizajn, priestorový zvuk a vysokú prispôsobiteľnosť.

Hodnotenie: 90%

201709_06_TopHern8Headset_sk

 

Klady:
+ štýlový ľahký dizajn
+ nastaviteľné podsvietenie RGB
+ textilné pokrytie náušníkov a mostíka
+ kvalitný čistý zvuk
+ dobré odhlučnenie
+ bezdrôtová technológia
+ zasúvateľný mikrofón
+ prispôsobenie cez LGS

Zápory:
– citlivé koliesko hlasitosti
– odlepujúca sa výstelka mostíka

Parametre: over-ear, 40mm meniče, rozsah 20Hz- 20kHz, 39 Ohmov, citlivosť 107dB SPL/mW, konfigurácia 7.1, bluetooth, vysúvateľný jednosmerový mikrofón 100Hz-20kHz, kábel jack 3,5mm, adaptér jack 3,5 na 2,5mm, nabíjanie microUSB, výdrž akumulátora do 12h

Kompatibilita: Windows 10/ 8.1/ 8/ 7, Xbox One, PlayStation 4

Orientačná cena: 230 EUR

Produkt na recenziu zapožičal: Logitech

Peter Vnuk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár