MSІ GE62VR Apache Pro recenzia

Elegantný, skvelo chladený “indián” so 120Hz displejom

Spoločnosť MSI si vytvorila výborné meno medzi priaznivcami kvalitných grafických kariet. Možno aj preto vás bude zaujímať, ako si výrobca počína na poli herných notebookov. Krátka odpoveď: dobre. Podrobnejšia odpoveď: čítajte ďalej… 🙂

Dizajn Apache Pro

Pri prvom dotyku notebook pôsobí pevným, robustným dojmom. Kryt displeja má hladký povrch, je vyrobený z hliníka a ako ozdobu konštruktéri pridali logo MSI hernej série G. Celkovo je dizajn sebavedomý a podčiarkuje ho červený pás v prednej časti pri zavretom kryte displeja, aj v zadnej časti pri prieduchoch chladenia. Tam je navyše umiestnený aj nápis Apache, aby aj náhodní okoloidúci vedeli, ku ktorému kmeňu patríte. 🙂

MSI GE62VR 7RF-407CZ Apache Pro

Klávesnica je zaujímavá podsvietením RGB. Znamená to, že si môžete nastaviť prakticky akúkoľvek farebnú svetelnú kombináciu. Voči hráčovi je správne umiestnená a aj keď nemá zvýraznené klávesy WASD, pri teste s tým nebol žiadny problém. Pre MSI klávesnicu vyrobila spoločnosť SteelSeries a okrem oblého tvaru klávesov dostala do vienka tiež komfort používania.

MSI GE62VR 7RF-407CZ Apache Pro

SteelSeries umiestnili v pravom hornom rohu pri tlačidle napájania tiež tlačidlo na aktiváciu maximálneho chladenia a ešte jedno na spustenie softvéru SteelSeries Engine 3. Znamená to, že ak máte od tohto výrobcu napríklad myš či headset, ich nastavenia budete mať vždy po ruke a združené v jednom softvéri.

Maximálne chladenie znamená nekompromisný prechod na 6000 otáčok za minútu. Pochopiteľne, že vtedy je chladenie dosť hlučné, no pri teste sa nepodarilo vyvolať také silné zahriatie, aby bol potrebný maximálny účinok.

MSI GE62VR 7RF-407CZ Apache Pro

Touchpad je nadštandardne veľký, čo hráči asi veľmi nevyužijú, no pôsobí elegantne. Konštrukcia okolo neho a klávesnice je totiž tiež kovová a okraje touchpadu sú pekne vybrúsené. Jednu vec však pri tomto ovládacom prvku treba výrobcovi vytknúť. Zdrsnený povrch možno pôsobí zaujímavo, no v praxi brzdí prst. Takže pokiaľ nebudete ovládať notebook myšou, ale touchpadom, je celkom možné, že vám spomaľovanie prsta pôjde na nervy.

MSI GE62VR 7RF-407CZ Apache Pro

Informačné LEDky, ktoré zvyknú výrobcovia buď zmenšovať, skrývať alebo umiestňovať na nenápadné miesta sa pri tomto modeli nachádzajú na prednej hrane, sú riadne veľké, svietia silno a vhodne dopĺňajú dizajn.

MSІ GE62VR Apache Pro

 

Konfigurácia, výkon a softvér

V MSI tento model postavili na procesore Core i7 z rodiny Kaby Lake, 16GB RAM a grafike nVidia GTX1060 s 3GB pamäte. Je to kombinácia, ktorá si dobre rozumie s displejom FHD, aj keď čakal by som skôr 6GB variant grafiky, ktorý je o čosi výkonnejší. Duplom, keď je model vybavený výborným 120Hz displejom.

MSI GE62VR 7RF-407CZ Apache Pro

Ten ocenia najmä fanúšikovia FPS a akčných hier a bol som zvedavý, či bude 1060ka schopná takýto displej využiť naplno. V Zaklínačovi 3 som nameral pri najvyšších nastaviteľných detailoch priemerne 40 až 50 fps. Maximálne sa obnovovacia frekvencia dostala na 62 fps. Znamená to, že aj náročný hráč bude spokojný s plynulosťou obrazu, no v takto náročných tituloch s maximálnymi detailmi nemôže na 120Hz frekvenciu pomýšľať.

MSI GE62VR 7RF-407CZ Apache Pro

Oproti tomu vo Falloute 4 s balíkom textúr vo vysokom rozlíšení to možné je. Podľa náročnosti scény som nameral vždy minimálne 44 až 64 fps, priemerne 65 až 103 fps a maximálna frekvencia bola až na 87 až 139 fps. Zážitok z hrania je teda plnohodnotný a 15,6″ 120Hz displej notebook v niektorých hrách dokáže využiť.

Okrem už spomenutého Steelseries Engine, ktorý poslúži na nastavovanie parametrov ako je RGB podsvietenie klávesnice, je model tiež vybavený MSI Dragon Center. To je centrum združujúce všetky aplikácie, ktoré hráč môže potrebovať. Nájdete tu napríklad program XSplit na streamovanie svojich herných (ne)úspechov, zmeníte parametre zvuku, môžete sledovať vyťaženie komponentov, otáčky ventilátorov chladenia a pár ďalších šikovných funkcií.

MSІ GE62VR Apache Pro

Všetky nastavenia možno rozdeľovať do profilov a Dragon Center je možné ovládať aj pomocou mobilnej aplikácie. Na čo je to dobré, to už je otázka, na ktorú nepoznám odpoveď, keďže si neviem rpedstaviť situáciu, v ktorej by som od notebooku odišiel, ale pritom ho potreboval riadiť … V každom prípade je Apache Pro výborne softvérovo vybavený a nenašiel som nič, čo by mi chýbalo.

MSІ GE62VR Apache Pro

O zvuk sa stará subsystém od spoločnosti Dynaudio, ktorý obsahuje aj subwoofer. Je to naozaj počuť v spodných frekvenciách a notebook si užijú tiež fanúšikovia hlasnej hudby bez slúchadiel. Parametre sa prispôsobujú softvérovo a treba uznať, že na každú hru by sa zrejme hodilo iné nastavenie, no na tento účel tu profily nie sú.

V oblasti úložiska zvolil výrobca kombináciu 128GB SSD a 1TB klasického HDD. Nie je to zlá kombinácia, no SSD poslúži iba na systém a programové vybavenie, hry budete musieť ukladať na HDD. Ten má našťastie 7200 ot./m., takže patrí medzi tie rýchlejšie modely a nahrávacie obrazovky v hrách nebudú mučivo dlhé.

Mimochodom, ak ste zberateľ škatuľových verzií hier, zabudovaná optická mechanika vás isto poteší.

MSІ GE62VR Apache Pro

Teploty a chladenie

V jednej oblasti je tento model od MSI vyslovene výnimočný. Doteraz som to nenaznačil, no je najvyšší čas vám to prezradiť. Jeho chladenie je bezkonkurenčne účinné. Nepreháňam, v porovnaní s konkurenciou je chladenie Apache Pro o triedu lepšie.

Je dvojokruhové a veľmi tiché, no pritom dokáže schladiť procesor na maximálne 85°C aj pri dlhodobej maximálnej záťaži. Grafické jadro sa zahreje maximálne na 78°C, čo je v oblasti notebookov hodnota hodná chvály. Ani po dlhodobejšom zaťažovaní som preto vôbec nemusel využiť funkciu maximálneho chladenia.

Verdikt

MSI GE62VR Apache Pro je robustný, elegantný a skvelo vybavený herný notebook.  Ponúka displej schopný frekvencie 120Hz, kopu možností na softvérové prispôsobovanie, kvalitný zvuk so subwooferom a klávesnicu podsvietenú plnofarebne podľa štandardu RGB. Pripočítajme si k tomu tiché a mimoriadne účinné chladenie a dostaneme výborný výsledok. Škoda, že si nemožno vytvárať zvukové profily na každú hru osobitne a v oblasti okolo šípok klávesnice by sa zišiel zlepšiť odvod tepla. Väčší SSD by tiež modelu prospel, no aj tak ide o veľmi rozumnú kúpu a v čase medzi testom a zverejnením tohto článku jeho cena dokonca klesla približne o 100 EUR! Či už ste hráč, alebo manažér alebo vývojár, ktorý si potrpí na elegantný dizajn, prídete si na svoje.

Hodnotenie: 90%

Benchmarky: 3D Mark: Sky Diver:  24 399, Fire Strike: 9471, Fire Strike Ultra: 2570 Time Spy: 3619 PC Mark 10 Extended: 5142

Klady:
+ elegantná kovová konštrukcia

+ výborný výkon v FHD

+ 120 Hz displej

+ tiché a účinné chladenie

+ klávesnica s podsvietením RGB

+ optická mechanika

+ široké možnosti nastavení

+ kvalitný zvuk so subwooferom

Zápory:
– iba 128 GB SSD

– zahrievanie pravej časti klávesnice

– drsný touchpad

Parametre: Štvorjadro Intel Core i7 7700HQ Kaby Lake 2,8 – 3,8 GHz, displej 15,6 ” LED, 1920 × 1080, IPS, antireflex, 16 GB RAM DDR4, NVIDIA GeForce GTX 1060 3 GB GDDR5, M.2 SSD 128 GB + HDD 1 TB, 7200 ot./min, optická mechanika, Wi-Fi 802.11ac Killer, Killer LAN, bluetooth 4.0, HDMI, USB 3.1 Gen2 Type-C, HD webová kamera, Dynaudio 4 reproduktory + subwoofer, čítačka kariet, podsvietená RGB klávesnica, Windows 10 Home, 2,4 kg

Cena: 1 519 EUR

Testovaný model: MSI GE62VR 7RF-407CZ Apache Pro

Produkt na recenziu zapožičal: Alza.sk 

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár