Robot Gita odnesie vaše veci. Pôjde za vami ako psík.

Dnešná robotika sa pomaly, ale isto dostáva na úroveň zo sci-fi príbehov. Robot, ktorý bude za vás nosiť vaše veci a vy si vykračujete ako pán/pani? Áno, už existuje.

Že použili autori robota domácky variant slovenského mena Margita, bude isto náhoda. Okrem toho sa názov vyslovuje “Džita“. 🙂 Piaggio Fast Forward je talianska firma z Piaggio Group, ktorá sa zameriava na výrobu automobilov, skútrov (veľmi známa Vespa je ich dielo), motocyklov a lietadiel. Tentoraz skúša šťastie v trochu inej doprave.

Fanúšikom Star Wars možno pripomenie droida BB-8, no tvar Gity nie je dokonalá guľa. Takému tvaru je však veľmi blízko a pohybuje sa vďaka dvom gumovým prstencom na svojich okrajoch. Hlavným účelom je, ako sme už naznačili, preprava predmetov. Či už ide o nákup, alebo sa kamsi pešo chystáte, napr. na návštevu, a mali by ste plné ruky, Gita vám s nosením pomôže.

Ženám by mohla nosiť Gita kabelky.
Ženám by mohla nosiť Gita kabelky, mládeži ruksaky… Možností je veľa.

Telo robota je vytvorené z karbónu, má výšku približne 56 cm, zvládne rýchlosť do 35 km/h a odnesie do 18 kg nákladu. V priestore sa orientuje 360° kamerou, vie sa vyhnúť prekážkam a otvor na nakladanie predmetov je údajne dosť veľký na to, aby sa do vnútra zmestil 14″ notebook aj s ďalšími predmetmi.

Spoločnosť už teraz pracuje aj na väčšej verzii, ktorá sa bude volať Kilo, bude dvakrát väčšia a má mať nosnosť až 90 kg.

Kilo, budúci väčší súrodenec Gity
Kilo, budúci väčší súrodenec Gity

Gita na navigáciu nepoužíva GPS, ako by sa dalo očakávať. Jej majiteľ musí mať na sebe špeciálny opasok, ktorý s robotom komunikuje pomocou Wi-Fi. Nanešťastie je opasok zatiaľ dosť mohutný a dokonca obsahuje aktívne chladenie, takže je jasné, že potrebuje značne zdokonaliť, aby bol aj v praxi dobre použiteľný.

Gita robot belt

Opasok obsahuje ďalšie kamery, ktoré hovoria Gite, kam kráčate, aby vás mohla správne nasledovať.

Výrobca uvažuje tiež nad použitím robota na zásielky bez účasti ľudského spoločníka. Nastaví sa presná trasa, Gita si zmapuje priestor a svoj obsah odomkne až na mieste určenia. Už teraz údajne dokáže fungovať v konvoji viacerých robotov. Takže pôjdu za sebou ako húsatá za matkou.

Cenu ani dátum, kedy má prísť Gita na trh zatiaľ nepoznáme, no už teraz sa hovorí o využití hlavne v nemocniciach, v kempoch veľkých univerzít či skladoch, kde by boli benefity najzreteľnejšie.

Peter Vnuk

Zdroj: engadget.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár