Stanfordova univerzita predviedla “robota”, ktorý rastie ako vinič

Drvivá väčšina vývojárov v oblasti robotiky sa snaží vytvoriť buď humanoidné, alebo človeku aspoň trochu podobné modely robotov.

vinebot_2697

Na Stanfordovej univerzite poňali problematiku inak. Vytvorili model, ktorý má mäkké telo, ktoré dokáže rásť, ohýbať sa, dostať sa do úzkych priestorov, poslúžiť ako vzduchový vankúš na dvíhanie bremien, prejsť popod dvere … Fantázii sa medze nekladú. Vo svojom strede pritom môže ukrývať napríklad vodiče ku kamere a poslúžiť tak pri medicínskych či záchranárskych úkonoch.

Autori konceptu sa inšpirovali v prírode. Vytvorili model, ktorý rastie ako vinič, huby či nervové bunky. Pracovný názov je preto “vinebot”.

Trochu úsmevné je, že údajne ešte ani sami  nevedia, na čo všetko môže byť užitočný takýto typ robota, ktorý takmer nie je obmedzený v pohybe. Vykonali už množstvo testov a medzi zaujímavé aplikácie patrí napríklad spôsob, pri ktorom zariadenie vyrastie do výšky a môže tak vytvoriť anténu.

vinebot

Základný princíp je založený na mäkkom tenkom materiále, ktorý je naskladaný do svojho vnútra, ako keď skladujete ponožku. Na svoj “rast” pritom môže použiť tlak vzduchu alebo tekutiny. Najväčšiu výhodu vidia autori konceptu v tom, že takýto stroj rastie bez toho, aby sa zbytok jeho tela pohyboval. Môže pritom mnohonásobne zväčšiť svoj objem.

Prečo hovoríme o robotovi a nie iba o akomsi dopravnom systéme? Obsahuje totiž elektroniku, ktorá samostatne rozhoduje o raste tela a ostatných činnostiach, ako je vyhýbanie sa prekážkam.

Peter Vnuk

Zdroj: news.stanford.edu

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár