Aj umelá inteligencia môže byť rasistická a sexistická

Štúdia University of Bath v Británii odhalila pre niekoho možno prekvapivé závery zo strojového učenia umelej inteligencie. Nič ľudského strojom nie je cudzie, dokonca ani predsudky.

Joanna Bryson, spoluautorka štúdie povedala:

“Ľudia môžu povedať, že podľa výsledkov štúdie umelá inteligencia trpí predsudkami. To nie je pravda. My ľudia nimi trpíme a umelá inteligencia sa to od nás učí.”

Zároveň tiež zdôraznila, že rozdiely medzi pohlaviami a rasami môže AI ešte viac zvýrazňovať, keďže jej algoritmy bežne nie sú prispôsobené na vedomé potláčanie vnímania takýchto rozdielov.

Výsledky výskumu boli zverejnené v časopise Science a vedci sa sústredili hlavne na nástroj strojového učenia, ktorý má názov word embedding. Pri tomto postupe sa slová menia na matematické vyjadrenie. Presnejšie, slovo sa mení na sériu čísiel – slovný vektor, založený na tom, ako často sa dané slovo vyskytuje v spoločnosti iných slov. Možno vás to prekvapí, ale tento štatistický prístup umožňuje zachytiť množstvo kultúrneho a sociálneho kontextu. To obyčajný slovník nevyjadrí.

grid-AI

Ak vám to nie je celkom jasné, môžete si predstaviť napríklad slovo kvety, ktoré sa často spája so slovami, ktoré vyjadrujú príjemné pocity. Naopak názvy hmyzu sa spájajú s opakom. Britský výskum ukazuje, že tento princíp umožňuje umelej inteligencii veľmi ľahko pochytiť rôzne spoločenské predsudky. Napríklad slovo žena sa algoritmom spája s umením a vednými odbormi, slovo muž zasa s matematikou a technickými odbormi.

Experiment ukázal, že AI si spájala mená euroameričanov s príjemnými výrazmi ako “darček” či “šťastie”, naopak afroameričanov prepájala s nepríjemnými slovami. Žiaľ, čosi podobné ukázali aj prieskumy, ktoré sa týkali predsudkov pri ľudských účastníkoch. Napr. staršia štúdia preukázala, že človek s rovnakým životopisom má až o 50% vyššiu šancu na získanie pozvania na pracovný pohovor, ak je jeho meno euroamerického typu.

Brysonová na adresu výskumu s AI povedala:

“Ak ste doteraz neverili, že rasizmus založený na menách existuje, tu to vidíte.”

Experiment obsahoval vzorku 840 miliárd slov prevzatých z materiálov, ktoré boli publikované online. Vďaka výsledkom sa môžu tvorcovia algoritmov AI priamo zamerať na predsudky. Človek totiž môže klamať o tom, prečo vyvodil nejaký záver (napr. neprijal zamestnanca), ale algoritmus to neurobí. Treba však povedať, že odstrániť predsudky z AI bude ťažké bez toho, aby sme jej vzali schopnosť vlastnej interpretácie a vzdelávania sa priamo z internetu.

Náš komentár:

Toto nie je prvý prípad, keď sa v súvislosti s AI hovorí o predsudkoch. Minulý rok Microsoft experimentoval s chatbotom na Twitteri. Malo ísť o simuláciu mladého dievčaťa menom Tay a bot sa mal učiť pomocou komunikácie s používateľmi siete. Za menej ako 24 hodín bola z chatbota nenávistná bytosť plná negativity, bigótnosti a predsudkov

Tay racist chatbot

Máme teda ďalší aspekt, ktorého by sa mali tvorcovia algoritmov AI vyvarovať. V konečnom dôsledku to však vždy končí pri nutnosti implementácie morálnych zásad.

Peter Vnuk

Zdroj: theguardian.com, Twitter

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár