Rolls Royce chce vyrábať lode, ktoré bude riadiť umelá inteligencia

Plavidlo má mať 60 metrov a maximálnu rýchlosť nad 25 námorných uzlov.

Dosah by mal byť približne 6500km a stroj by mal byť schopný nepretržitej prevádzky po dobu 100 dní. Podľa slov výrobcu bude takáto loď schopná hliadkovacích či pozorovacích misíí, ale aj detekcie mín. Údajne už teraz námorníctva viacerých krajín prejavujú väčší záujem o lode, ktoré sa riadia samostatne, ako o diaľkovo ovládané typy.

Rolls Royce očakáva, že do desiatich rokov okrem lodí s posádkou predstaví aj varianty bez nej. Technológiu na lode bez posádky pritom začali vyvíjať už v r. 2013. Umelá inteligencia v spolupráci so senzorickými sieťami sa postará o energetický manažment a aktuálny stav výbavy lode. Bude pritom schopná predpovedať potrebu opráv, z ktorých niektoré bude možné vykonávať aj na diaľku.

Rolls Royce autonomous ship 01

Pohon bude riešený dvoma generátormi, ktorých maximálny výkon bude 4 Megawatty a solárne panely poskytnú 3000kWh pokiaľ sa bude loď pohybovať nižšími rýchlosťami.

Záujem o tento typ samostatne riadiacich sa lodí neustále stúpa a objavujú sa rôzne projekty, ktoré chcú poskytnúť riešenia. Napríklad minulý rok americká armádna agentúra DARPA predstavila 40-metrovú loď, ktorá je schopná niekoľkých mesiacov samostatnej prevádzky. Nórska spoločnosť Yara plánuje svoju loď bez posádky na rok 2018 a úplne autonómna má byť do r. 2020.

Peter Vnuk

Zdroj: theverge.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár