Jedlé robotické prsty

Asi si práve hovoríte niečo ako “Čože?! To je vtip?”. Akokoľvek divne to znie, jedlý robot môže mať svoje opodstatnenie a reálne uplatnenie.

Teraz nehovoríme o využití počas teoretickej vzbury strojov v budúcnosti, kedy by ľudstvo mohlo vyhrať tým, že nepriateľa “zožerie”. 🙂 Máme skôr na mysli napríklad miniatúrne stroje v medicíne, ktoré by mohli byť po vykonaní svojej funkcie pacientom prosto strávené. Alebo by mohol byť jedlý robot využitý na transport jedla, pričom on sám by bol jedlo … Dobrú chuť!

Takéto teórie boli predložené v práci s názvom “Jemný pneumatický želatínový pohon pre jedlých robotov” od vedcov z Laboratory of Intelligent Systems. Roboti s jemnými prstíkmi nie sú novinka, využívajú sa napr. v potravinárstve na manipuláciu s ovocím, no v tomto prípade nejde o plastové prsty, ale o kombináciu želatíny, glycerínu a vody. Sú teda nielen jedlé, ale aj biologicky ľahko rozložiteľné.

Na videu vidno, ako je pohyb vyvolaný tlakom:

Autori práce navrhujú tiež alternatívu, v ktorej nemusí byť robot zjedený ľuďmi, ale aj sám sebou. To znamená, že keby v náročných podmienkach strácal energiu, môže skonzumovať svoje menej dôležité súčiastky, aby mohol ešte nejakú dobu ďalej fungovať.

Peter Vnuk

Zdroj: theverge.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár