Elon Musk nás premiestni kamkoľvek na svete do hodiny

Elon Musk spaceship

Vizionár Elon Musk na nedávnom medzinárodnom astronautickom kongrese v Austrálii prezentoval tento svoj zámer a vysvetlil, že chce na extrémne rýchle cestovanie využiť kozmické rakety.

Týmto spôsobom by bežné lety boli zvládnuteľné do pol hodiny a dlhšie trasy po celej planéte do hodiny. Má byť pritom zachovaná cena bežnej letenky ekonomickou triedou. Napríklad z Hong Kongu do Singapuru by mal let trvať 22 minút, z Londýna do Dubaia či New Yorku 29 minút.

Musk má veľké plány

Pasažier, ktorý chce využiť Muskov letecký systém musí najskôr nastúpiť na loď. Tá ho dopraví na odpaľovaciu rampu umiestnenú na vode. Potom nastúpi na rovnakú raketu (zatiaľ zvanú iba “BFR”), ako chce miliardár použiť na dopravu ľudí na Mars do r. 2024. Namiesto opustenia planéty však raketa opustí atmosféru, obletí Zem a opäť pristane. Mimo atmosféry dokáže plavidlo dosiahnuť maximálnu rýchlosť približne 29 000 km/h, takže by šlo o najrýchlejší cestovný systém, aký kedy ľudstvo použilo.

Elon Musk BFR

 

Čo zatiaľ Elon nevysvetlil je spôsob, akým dosiahne cenu lístka podobnú cene bežnej letenky, takisto nevieme, ako sa má bežný netrénovaný človek vyrovnať s preťažením pri štarte a beztiažovým stavom v kozme. Existuje tiež obava z bezpečnosti pristávania. Súčasné rakety SpaceX pristávajú veľmi úspešne, no v prípade ťažkej 4400-tonovej vesmírnej lode plnej pasažierov by tento proces mohol byť celkom iný, náročnejší. BFR má totiž obsahovať 40 kajút, v ktorých bude môcť cestovať stovka pasažierov.

Náš komentár:

Musk tvrdí, že tieto rakety začne vyrábať do šiestich až deviatich mesiacov. Nechal pritom veľa otázok nezodpovedaných a pri opustení atmosféry má podľa prezentovaného videa raketa oddeliť a vyhodiť svoju už nepotrebnú časť. Už teraz je okolo Zeme obrovské vesmírne smetisko plné odhodených palivových nádrží a nefunkčných družíc. Podľa nás je najvyšší čas k tomuto problému začať pristupovať inak. Je prekvapivé, že práve inovátor ako Musk na tento aspekt nemyslí. Zrejme sa spolieha na to, že to môže byť jedna z vecí, ktoré vylepší v budúcnosti.

Pôvodne sa predpokladalo, že na lety na Mars použije Musk už existujúcu raketu Red Dragon, teraz však vyhlásil, že vyvíja nové plavidlo, ktoré nazval iba skratkou BFR. Po svojom austrálskom prejave nenechal priestor na otázky, takže podrobnosti nevieme. Zámer urobiť z vesmírneho cestovania bežnú záležitosť je však zjavný aj bez otázok. A z toho by malo ľudstvo len profitovať.

Peter Vnuk

Zdroj: Verge Science FB, bloomberg.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár