Facebook zneužíva zraniteľnosť mozgu

Sean Parker Facebook zneužíva zraniteľnosť mozgu

Sean Parker je jedným zo zakladateľov najväčšej sociálnej siete. Vďaka nej sa stal miliardárom a nedávno prekvapil vyhlásením o tom, že Facebook zneužíva zraniteľnosť ľudskej psychiky a spôsobu, akým funguje mozog.

O tom, že všetkého veľa škodí vieme z úslovia našich predkov. O škodlivosti Facebooku sa toho už popísalo veľa, no v podstate sú to vždy iba špekulácie. Keď však jeden z jeho zakladateľov otvorene povie, že tvorcovia siete vedome použili postupy, ktoré vedú k istej forme závislosti, to môžeme považovať za vážnu vec.

Brain Facebook zneužíva zraniteľnosť mozgu

Parker, ktorý dnes pôsobí ako zakladateľ Parker Institute for Cancer Immunotherapy sa okrem pokroku v liečbe rakoviny vyjadril aj k svojej minulosti. Spomenul, že v začiatkoch mu viacerí tvrdili, že sociálna sieť nebude zaujímavá, lebo ľudia chcú viac osobného kontaktu. Facebook ich teda nezaujímal, no Sean im povedal “Uvidíte, bude vás zaujímať.”.

Ako presne nás Facebook zneužíva?

Dnes miliardár dodal:

Neviem, či som sám úplne chápal dôsledky toho, čo som vtedy povedal. (Facebook) doslova zmení váš vzťah k spoločnosti a k ľuďom. Pravdepodobne to narušuje aj produktivitu rôznymi podivnými spôsobmi. Iba Boh tuší, čo to robí s mozgami našich detí.

Vysvetlil, že pri vývoji siete bol cieľ dosiahnuť štádium, v ktorom bude konzumovať veľkú časť vášho času a vedomej pozornosti. To viedlo tvorcov k vytvoreniu tlačidla “Páči sa mi to”, ktoré dá používateľom “malú dávku dopamínu”, čo ich vedie k tomu, aby nahrávali ďalší a ďalší obsah.

Je to slučka spätnej odozvy ocenenia spoločnosťou … presne ten typ riešenia, s ktorým ja, ako hacker, musím prísť, keďže v podstate hľadám zraniteľné miesta v ľudskej psychológii.

Ako súvisí Parker a Facebook

Ak ste videli film Sociálna sieť o založení siete a spoločnosti Facebook, zrejme viete, že Parker predtým spoluzaložil zdieľaciu sieť Napster. K tímu Marka Zuckerberga sa pridal v r. 2004, päť mesiacov po tom, ako vyšla prvá verzia Facebooku na Harvarde. Parker videl potenciál siete a podľa Marka zohral “kľúčovú rolu v premene Facebooku zo študentského projektu na reálnu firmu”.

Sean Parker Forbes Facebook zneužíva zraniteľnosť mozgu

V r.2005 kvôli Parkerovej afére s kokaínom začali byť investori nervózni a Sean odstúpil zo svojej funkcie. Aj napriek jeho krátkemu pôsobeniu v tíme sa odhaduje jeho majetok na 2,6 miliardy dolárov. Pred dvoma rokmi založil nadáciu Parker Foundation, aby svoje bohatstvo použil na pozitívnu zmenu v oblasti zdravia spoločnosti.

Peter Vnuk

Zdroj: theguardian.com


Prekvapuje vás, čo sa to v poslednej dobe s Facebookom deje? Veľké zmeny, prečítajte si o nich v tomto článku.


 

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár