Koniec Prieskumníka na Facebooku?

Koniec Prieskumníka

Pred časom sme vás informovali o zmenách, ktoré Facebook vykonal na Slovensku a v niekoľkých ďalších krajinách. Rozdelený news feed a nová “raketka” zrejme nezožali úspech. Je tu koniec Prieskumníka?

Aktuálne sa začali objavovať indície, že hlavne v mobilnej aplikácii sa Facebook opäť vracia do normálu.

Aktualizácia článku 21. novembra 15:39 : Už sa začínajú objavovať indície zmeny aj na verzii pre stolové počítače!

Znamenalo by to, že sa budeme môcť opäť tešiť na spojený feed, v ktorom budeme mať príspevky priateľov aj príspevky skupín. Aj tie, za ktoré majitelia skupín Facebooku nezaplatia.

Koniec Prieskumníka z pohľadu používateľa

Pre drvivú väčšinu používateľov siete by koniec Prieskumníka bola skvelá správa. Asi ste si všimli, že posty vašich priateľov a oznamy o tom, kto sa s kým spriatelil jednoducho nie sú dostatočne zábavné. Takže pôvodný koncept spojeného news feedu bol predsalen dobrý.

Niektorým sa však nový spôsob páči. Príspevky priateľov ich totiž nezaujímajú a používajú len “raketku”, no podľa reakcií v diskusiách a komentároch sa dá povedať, že ide o menšinu používateľov.

Väčšina by isto privítala návrat k pôvodnému systému. Ak sa táto zmena naozaj celkom vynuluje, môžete sa opäť tešiť na zmiešaný obsah. Zatiaľ sa to prejavuje len pri niektorých používateľoch, je to však dobré znamenie.

Facebook prieskumník

Koniec Prieskumníka z pohľadu stránky

Už od začiatku prieskumy naznačovali, že interakcia s príspevkami je po novom oveľa nižšia. To značí menej komentárov, lajkov, zdieľaní … Navyše algoritmus, ktorý točil dookola tie isté, aj týždeň či viac staré príspevky zapríčiňoval, že sa Facebook stával nepoužiteľný, nezaujímavý.

Stránky prestali do reklamy investovať a vyčkávajú na zmenu. Biznis je biznis a pokiaľ vám niekto zrazu dáva oveľa menej úžitku za oveľa viac peňazí, zrejme sa otočíte na podpätku a odídete inam. Facebook má to šťastie, že ako gigant si takúto chybu môže dovoliť. Po návrate k starému systému sa firmy určite vrátia aj k platbám. To však musí znamenať aj návrat k pôvodným cenám a prijateľnému organickému (neplatenému) dosahu.


Zníženie organického dosahu sa odzrkadlilo aj na našej Predvianočnej súťaži s techGuru.sk.

Rýchlo sa zapojte, zostáva už iba 9 dní! (Pravidlá nájdete tu.)


Koniec Prieskumníka pre každého?

Či to nie je iba planý poplach a raketka nepokračuje ďalej? Nevieme. Otázka je na mieste a budeme si musieť počkať. Facebook totiž všetky zmeny robí vždy priebežne a postupne, nenápadne. My sa však budeme tešiť ak sa Prieskumník vyhodí na smetisko dejín a všetky naše príspevky sa k vám dostanú ako predtým, bez rozdielu. 😉

Peter Vnuk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár