Pamäťový implantát je zrejme realitou

Pamäťový implantát titulka

Výskumníci z Univerzity v Južnej Kalifornii zistili, že ich pamäťový implantát zlepšuje ľudskú pamäť až o 30%. Svoj objav prezentovali nedávno vo Washingtone a svoju prácu publikovali aj v magazíne New Scientist.

Ide vlastne o protézu, ktorá bola implantovaná dvadsiatim dobrovoľníkom. Títo ľudia už mali v mozgoch inštalované elektródy v rámci liečby epilepsie. Keďže tento postup ich inštaláciu vyžaduje, bol experiment vďaka tomu jednoduchší. Prebiehal v dvoch fázach. V prvej vedci zbierali údaje o mozgovej aktivite počas procesu učenia sa. V druhej donútili implantát k stimulácii rovnakých častí mozgu, aké predtým zaznamenali.

Pamäťový implantát Black Mirror
Žeby to bol prvý krok na ceste k pamäťovým funkciám, ako sme videli v seriáli Black Mirror?

Ako funguje pamäťový implantát?

Implantát teda stimuláciou posilňuje cesty, ktoré mozog používa za normálnych okolností na ukladanie informácií. Keď príjmeme akýkoľvek stimul z okolitého prostredia, séria komplexných elektrických signálov prebehne niekoľkými oblasťami hipokampu, čo je vlastne pamäťové centrum mozgu. Pamäťový implantát elektricky napodobňuje to, čo vykonáva hipokampus a tým posilňuje pamäťové schopnosti jednotlivca. Neznamená to, že by sme už riadne do hĺbky chápali, ako tieto procesy fungujú. Vedci tento pokus prirovnali skôr k prekladu zo španielčiny do francúzštiny bez znalosti oboch jazykov. 🙂

Pamäťový implantát

Zariadenie by mohlo mať svoje využitie v medicíne, kde by mohlo pomôcť ľuďom trpiacim stratou dlhodobej pamäte, ako napríklad pacientom s Alzheimerovou chorobou. Zatiaľ je príliš zavčasu teoretizovať nad tým, či by mohlo poslúžiť aj v príprave na skúšky v škole. V každom prípade je tento úspech veľmi zaujímavý a – ak sa osvedčí – pamäťový implantát by mohol vzbudiť veľký záujem.

Peter Vnuk

Zdroj: iflscience.com, newscientist.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár