Echoed World recenzia

Echoed World title

Echoed World sme vám už predstavili v rozhovore s vývojárkou Emie. Dozvedeli ste sa, že ide o slovenskú hru, mladej vývojárskej skupiny, ktorá si hovorí Team DOTS.

Mohli ste si tiež pozrieť krátku ukážku v gameplay videu. Ako sme vtedy sľúbili, prinášame vám recenziu, resp. minirecenziu. Hra je totiž skôr bezplatnou ukážkou schopností našich mladých nádejných talentov, ako plnohodnotným titulom.

Prostredie a príbeh Echoed World

Hrou vás bude sprevádzať po anglicky hovoriaci rozprávač, ktorý vás uvedie do príbehu. Ten sa odohráva v alternatívnom vesmíre, v ktorom stvoriteľ (ktorý je aj rozprávačom) stvoril sedem architektov. Tí mali priniesť do prázdneho priestoru život tvorbou siedmych planét pomocou sily Stvoriteľa. Šiesti splnili, čo mali, no siedmy menom Tyr bol iný. Napriek snahe nebol schopný stvoriť život. Jeho planéta skončila zánikom a Tyr bez tvorivej energie. Silu ukradol ďalšiemu architektovi menom Algiz, ktorého úlohu na seba prevezme hráč. Úloha spočíva v znovuzískaní sily na obnovenie svojho sveta.

Echoed World

Hra je klasická platformovka (alias behačka, skákačka) a tvorcovia sa netaja inšpiráciou v známych tituloch ako je Seasons After Fall.

Algiz prejde niekoľkými levelmi a rieši pritom logické úlohy, ktoré sú dobre vyvážené, takže nie sú príliš náročné. Celá hra je vlastne taká oddychovka a je možné prejsť ju na jeden záťah.

Algiz dokáže vysať životnú energiu z rastlín, ktoré na svojej púti stretne a rovnako ju dokáže aj vrátiť či vložiť  do neživého organizmu.

To je taktický prvok, vďaka ktorému budete riešiť hlavolamy. Okrem rastlín môže architekt túto energiu investovať do brán, ktoré mu odomknú postup do ďalších miest. To je v podstate všetko. Riešením hádaniek sa dostanete až na koniec Algizovej púte. Počas nej sa oplatí občas odbočiť z hlavnej “trasy”, keďže po celom svete sa ukrýva 6 skrytých bonusov.

Nástrah na vás nebude striehnuť veľa a zrejme sa ľahko vyhnete nutnosti opakovania tej istej scény, ktorý je z tohto žánru známy. V tejto súvislosti pochválime dobre zvládnutý systém automatických checkpointov. Keď kdesi zahyniete, nemusíte sa vracať príliš ďaleko dozadu, aby ste chybu napravili. Hra vás umiestni tesne pred miesto vášho skonu.

Echoed World 10

Záver príbehu nám prišiel dosť zvláštny. Nebudeme spoilovať, ale vedeli by sme si to predstaviť aj inak.

Verdikt

Ohodnotiť počin ako je Echoed World je náročné. Team DOTS rozhodne ukázali, že na to majú a ich ďalšia tvorba bude dávať zmysel. Hra je však len akousi prezentáciou toho, čo dokážu. Herný čas sa nachádza kdesi medzi 20 a 40 minútami, no hra je zadarmo, takže je to fér. Grafika sa nám páči a hudba je asi najsilnejšou stránkou titulu. Je príjemná a prostredie dobre dopĺňa. Ak sa vám páči Seasons After Fall, zahrajte si Echoed World, nebudete ľutovať. Nečakajte však od neho dlhé hodiny riešenia náročných úloh. Na to hra nebola stvorená.

Sme radi, že vznikajú takéto slovenské projekty mladých a tešíme sa na ich ďalšiu hru. Echoed World vznikol počas programu Skill Drill, ktorý organizovali Edufactory by Pixel Federation a Slovenské Centrum Dizajnu. Hru si budete môcť zadarmo stiahnuť na Steame už od zajtra, t.j. 4. decembra 2017.

Hodnotenie: 75%

Klady:

  • pomerne originálna atmosféra
  • dobre zvládnutá grafika
  • príjemná hudba
  • nie príliš náročné hádanky
  • rozprávač hru trochu oživuje
  • správne umiestnené checkpointy

Zápory:

  • veľmi krátky herný čas
  • zvláštny záver

Cena: ZADARMO – odkaz na Steam

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár