Prístroj na udržanie srdcovej činnosti má pomôcť hlavne deťom

Celosvetovo zlyhá srdce 26 miliónom ľudí ročne. Veľká časť z tohto množstva sú deti s vrodenou srdcovou vadou a vynález vedcov z Harvardu, prístroj na udržanie srdcovej činnosti, by mohol znamenať veľkú pomoc.

Transplantácia srdca je dobré riešenie, no darcov je relatívne málo a pacienti čakajúci na transplantát mávajú vážne problémy. Prístroje, ktoré pumpujú krv externe, namiesto ich srdca, nie sú dokonalé a môže sa stať, že krvná zrazenina vznikajúca v hadiciach spôsobí mŕtvicu.

Robot (môžeme ho tak nazvať) na udržiavanie srdcovej činnosti v podaní vedcov v podstate objíma srdce silikónovou konštrukciou a jemne ho stláča. Model, ktorý vznikol na začiatku roka bol zatiaľ testovaný na ošípaných. Neskôr prišli tí istí vedci s trochu iným mechanizmom. Už nestláča celé srdce, ale iba jeho polovicu.

Ľudské srdce je rozdelené na dve komory. Pravá komora pumpuje krv do pľúc a ľavá do ostatných častí tela. Pri zlyhaní srdca ide spravidla iba o jednu z komôr. Nové zariadenie sa preto dokáže zamerať len na zlyhávajúcu komoru. Obsahuje pevné ukotvenie podporujúce svalovú stenu medzi oboma komorami. Do elastickej časti zariadenia je vháňaný vzduch, čím sa stimuluje iba poškodená komora. Zdravú mechanizmus nechá “na pokoji”.

prístroj na udržanie srdcovej činnosti

Prístroj na obnovenie srdcovej činnosti dokáže synchronizovať svoju aktivitu s rytmom konkrétneho srdca, takže funguje samostatne. Na rozdiel od spomínaných zariadení, ktoré sa aktuálne používajú, tu nie je nutné presmerovávať tok krvi, a tak pacient nemusí brať veľké množstvo liekov na jej zriedenie. Zároveň sa vyhne komplikáciám, ako je krvácanie či mŕtvica, keďže ide o úplne iný koncept.

Prístroj na udržanie srdcovej činnosti v budúcnosti

Zariadenie, zatiaľ stále nie je bez nevýhod. Je pripojené na vonkajší prístroj na pumpovanie vzduchu, ktorý je o čosi väčší ako prehrávač DVD. Navyše, test na zvieratách trval iba hodinu a na to, aby mohlo dôjsť k reálnemu nasadeniu na ľuďoch musia byť testy oveľa dlhšie a podrobnejšie. Spoluautor, doktor Nikolay Vasilyev, tvrdí, že sa chcú sústrediť na zmenšenie vzduchovej pumpy na minimum. Pacienti by potom mohli byť so zariadením prepustení do domácej liečby. Verí, že v priebehu niekoľkých rokov bude zariadenie pomáhať množstvu pacientov so zlyhaním srdca, hlavne deťom, prečkať čas do transplantácie bez komplikácií.

Peter Vnuk

Zdroj: theverge.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár