Lenovo Legion Y720 15IKB recenzia

Lenovo Legion Y720 titulka

Lenovo je vo svete notebookov značka známa svojím širokým portfóliom. Príbuzný model Legion Y520 sme vám už predstavili v minulosti. Teraz sme sa pozreli na 15,6″ Lenovo Legion Y720, ktorý je v konfigurácii poskytujúcej hráčovi výkon GTX1060ky.

Lenovo Legion Y720 celkový pohľad

Dizajn a vyhotovenie

Hlavná časť tela notebooku je kovová. Malo by to zabezpečiť vyššiu odolnosť a potenciálne tiež životnosť. Žiaľ, zabezpečilo to aj trochu vyššiu hmotnosť.Lenovo Legion Y720

Dizajn je dynamický, no príslušnosť modelu k hernej sfére je jasne viditeľná iba podľa červeného znaku radu Legion v strede krytu displeja. Zvonka je dizajn elegantne vyzdobený jemnou textúrou, ktorá by mohla pokojne svedčať aj biznis modelu. Škoda len náchylnosti na odtlačky prstov. Ak si zakladáte na výzore, kryt budete musieť dosť často prebehnúť handričkou.

Lenovo Legion Y720 odtlačky
Pred vyleštením vydáva kryt svedectvo o všetkých dotykoch, ktoré zažil. 🙂

Že ide o herný stroj zistíte tiež pri pohľade na vetracie otvory vzadu. Také mávajú hlavne herné notebooky.

Lenovo Legion Y720 prieduch

Do osvedčenej kombinácie červenej a čiernej je ladený tiež dizajn vnútornej časti.

Pod displej výrobca umiestnil reproduktory zakryté výraznými červenými mriežkami, ktoré vyzerajú, ako ovládací panel vesmírnej lode. Aspoň takto nejako si taký panel predstavujeme. 🙂

Lenovo Legion Y720 spodná časť

Displej je uchytený na jednom centrálnom pánte, čo občas znamená, že sa vám môžu káble pripliesť medzi displej a spodnú časť notebooku. Po ich zacvaknutí pochopíte, prečo je to nepríjemné. V tomto prípade však zrejme tvarovanie hrán prístroja zabraňuje tomuto efektu, a tak sme s riešením spokojní.

Lenovo Legion Y720 skosené rohy

Klávesnica je príjemná, na akú sme pri Lenove zvyknutí, a je tiež jednostupňovo podsvietená. Možnosť zmeny intenzity podsvietenia by jej isto prospela, no poteší funkcia anti-ghosting, ktorá zabezpečí, že sú stláčané klávesy v hrách zaznamenávané presne tak, ako majú byť.

Lenovo Legion Y720 klávesnica
Takto vyzerá podsvietenie pri večernom hraní

Touchpad je bežný, ničím nevyniká, no pre hráča je aj tak v princípe nepodstatný. Pri hre je dôležitejšia výbava v oblasti portov, a tá je dobrá. Tri porty USB 3.1, USB-C Thunderbolt, Mini DP … Je tu všetko potrebné, takže si pripojíte externý displej, myš či externý disk.

Konfigurácia

Základ pohonu tvorí Intel Core i7 7700HQ rodiny Kaby Lake a 16GB RAM. To je nielen slušne výkonný tandem, ale ponúka aj značnú výkonnostnú rezervu do budúcna. Aby však stroj zvládol špičkové hry, dostal od konštruktérov do výbavy grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX1060 so 6GB RAM. To je karta, ktorú môžeme považovať za rozumné minimum pre moderného hráča v rozlíšení FHD.

Lenovo Legion Y720 Fallout 4

Úložný priestor tvorí kombinácia 240GB SSD a 1TB HDD. Môžeme konštatovať, že sa konečne výrobcovia hýbu týmto smerom a zvyšujú kapacity SSD, keďže to prináša výrazný posun k lepšiemu. Klasické disky sú fajn na ukladanie množstva hier, ale SSD s touto kapacitou využijete okrem systému aj na tento účel. Hry na SSD majú pritom zásadne rýchlejšie nahrávacie časy. Tým viac, že tu použitý klasický disk je 5400-otáčkový, takže to nie je žiadny “blesk”.

Výkon v hrách

Notebook si poradí pri maximálnych nastaviteľných detailoch v rozlíšení FHD bez problémov. To znamená, že 1060ka mu dáva dostatok “šťavy” na to, aby ste nemuseli znižovať detaily v hrách.

Lenovo Legion Y720 namerané hodnoty fps

V oboch testovacích tituloch si stroj poradil dobre a k jeho výkonu nie je čo dodať.

Ak nie ste extrémne nároční na vysokú zobrazovaciu frekvenciu, zahráte si čokoľvek na maximálnych možných detailoch.

Tradične sme otestovali aj výkon v Direct X12. Výsledok benchmarku z Ashes of the Singularity si môžete pozrieť na tomto obrázku.

Lenovo Legion Y720 AoS DX12

Skúsenosti z testovania Lenovo Legion Y720 15IKB

Páčia sa nám softvérové vychytávky, ktoré Lenovo pridáva do modelov radu Legion. Nerve Sense je soft, ktorý tieto nastavenia združuje. Základ je dať používateľovi prehľad o konfigurácii komponentov, no pointa je skôr v prispôsobiteľnosti.

Nájdete tu napríklad možnosti zmeny podsvietenia klávesnice. Je rozdelená na štyri sekcie a každá môže byť podsvietená inou farbou.

Na tento účel možno prepínať medzi základnými profilmi aj kombináciou Fn+medzerník. Zdá sa však, že klávesnici chýba pamäť a po reštarte sa farby podsvietenia vrátia do pôvodných nastavení.

Lenovo Legion Y720 Extrémne chladenie

Pochváliť musíme chladenie notebooku. Pri normálnej práci ho počuť ani nebudete a v hrách sa drží na prijateľnej hlučnosti.

Keby šlo do tuhého, tak môžete aktivovať funkciu extrémne chladenie, na ktorú si môžete nastaviť klávesovú skratku, a pri ktorej sa otáčky ventilátorov a hlučnosť riadne zvýšia. No v podstate by to nemalo byť potrebné, keďže efektivita je dobrá aj bežne.

Lenovo vybavilo Y720 dvoma ventilátormi a zrejme to má svoje výhody v oboch parametroch – vyššej efektivite aj nízkej hlučnosti.

Lenovo Legion Y720 teploty CPU

Lenovo Legion Y720 teploty GPU
Na procesore max. 88°C a na grafike 70°C, to sú výborné výsledky.

V softvéri Lenovo Nerve Sense si môžete nastaviť okrem iného tiež parametre zvuku. Subsystém má na starosti spoločnosť JBL. Jej audio má kvalitný výstup v slúchadlách, ale aj v reproduktoroch. Pri niektorých notebookoch sa stáva, že ak chcete kvalitu, musíte použiť slúchadlá. Tu to nehrozí. Reproduktory podávajú dobrý výkon v oblasti basov (majú subwoofer) aj priestorového zvuku. V spolupráci s tichým chladením je to ideálna kombinácia.Lenovo Legion Y720 zvuk

Poteší podpora Dolby Atmos s prednastavenými zvukovými profilmi a komu by to nestačilo, má k dispozícii 20-pásmový ekvalizér na doladenie zvukovej charakteristiky podľa vlastnej chuti.

Verdikt Lenovo Legion Y720

V testovanej konfigurácii je GTX 1060ka základom, ktorý dá hráčovi to, čo potrebuje. Okrem toho si vás model získa štýlovým dizajnom, kvalitným zvukom, výkonnými komponentmi a ešte aj prispôsobiteľným vzhľadom podsvietenia. Výbava v oblasti portov, 240GB SSD a tiché chladenie sú výhody, ktoré vyhľadáva množstvo hráčov. K dobru si pripočítajte softvér Lenovo Nerve Sense a dostanete výbornú kombináciu menom Lenovo Legion Y720. Čo sa nám nepáčilo? Nič významné … Náchylnosť krytu displeja k odtlačkom prstov je detail. Aj tak by ste si mali notebook udržiavať v čistote. Mohutné vyhotovenie modelu Y720 si vyžiadalo svoju daň v podobe vyššej hmotnosti a klasický disk je z tých pomalších, no našťastie 240GB SSD je fajn.

Hodnotenie: 94%

Ocenenie techGuru.sk TOP Herný Laptop

Klady:

  • štýlový dizajn
  • robustné vyhotovenie
  • výkonná konfigurácia nielen v hrách
  • vysoký výkon v FHD
  • efektívne, no tiché chladenie
  • prispôsobiteľné podsvietenie klávesnice
  • kvalitný zvuk aj v reproduktoroch

Zápory:

  • vyššia hmotnosť
  • pomalší 5400-otáčkový HDD
  • náchylnosť krytu k odtlačkom

Parametre: štvorjadro Intel Core i7-7700HQ (2.8GHz – 3.8GHz), 16GB RAM DDR4, 15,6″ IPS FHD matný displej, NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB GDDR5, 240GB SSD m.2, 1TB HDD, 3x USB 3.1, USB-C Thunderbolt, HDMI, DP, 1x jack 3,5mm, audio JBL Dolby Atmos 2.1, Win 10 Home, 3,6kg

Cena: 1 522 EUR (cena sa môže líšiť v závislosti na odchýlkach v konfigurácii)

Kód konfigurácie: Legion Y720-15IKB 80VR0028CK

Produkt na recenziu zapožičala spoločnosť Lenovo.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. adam hovorí: Odpovedať

    Dobrý deň, chcel by som sa spýtať ako dlho može byť zapnutá funkcia extreme cooling ( otacky ventilatora na maxime)
    Nikde neviem najsť žiadne info…. ( Napr. mam to zapnúť hneď pri zapnutí nejakého náročného programu alebo hry….?) Napr pri 2 hodinovom hraní neničí sa ventilator ?

    1. Peter Vnuk hovorí: Odpovedať

      Dobrý deň, Adam!

      Ono je to tak, že za normálnych okolností túto funkciu vôbec nepotrebuješ. Ten notebook sa uchladí v pohodičke aj bez nej. Možno keby si hral v nejakej extrémnej letnej teplote na priamom slnku a veľmi dlho, tak by si to mohol zapnúť. Teoreticky na neobmedzený čas, ale v praxi by stačilo len tak, aby sa zariadenie poriadne ochladilo. Myslím si, že dve hodiny bez problémov. Ak sa nemýlim, softvér Lenovo Nerve Sense ani Center neukazujú teploty, ale môžeš na to použiť napr. HWinfo, alebo nejakú utilitku, ktorá ti bude ukazovať aktuálnu teplotu CPU a GPU pri hodinách vo Windowse. Keby to prekračovalo 90°C, vtedy je čas na extrémne chladenie.

      Čiže aby som to zhrnul – nemusíš to zapínať vôbec, len ak by si mal pocit, že sa notebook veľmi prehrieva a jeho bežné chladenie už nestačí. To sa ale stáva skôr po pár rokoch používania, keď prach zapchá prieduchy chladenia. Vtedy ho treba ale čo najskôr vyčistiť, aby sa nezničil a nenahrádzať riešenie extrémnym chladením. 😉

Pridaj komentár