Grafén by mohol poskytnúť čistý a neobmedzený zdroj energie

grafén

Vedci z univerzity v Arkansase študovali grafén, zvaný aj zázračný materiál, objavený v r. 2004. Pohyb jeho atómov ich priviedol na myšlienku veľmi zaujímavého zdroja energie.

Čo je grafén?

Ide o tenučkú vrstvu atómov uhlíka s hrúbkou jedného atómu. V podstate je to dvojrozmerný materiál, ktorý by ani nemal existovať, no vďaka chaoticky pohybujúcim sa atómom uhlíka existuje. Tento efekt sa nazýva Brownov pohyb. Od jeho objavu sa pre grafén našlo už množstvo rôznych uplatnení, ako napr. efektívnejšie solárne články či tenšie televízory.

Grafén ako zdroj energie

Paul Thibado a jeho študenti pozorovali pohyby atómov grafénu pod skenovacím tunelovým mikroskopom a zistili, že okrem Brownovho pohybu je tu aj väčší pohyb. Pohybujú sa totiž tiež celé skupiny atómov spoločne. Vo vrstve sa neustále samovytvárajú priehlbiny, ktoré sa sústavne pohybujú dvoma smermi. Na lepšiu predstavu si pozrite video:

Pri použití vzorky grafénu s veľkosťou 10×10 mikrónov výskumníci odhadujú, že by bolo možné produkovať 10 mikrowattov neprerušovanej energie a bez strát. To by mohlo naznačovať čistý a nekonečný zdroj. Podľa Thibada by takýto zdroj mohol nahradiť súčasné batérie zatiaľ neexistujúcim Vibračným Energetickým Zberačom. Vrstva grafénu by sa vložila medzi dve elektródy a energia striedavého prúdu by sa zbierala. Zdroj energie by preto mohol existovať teoreticky donekonečna bez výmeny.

Náš komentár:

Perpetuum mobile je síce pekná a lákavá teoretická predstava, no experiment z Arkansasu je iba začiatok. Bude potrebné zistiť za akých podmienok sa dá tento pohyb atómov využiť a či predsalen nenaráža na nejaké fyzikálne bariéry v oblasti spotreby energie. Takisto množstvo týmto spôsobom vyprodukovanej energie môže byť príliš malé na to, aby stačilo na pohon bežných zariadení. Napriek tomu je toto zistenie vzrušujúce a grafén je mimoriadne zaujímavý materiál, možno aj zásadný objav pre budúcnosť ľudstva. Treba ho však najskôr pochopiť.

Thibado vyslovil názor, že grafén získava energiu z tepla okolo seba aj pri izbovej teplote. Pokiaľ by to bola pravda, “nekonečnosť” tohto zdroja by sa vysvetlila …

Problém môže nastať aj pri konštrukcii Vibračného Energetického Zberača, keďže umiestniť vrstvu grafénu medzi dve zberné elektródy nemusí byť ľahké. No okrem už spomínaných využití je zaujímavá napríklad tiež možnosť využiť grafén v mobilných telefónoch ako vrstvu pre holografický projektor. Pri fotoredukcii (zahrievaní laserom) oxidu grafénu sa totiž z neho stáva dobrý vychyľovač fotónov, vďaka čomu je možné tvoriť vo vzduchu tzv. voxely, čo sú zobrazovacie body tvoriace 3D hologramy.

Zdroj: iflscience.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár