Sennheiser PXC 550 recenzia na bezdrôtový headset

Sennheiser PXC 550 titulka

Uspieť na poli prémiových headsetov nie je ľahké. Konkurencia je veľká, no spoločnosť Sennheiser nám opäť ukázala, že dokáže prísť s headsetom, ktorý sebavedomo vkročí medzi ostatné hviezdy a “natrhne im úsmev”. Sennheiser PXC 550 je bezdrôtový headset so špičkovým zvukom a dotykovým ovládaním.

Aby sme boli presnejší – model má schopnosť bezdrôtového prenosu, aby ste si mohli užiť kvalitný zvuk aj na cestách či pobehujúc po byte, no zvláda tiež pripojenie káblom, takže je univerzálny. Kábel môže byť s koncovkou USB aj 3,5 mm jack, pričom oba nájdete v balení.

Sennheiser PXC 550

Na pripojenie k niektorým špecifickým zariadeniam poslúžia priložené pozlátené redukcie.

Sennheiser PXC 550 redukcie

Dizajn a konštrukcia

Konštrukcia je vystužená kovom a náušníky tvoria tvrdé plasty. Ich výstelka je príjemná, aj keď mohla byť o čosi hrubšia. Prítlak k hlave používateľa je trochu silnejší a mostík nepatrí k najkomfortnejším. To je však jediná nedokonalosť, ktorú sme objavili. Navyše ani nie je výrazná a efekt sa nemusí dostaviť u každého.

Sennheiser PXC 550 mostík

Náušníky sú otočné, takže ich možno prispôsobiť a sklopiť na prenášanie.

Sennheiser PXC 550 sklopené

Zároveň ich otáčaním aktivujete či deaktivujete napájanie pri prevádzke na batériu. Šikovne vymyslené. Majú vajcový tvar a sú dostatočne veľké, takže by mali “objať” každé ucho.

Sennheiser PXC 550 sklopné náušníky

Unikátne ovládanie dotykom prsta

Základné ovládacie prvky sú umiestnené v zadnej časti pravého náušníka. Slúžia na aktiváciu potláčania okolitého hluku pomocou technológie NoiseGard Hybrid a zmenu zvukového režimu, resp. profilu. Tých je niekoľko, môžete ich meniť podľa toho, či napríklad počúvate hudbu, alebo s niekým telefonujete.

Parametre zvuku sa prispôsobia a slúchadlá vás o tom hlasovo informujú v štýle “Effect mode: speech.”. Takto pekne sa s vami porozprávajú aj v súvislosti s inými funkciami.

Sennheiser PXC 550 fyzické ovládanie

Vďaka zabudovanému touchpadu však môžete slúchadlá ovládať dotykom prsta. Napríklad hlasitosť meníte dotykom a pohybom smerom nahor či nadol. Gest je pomerne dosť a zahŕňajú preskakovanie skladieb, prijímanie či podržanie hovorov, pretáčanie aj okamžité umlčanie. Podobné funkcie sme už videli aj u konkurencie, no tu fungujú lepšie, takže ich zaraďujeme do kategórie praktických vychytávok.

Na dotykové ovládanie si treba chvíľočku zvykať, no za krátko ho oceníte, je totiž priam návykové.

Sennheiser PXC 550 touchpad

Napríklad pozastavenie prehrávania jednoduchým ťuknutím prstom po náušníku je veľmi praktické, ak sa niekto pokúša upútať vašu pozornosť. Preskočenie na ďalšiu skladbu posunutím prsta zľava doprava zasa poslúži pri preskakovaní otravnej reklamy na Youtube …

Na začiatku si možno niektoré gestá budete mýliť a treba si ich pozrieť v manuáli. Podobne ani proces spárovania s mobilom bez pomoci manuálu nezvládnete. Nie je zložitý, len musíte vedieť, čo stlačiť. 🙂

Sennheiser PXC 550 kábel
Na kábli s koncovkou jack nie je ovládač hlasitosti, nájdete tu iba tlačidlo na prijímanie hovorov. Nič iné totiž vďaka touchpadu nepotrebujete.

Zvuk Sennheiser PXC 550

Ak očakávate veľkolepý zvuk už pred nasadením slúchadiel, nebudete sklamaní. Mohutné hlboké basy, zreteľné stredy, ostré výšky a výborné adaptívne potlačenie zvukov okolia vytvoria akúsi zvukovú bublinu”. V nej si nerušene vychutnáte hudbu, hry, aj filmy.

Jediná “nevýhoda” je v tom, že ak máte tendenciu zľaknúť sa, a niekto k vám pristúpi bez toho, aby ste si ho všimli, asi si budete musieť vymeniť spodné prádlo. 🙂 Áno, až natoľko je odhlučnenie účinné.

Adaptívne potlačenie zvukov znamená, že slúchadlá zintenzívnia ich potlačenie, ak je okolo vás viac hluku. Prispôsobia sa a naozaj to počuť. Pri maximálnom potlačení môže dôjsť až ku komickej situácii, v ktorej na vás ktosi prehovorí a vy budete iba vidieť ako sa mu pohybujú pery. Nebudete počuť nič, ako v nemom filme. Nepreháňame, to sa nám stalo počas testovania. 🙂

Sennheiser PXC 550 náušník

Čo sa týka hlasitosti sú na tom slúchadlá dobre. Jedine, ak by ste patrili k bláznom, ktorí si radi pridávajú hlasitosť na extrémne vysoké úrovne. V tom prípade nepochodíte a “neodstrelíte si dekel”, no na použitie pre normálneho človeka je hlasitosť viac ako dostatočná.

Čistota prehrávania je takmer dokonalá. Zachytili sme mierny, takmer nepočuteľný šum, zrejme spôsobený funkciou na odhlučnenie. Nič vážne to však nie je.

Aplikácia CapTune

Na ovládanie a prehrávanie skladieb uložených v mobile vám poslúži aplikácia CapTune. V nej si môžete jemne dolaďovať zvukovú charakteristiku pomocou ekvalizéra. Okrem neho je veľmi zaujímavá aj funkcia SoundCheck. Aplikácia vám ponúkne rôzne frekvenčné krivky definujúce parametre zvuku. Prstom prepínate medzi krivkami a príjemnejšie naladenie si vyberiete z dvoch volieb na displeji. Proces má osem krokov a na jeho konci máte zvuk prispôsobený svojim ušiam a prípadne aj prehrávanej skladbe.

Doladenie však funguje aj v oblasti potlačenia zvukov okolia. V jednom z režimov, do ktorých možno slúchadlá prepnúť si môžete v aplikácii nastaviť percento intenzity potláčania zvukov podľa vlastného vkusu.

Sennheiser PXC 550 LED

Aby sme nezabudli, prepojenie so zdrojom zvuku možno uskutočniť dotykom pomocou NFC v ľavom náušníku, výdrž akumulátora je do 30 hodín a nabíjanie trvá asi 3 hodiny. Na indikáciu úrovne nabitia slúži stupnica piatich LED na pravom náušníku. Headsetu nechýba zabudovaný mikrofón, takže, ako sme už naznačili, môžete ho použiť ako sadu handsfree, alebo v hrách.

Aj keď doň nie je priamo určený, v hernom svete sa uchytí veľmi dobre aj vďaka NoiseGard Hybrid.

Sennheiser PXC 550 mikrofón

Sennheiser PXC 550 puzdro

Verdikt Sennheiser PXC 550

Sennheiser PXC 550 je univerzálny prémiový headset. Pôsobivý dospelý dizajn plní tiež praktickú funkciu, napríklad tvarom náušníkov. Špičkový zvuk a dokonalé odhlučnenie sú najväčšie výhody. Praktické je ovládanie pomocou touchpadu a oceniť treba aj pripojiteľnosť k akémukoľvek zariadeniu, či už káblom, alebo bez neho. Mobilita je zabezpečená sklopnou konštrukciou a výrobca pribalil aj praktické tvrdé puzdro na prenášanie nielen headsetu, ale aj káblov či iného príslušenstva. Vytknúť môžeme iba mierne rezervy v oblasti komfortu a nutnosť podrobne študovať návod, aby ste sa naučili používať gestá, aj ďalšie funkcie headsetu. Celkovo nás Sennheiser PXC 550 okúzlil a vieme si ho predstaviť v rukách hudobného fajnšmekra, náruživého hráča, ale aj častého cestovateľa s vysokými nárokmi na kvalitu. Cena nie je práve ľudová, no za výnimočnosť sa platí.

Hodnotenie: 94%

Ocenenie TechGuru.sk TOP herný headset

Výhody:

  • pôsobivý a praktický dizajn
  • pevná kovová konštrukcia
  • prevádzka s káblom aj bez neho
  • špičkový zvuk
  • mohutné basy od 17Hz
  • šikovná apka CapTune
  • dokonalé adaptívne nastaviteľné odhlučnenie NoiseGard
  • zabudovaný mikrofón
  • praktické dotykové ovládanie gestami
  • modul NFC
  • príjemná hmotnosť

Nevýhody:

  • komfort konštrukcie nie je celkom dokonalý
  • nutnosť podrobne študovať funkcie v manuáli

Parametre: over-ear bezdrôtové slúchadlá, impedancia aktívne 490 Ω / pasívne 46 Ω, rozsah 17Hz – 23kHz, bluetooth 4.2, port USB a jack 3,5mm, NFC, totálne harmonické skreslenie <0.5% (1kHz, 100dB), zabudovaný mikrofón, ovládanie touchpadom, hmotnosť 227g

Cena: 400 EUR

Headset na recenziu zapožičala spoločnosť Sennhesier.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár