Tesla Roadster poletí na Mars

Tesla Roadster poletí na Mars 02

Nie, to nie je preklep, ani pred-Silvestrovský výmysel. Elon Musk chce poslať jeden kus tohto športiaku rovno na červenú planétu. Nevieme, snáď bol triezvy, keď to vymyslel. 🙂

Nepôjde o hocijaký kus, ale Musk pošle na Mars svoje vlastné auto z r. 2008. Nedávno to vyhlásil na Twitteri. Raketa Falcon Heavy, ktorá má byť mimochodom najsilnejšia momentálne operatívna raketa, bude štartovať už v januári 2018 a Roadster má byť na jej palube.

Elon si uvedomuje, že tento prvý štart môže skončiť zle, sám priznal, že raketa môže aj explodovať hneď v úvode štartu. Tesla Roadster poletí na Mars z Kennedyho Vesmírneho Centra na Floride a náklad tohto testovacieho letu má byť iba samo auto, nič viac.

Preklad:

Náklad bude moja Tesla Roadster vo farbe midnight cherry hrajúc pri tom Space Oddity. (song od Davida Bowieho – odkaz tu). Cieľ je obežná dráha Marsu a pokiaľ nevybuchne pri stúpaní, v hlbokom vesmíre môže zostať aj miliardu rokov či viac.

Tesla Roadster poletí na Mars. Vtip či realita?

Tweet spôsobil kopu vzrušenia aj zmätku. Ľudia netušili, či vizionár žartuje, alebo nie. V medzičase však už potvrdil, že to myslí vážne. Upresnil ale, že nepôjde priamo o planetárnu orbitu, ale Hohmannovu dráhu, čo je z pohľadu spotreby paliva najvýhodnejšia trajektória medzi dvoma planétami obiehajúcimi napríklad naše Slnko.

Na celkom pochopiteľnú otázku fanúšika – “Prečo?“, reagoval Elon takto:

Preklad:

Páči sa mi myšlienka auta nekonečne putujúceho vesmírom a možno raz objaveného mimozemskou rasou o milióny rokov v budúcnosti.

Niekoľko týždňov po zverejnení pôvodnej informácie Musk ukázal svetu fotografie auta, ktoré sa už pripravuje na svoju cestu v centrále SpaceX. Takže už poznáme “červené auto pre červenú planétu” ako ho predtým nazval.

Tesla Roadster poletí na Mars

Tesla Roadster poletí na Mars

Nejde o to, že by chcel miliardár spropagovať príchod nového modelu. Podľa jeho slov je spúšťanie nových rakiet spravidla nudná záležitosť. Tesla a SpaceX do tohto procesu prinesie niečo nové, čo vyvolá emócie. Určite budeme môcť spustenie sledovať aj na kamerách. V minulosti už na palubu rakety Dragon umiestnil “showman” Musk bochník syra ako referenciu na show Monty Python.

Zdroj: iflscience.com, theverge.com, businessinsider.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár