Orly na lov dronov holandskou políciou zrejme končia

orly na lov dronov 01

Možno ste už počuli o holandskom zákaze používania dronov. Na úspešné zneškodnenie ilegálnych, či už teroristických alebo nie, vznášajúcich sa dronov trénovali policajti orly. Onedlho však zistili, že orly na lov dronov nie sú až taký dobrý nápad, nakoľko ich zvieratá odmietli počúvať a sú tu aj iné dôvody. Rozhodli sa teda tréning dravcov ukončiť.

Minulý rok bola polícia v Holandsku presvedčená, že orly budú najlepšia posila pri zneškodňovaní dronov. Nečakali však, že trénovanie týchto divokých dravcov bude také náročné a nákladné – prehlásili v článku na webe Nos.nl. Orly sú sami o sebe hrdé zvieratá a niekedy sa im jednoducho nechce počúvať príkazy, ktoré hoci aj trénovali. Taktiež sa objavili isté teórie o možnom rušivom vplyve prostredia, keďže sa predtým trénovali vo vyhradených oblastiach.

orly na lov dronov

Orly na lov dronov nemusia byť dobrý nápad

Holandsko má 4 samice Orliaka morského. Keď Holandská polícia prvýkrát sprístupnila video na internete, ktoré ukazovalo, ako jeden z orlov zachytáva dron priamo do pazúrov a letí s ním k zemi, aktivisti za práva zvierat vyslovili obavy. V denníku NL Times sa vyjadril Robert Muster s negatívnym postojom : „Ak sa orlovi nepodarí chytiť svoju korisť, môže nastať frustrácia a pokúsi sa preto chytiť čosi iné. Orlie pazúry sú také silné a ostré, že by bez problémov prepichli aj hlavu batoľata.“

Holandsko je, okrem iného, prvou krajinou, ktorá sa takto rozhodla bojovať proti dronom. Hľadajú preto iné možnosti a orly budú umiestnené do zariadení, ktoré sa o ne postarajú. Americké vzdušné sily zatiaľ skúmajú možnosť použitia sokolov na tento istý účel.

Sára Juricová

Zdroj: theverge.com

O autorovi

Sára Noe
Sára Noe
Profesionálne sa venuje brušným tancom už 11 rokov. Rada sleduje najnovšie vychytávky a jej záľubou je herné príslušentsvo a hry. Okrem lásky k nim sa tiež venuje amatérskemu cosplayingu a miluje analógové fotoaparáty.

Pridaj komentár