Dron UGO Fen recenzia

Dron UGO Fen vrtuľky v pohybe

Kompaktný dron s dosahom 100 metrov

Otestovali sme dron UGO Fen, ktorý má na svoju príjemnú cenu dosť zaujímavé parametre. Splnil naše očakávania?

Dizajn a konštrukcia

Model patrí k menším kvadrokoptéram a podľa výrobcu je určený na interiérové aj exteriérové použitie. Na konštrukcii nenájdete nič inovatívne, ibaže v prednej časti je umiestnená kamera a vzadu okrem zásuvky na batériu našiel svoje miesto port na kartu microSD. Telo zariadenia je ozdobené modrou textúrou a nápisom UGO.

Dron UGO Fen aktivovaný

Ovládač je štandardný s indikáciou aktivity pomocou LED a akustického signálu. V porovnaní s niektorými modelmi je pomerne kompaktný a isto sa hodí aj do detských rúk. Napriek tomu odporúčame prvé krôčiky vykonať v exteriéri a pod dozorom dospelého.

Dron UGO Fen ovládač

Ovládanie a funkcie

Model Fen podporuje až tri rýchlostné režimy. Pri teste v interiéri nám viac ako stačila aj najnižšia rýchlosť pohybu. Aj pri nej si budete musieť spôsob ovládania natrénovať, aby ste mali nad dronom úplnú kontrolu. Na druhej strane spárovanie a pripravenosť k letu je otázka niekoľkých sekúnd.

Dron UGO Fen balenie

Model totiž podporuje aj 360° otočky a režim headless, takže na oboje treba aspoň akú-takú skúsenosť. Režim headless oceníte ak problém s určovaním kde je jeho predná a kde zadná časť. Pri tomto spôsobe letu sa totiž dron orientuje vzhľadom na vašu polohu. Hlavne pre začiatočníka je to výhoda. Bez ohľadu na úroveň Vašich skúseností využijete dosah modelu, ktorý je naozaj nadštandardný. Ovládač nestratí kontakt s dronom až do vzdialenosti 100 metrov, čo občas nespĺňajú ani drahšie a väčšie kúsky.

Dron UGO Fen manuál

Kamera v prednej časti umožňuje zaznamenávať vaše akrobatické kreácie. Na ovládači nájdete na tento účel dve tlačidlá. Jedno slúži na vytvorenie fotografie vo formáte JPG, druhé na aktiváciu a deaktiváciu videozáznamu. V tomto prípade by sme ocenili displej na ovládači, alebo možnosť využiť mobilnú aplikáciu a sledovať obraz z kamery na smartfóne. Počas nahrávania totiž nevidíte čo dron zaznamenáva. Dozviete sa to až po vyňatí karty microSD.

Dron UGO Fen kamera

Na video používa UGO Fen kodek AVI a približne 20 sekúnd záznamu zaberie 5MB na karte. Kompresia je dosť silná, takže kvalita záznamu nie je ohurujúca. To je však pri tejto kategórii dronov pomerne bežný jav.

Dron UGO Fen záber z kamery
Takáto je kvalita záberov z kamery. Hej, nie je to práve špička.

Nabíjanie priloženého akumulátora trvá približne pol hodiny a zalietate si do štandardných sedem minút. Pokiaľ koncovka kábla USB svieti na červeno, batéria sa nabíja a po jej zhasnutí budete vedieť, že je proces ukončený. V balení nájdete tiež náhradné dve predné a dve zadné vrtuľky so skrutkovačom, takže výrobca myslel aj na prípadné nehody.

Dron UGO Fen náhradné diely

Verdikt UGO Fen

UGO Fen vyniká 100-metrovým dosahom ovládania a jednoduchosťou spárovania. V podstate ho stačí položiť na rovnú plochu, zapnúť ovládač, a môžete začať s lietaním. Najmä mladších asi poteší možnosť fotiť a natáčať videá pomocou zabudovanej kamery, škoda, že sa nedá obraz kontrolovať v reálnom čase. Vypínač napájania by zvýšil komfort, ale aj hmotnosť, takže jeho neprítomnosť nepovažujeme za zásadnú nevýhodu. Celkovo je model vhodný do rúk menej náročného nádejného letca, ktorého neodradí, že aj pri najnižšej rýchlosti sa treba naučiť rýchlo korigovať pohyb drona. Skúsenejší piloti si však užijú vysokú rýchlosť pohybu aj 360-stupňové akrobatické otočky.

Hodnotenie: 83%

Výhody:

– dosah do 100m
– kompaktné vyhotovenie
– jednoduché a rýchle spárovanie
– možnosť zaznamenávať obraz
– tri rýchlosti
– 360° otočky

Nevýhody:

– žiadna kontrola záznamu v reálnom čase
– aj najnižšia rýchlosť je dosť vysoká
– nízka kvalita kamery

Parametre: 6-osá kvadrokoptéra, dosah do 100m, ovládač 2,4GHz na batérie 4xAAA, akumulátor 380 mAh, dĺžka letu do 7 minút, tri rýchlosti letu, 360° 3D Flip, 14 x 14 x 4 cm

Cena: 40 EUR

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár