Genesis Rhod 400 recenzia hernej klávesnice

Genesis Rhod 400 modrá

Model Genesis Rhod 400, ktorý vám dnes predstavíme, má hlavné výhody v odolnosti proti vode, možnostiach podsvietenia a dobrej cene. Patrí medzi tiché membránové herné klávesnice s väčšími rozmermi, no pritom má príjemne nízku hmotnosť.

Vzhľad a dizajn Genesis Rhod 400

Klávesnica má plastovú konštrukciu, po stranách spevnenú kovovými časťami, vďaka ktorým sa po stole nemá kĺzať. Na hladkom povrchu bežného stola to však akosi nefunguje, klasické nožičky by boli účinnejšie.

Genesis Rhod 400 protišmykový kov

V strednej časti je povrch klávesov mierne znížený, v spodnej časti o čosi výraznejšie, zjavne z ergonomických dôvodov. Tvarovaná je celkom príjemne, len výška „levitujúcich klávesov“ nám nevyhovovala, je to ale subjektívny pohľad. Bez tohto efektu by bol zdvih o dosť nižší. Na druhej strane však Genesis dokázal dotiahnuť vzhľad prakticky k dokonalosti. Pri večernom hraní klávesy skutočne vyzerajú akoby levitovali nad povrchom klávesnice. A to je cool.

Genesis Rhod 400 levitujúce klávesy

Avšak, privítali by sme aj o čosi vyššie výklopné nožičky v zadnej časti, ktoré by model naklonili viac k hráčovi. Páči sa nám dynamicky pôsobiaci dizajn konštrukcie, ktorý nie je príliš „cirkusový“, čo sa niektorým výrobcom občas stáva. Je pomerne decentný a zároveň si zachováva herný charakter, takže ide o dobre vyvážený mix jemne dynamického vzhľadu a praktického, dobre zvládnutého podsvietenia.

Minimálna hlučnosť a prispôsobiteľné podsvietenie

Ako to už býva, membránové klávesy sú veľmi tiché, ale pritom aj dostatočne presné. Na rozdiel od trendu odlišovania klávesov WASD farebným podsvietením, Genesis zvolil iné riešenie. Klávesy sú označené šípkami a používajú farebne zhodné podsvietenie so zvyškom klávesnice. Môžete si zvoliť z troch farieb – červenej, modrej a fialovej, meníte ich klávesom pri pravom Ctrl, pričom štvrtý stupeň podsvietenie úplne vypne. Klasické šípky v pravej časti zasa dizajnéri označili písmenami WASD, keďže si tieto dve skupiny klávesov môžu svoje funkcie softvérovo vymieňať jednoduchou skratkou Fn + W.

Okrem farby podsvietenia si môžete príslušnou klávesovou skratkou nastaviť tiež jej intenzitu, dokonca v piatich stupňoch. Je to veľká výhoda, hlavne ak radi hrávate v rôznych svetelných podmienkach a obľubujete rôzne žánre. Napríklad pri nočnom hraní Dark Souls si určite podsvietenie stlmíte. Alebo si ho naopak zvýšite, aby ste umierali efektnejšie…

Genesis Rhod 400 modrá detail

Kláves na zmenu farby podsvietenia nie je umiestnený najšťastnejšie, párkrát sme si doň nechtiac ťukli, no zmena farby v podstate nespôsobí v hre žiadnu ujmu.

Funkcie a odolnosť proti vode

Model Rhod 400 sa drží súčasného minimalistického trendu a neobsahuje žiadne nadbytočné klávesy. Možno ste si už domysleli, že funkcie ako zmena systémovej hlasitosti, vyvolanie poštového klienta, či uzamknutie klávesu Windows proti nechcenej aktivácii, sa vykonávajú pomocou klávesu Fn.

Genesis Rhod 400 Fn funkcie

Anti-ghosting spolu so spomínanou funkciou blokovania klávesu Windows patria v podstate k povinnej výbave hernej klávesnice. Tu však treba oceniť prítomnosť týchto funkcií vzhľadom na cenovú kategóriu modelu.

Genesis Rhod 400 Fn

Levitujúce klávesy by mohli u niekoho vyvolať obavy zo zraniteľnosti. V tomto prípade sa však netreba strachovať. Výrobca membrány ochránil a v prípade náhodného rozliatia nápoja odtečie tekutina cez kanáliky, ktoré sú v konštrukcii vytvorené presne na tento účel. Takže si ten energeťák pri nočnom farmení môžete predsa len bez obáv dopriať.

Genesis Rhod 400 spodok

Verdikt Genesis Rhod 400

Genesis Rhod 400 nás oslovuje dobrým pomerom ceny a úžitku. Ak nepatríte k mimoriadne náročným ani mimoriadne zámožným hráčom, práve ste našli model, ktorý má všetko, čo by mal mať a nebude vás stáť rok splácania. Odolnosť proti vode, ľahká konštrukcia a prispôsobiteľné podsvietenie sú hlavné dôvody, kvôli ktorým by ste si mali Rhod 400 určite zaobstarať. Trochu zvláštne protišmykové podložky a vysoký zdvih klávesov sú argumenty proti, tie ale zásadne nezavážia a ani neplatia pre každého. Celkovo sa nám model páči, a napriek tomu, že nejde o funkciu, nás vzhľad efektných, dokonale levitujúcich klávesov dostal.

Hodnotenie: 90%

Výhody:

– ľahká konštrukcia
– dobre zvládnutý dizajn
– podsvietenie prispôsobiteľné intenzitou a farbou
– odolnosť proti vode
– veľmi tichý chod
– vzájomne zameniteľné funkcie WASD a šípok
– príjemne nízka hmotnosť

Nevýhody:

– chabé protišmykové podložky
– vysoký zdvih klávesov

Parametre: membránová herná klávesnica, 104 klávesov, 12 funkcií cez Fn, 3 farby podsvietenia, anti-ghosting, blokovanie Win, odolnosť proti rozliatu tekutiny, USB, 463 x 168 x 30 mm, 180cm kábel

Cena: 14 eur

Produkt na recenziu zapožičala spoločnosť Natec/Genesis.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár