Rozhovor s herným vývojárom Matejom Jariabkom z Gamifi.cc

Porozprávali sme sa s Matejom, ktorý spolu s tímom Gamifi.cc patrí na česko-slovenskú hernú vývojársku scénu. Dozvedeli sme sa o hre, ktorú si môžete zahrať, ale aj o plánoch štúdia do budúcnosti. Dostali sme aj radu pre budúcich herných vývojárov.

Ahoj, Matej! Mohol by si nám trošku predstaviť váš tím? Kto ste a kam smerujete?

Gamifi.cc games je pôvodom české herné štúdio. Vznikli sme v Brne a nadpolovičná väčšina sú Česi. Od začiatku sme sa zameriavali na mobilné a PC hry, pričom aktuálne už vyhráva PC. V hrách, ktoré robíme, chceme mať výbornú vizuálnu stránku, ale tiež príbeh a hráčsky zážitok.

Gamifi.cc tím

Môžeme si od vás teda niečo konkrétne zahrať? Na PC aj na mobile?

Jasné, a budeme veľmi radi. Naša prvá hra – The Great Wobo Escape je dostupná na Android, Nvidia SHIELD, Steam a aj pre Windows Phone a Windows Store (ak má niekto rád achievements).

O čom to je?

The Great Wobo Escape rozpráva príbeh o úniku robota menom Wobo z banskej kolónie umiestnenej v asteroide. Nenápadne však opisuje aj sci-fi zápletku o slobode a umelej inteligencii, čo zaujme práve hráčov, ktorí kladú dôraz na príbeh. Každý sa ale môže pripraviť na zábavu v štýle Abe’s Oddysee (ktorý bol nedávno zadarmo – pozn. red.), kde sa strieda riešenie logických hádaniek, zakrádanie sa, aj rýchle úniky.

Gamifi.cc The Great Wobo Escape

Super, to si musím zahrať. Pozerám na vizuál, celkom dobré. Robili ste to v Unity engine?

Áno, hra je v Unity.

Takže toto je vlastne taký váš debut. Čo plánujete neskôr?

Máme v šuplíku niekoľko zaujímavých prototypov. Kým ale nepokročíme vo vývoji (je ťažké predstaviť polo-rozpracovanú hru), nechcem predbiehať. Naznačím len, že pôjde o návrat k naším koreňom – žáner RTS (real-time strategy) hier.

Gamifi.cc The Great Wobo Escape 01

Výborne, to som zvedavý. A čo sa týka lokalizácie? Je Wobo, alebo aj budúce projekty, v angličtine, slovenčine či češtine?

Hry je pre nás jednoduché robiť v češtine aj v angličtine, preto tieto dva jazyky podporujeme teraz a plánujeme aj do budúcnosti. V ďalších hrách chceme už ale priniesť aj viacero lokalizácií.

Gamifi.cc The Great Wobo Escape 02

To by malo byť prijateľné aj pre slovenského hráča. Teraz trochu osobnejšia otázka – čo ťa motivuje v tvorbe hier?

Osobne som veľmi veľkým fanúšikom hier. Okrem toho, že sám veľa hrám, tak ma hry fascinujú ako forma zábavy a umenia. Každou “našou” hrou mám možnosť sa kreatívne vyjadriť a zároveň povedať niečo zmysluplné. Hoci je tvorba hier beh na dlhú trať plnú prekážok, z tohto dôvodu rád podstúpim takúto výzvu.

Koľko času denne tomu treba obetovať? Máš nejaký odkaz pre mladých ľudí, ktorí by sa radi do tejto sféry dostali, no obávajú sa, že na to nemajú čas, alebo schopnosti?

Množstvo potrebného času je len priamo úmerné tempu, akým má vývoj napredovať. Netreba zabudnúť ani na vzdelávanie sa v tejto oblasti. Každému, kto by si prial začať s vývojom želám mnoho trpezlivosti, ale najmä mu ohromne fandím! Netreba sa toho báť, stačí dostatok nadšenia… a začať napr. s tutoriálmi Unity, ktoré o tvorbe hier vedia veľa naučiť. A to aj bez predchádzajúcich skúseností s tvorbou hier alebo programovaním.

Gamifi.cc The Great Wobo Escape 03

Pekne povedané. Takže ak toto číta ktosi, kto by sa chcel pridať k vám, nájde vás napríklad na Facebooku?

Áno, na Facebooku alebo niečo o nás aj na našom webe www.gamifi.cc.

Super, Matej, ďakujem za rozhovor a držím palce v ďalšom vývoji!

Ďakujem aj ja, v mene celého štúdia. Hraniu zdar!

Za TechGuru.sk sa zhováral Peter Vnuk.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár