Motorola Moto X4 recenzia

LENOVO MOTO X4

Popularita modelov radu Moto je nepopierateľná. Len nedávno do rodiny pribudol nový člen – Moto X4. Smartfón s veľkosťou displeja 5,2″, ktorý ponúka kvality a dizajn drahého kúska, no cenovo sa pohybuje v oblasti prístupnej obyčajnému smrteľníkovi.

Lenovo Moto X4 predná časť

Konštrukcia a vzhľad

Dizajn sa drží štandardných tvarov radu. Rad Moto pritom obsahuje iba príjemne dizajnované modely, takže vzhľad je osvedčený.

Lenovo Moto X4 zadná časť

Moto X4 má kovové boky a zrkadlovo lesklú sklenú zadnú časť, presne v štýle vlajkových lodí súčasnosti. Zrkadlová je navyše aj predná časť, čo púta pozornosť a vytvára zaujímavý imidž.

Na zadnej strane vás môže zaujať duálny fotoaparát a dolu našiel svoje miesto port USB-C na nabíjanie. Netreba sa však obávať, vaše obľúbené slúchadlá si pripojíte, je tu totiž aj port jack 3,5 mm.

Lenovo Moto X4 spodná časť

Ovládanie hlasitosti a napájania sú na pravej strane a rozdiel oproti klasickému riešeniu je v rozdelenom tlačidle na hlasitosť. Je to celkom praktické, vďaka tomuto rozdeleniu lepšie nahmatáte tlačidlá, ak sa nemôžete z nejakého dôvodu pozrieť. Je to drobnosť, ale pozitívna.

Lenovo Moto X4 ovládanie

Farebné vyhotovenie si určite zaslúži pozornosť. Model Moto X4 je predávaný v dvoch variantoch – čiernom a modrom. My sme testovali druhý menovaný a postrehli sme dve veci. Je jednoznačne oveľa pútavejší, ako čierny model (aj keď proti gustu …) a modrá je taká jemná, že v kombinácii s lesklými sivými časťami konštrukcie pôsobí skôr ako strieborná. Je to taký mierny očný klam a na fotkách to asi ani nevidno.

Lenovo Moto X4 horná časť

Slot na karty SIM je duálny, no hybridný. Takže buď si uplatníte kombináciu SIM+micro SD, alebo SIM+SIM.

V tlačidle Home je zabudovaný snímač odtlačkov prsta. To sa už stáva štandardom, no treba oceniť, že je umiestnený v prednej časti telefónu, čo je praktickejšie, ako pri konkurenčných dizajnoch s čítačkou vzadu.

Konfigurácia Motorola Moto X4

Výkon smartfónu je dielo osemjadrového Snapdragonu 630 a 4GB RAM. Je to veľmi slušná kombinácia, ktorú ešte dopĺňa 64GB úložný priestor, takže výrobca na konfigurácii nerobil žiadne kompromisy. Telefón ponúka veľmi dobrý pomer výkonu a ceny. Pri takomto štedrom úložisku asi mnohí z vás nebudú potrebovať pamäťovú kartu a využijú skôr dual SIM. Keby predsa, pamäťovky sú podporované až do kapacity 2TB, a to musí stačiť každému.

LENOVO MOTO X4 celkový pohľad

5,2″ displej s rozlíšením FHD chránený Gorilla Glass môžeme považovať za príjemný štandard, ktorý padne do každej ruky, väčšej či menšej. Zaujímavé na ňom je, že je vytvorený technológiou LTPS (Low Temperature PoliSilicon), ktorá umožňuje vyrábať displeje s hustejšími pixelmi a nižšou spotrebou energie. Vo výslednej ostrosti obrazu to aj vidno – hustota 424 ppi (bodov na palec) je veľmi slušný parameter.

Fotoaparát

Fanúšikov kvalitných fotiek zrejme zaujme hlavne táto sekcia recenzie. Ako sme už spomenuli, model Moto X4 je vybavený duálnym fotoaparátom. Podáva slušné výkony aj pri slabšom osvetlení a je veľmi rýchly. Keď sme si ho porovnali s fotoaparátmi vo vlajkových lodiach od iných výrobcov, obstál veľmi dobre. Posúďte sami.

Fotografie nasnímané pomocou Motorola Moto X4:

Zadný foťák má rozlíšenie 12Mpix a video natáča v FHD pri frekvencii 30fps. Žiadny zázrak, ale kvalita obrazu je veľmi dobrá.

Lenovo Moto X4 zadný foťák

Možnosti predného objektívu zrejme potešia nadšených selfíčkarov. Má totiž až 16Mpix a široký 120° uhol záberu, čo sa hodí hlavne ak sa fotíte na miestach, kde chcete zachytiť širokú scenériu či množstvo prítomných ľudí.

Skúsenosti z testovania a funkcie

Pri testovaní sa nám páčil štýlový zrkadlový dizajn, ktorý pútal pohľady. Telefón je ľahký a dobre sa drží, len jeho sklená zadná časť je veľmi hladká, takže treba dávať pozor na to, kam ho položíte a či pri zavibrovaní neskĺzne. Značne užitočné sú funkcie Moto, ktoré umožňujú množstvo gest vyvolať len pomocou tlačidla Home či pohybom telefónu.

Ako aj pri iných modeloch radu, rýchlo si zvyknete na pohyb prstom smerom doľava, ktorý vás vráti o krok späť a pohyb doprava, ktorý vyvolá zoznam spustených aplikácií. Zaujímavý je aj senzor priblíženia pri tlačidle Home, vďaka ktorému stačí pred telefónom zamávať rukou a rozsvieti sa displej s prípadnými notifikáciami. Funkciu dostala názov Moto obrazovka. Notifikácie sa vám zobrazia aj keď telefón zdvihnete zo stola.

Lenovo Moto X4 tlačidlo Home

To však nie je všetko. Pomocou odtlačkov prsta sa môžete prihlasovať nielen do aplikácií, ale aj do zariadení s OS Windows. Vyžaduje si to iba spárovanie s mobilom a môžete svoj notebook či tablet odomykať zosnímaním odtlačku prsta na mobile. Nechýbajú ani klasické Moto gestá, ako spustenie prisvetľovacej diódy potrasením mobilu (veľmi praktické), spustenie fotoaparátu otočením zápästia a pod.

Lenovo Moto X4 Moto aplikáciaZvuková stránka Moto X4 má jeden trochu zvláštny aspekt. Hlasitosť reproduktora nie je celkom nízka ani na najnižšom nastavení. Čiže keby ste chceli napríklad hrať hry v čakárni u doktora, bez slúchadiel by ste určite vyrušovali svoje okolie. Pribalené slúchadlá, resp. sada handsfree je však výborná. Je dosť basovo orientovaná a v oblasti výšok má miernu rezervu, no väčšine používateľov bude asi takéto naladenie vyhovovať.

Lenovo Moto X4 balenie

Batéria je zaujímavá a príjemne nás prekvapila.

Mysleli sme si, že 3000mAh nie je nič moc, no telefón vydrží bez problémov 3 dni pomerne intenzívneho používania. Či už má na tom zásluhu typ displeja, alebo iné šetriace technológie, v kombinácii s nabíjaním TurboPower, ktoré dokáže zariadenie “nahustiť” energiou za hodinu a pol, je to paráda.

Lenovo Moto X4 screenshot

Navyše sa nemusíte obávať ani prachu či vody, keďže telefón má certifikáciu podľa IP68, čo je maximálna odolnosť. Vďaka tomu ho nevystraší zmoknutie, výlet na bicykli po prašných cestách či pád do vody.

Pochopiteľne, že iba vtedy, ak sa pri tom páde o čosi nerozbije…


Ako si dobre vybrať smartfón vám poradíme v tomto článku.


Verdikt Motorola Moto X4

Moto X4 je výborný model, ktorý ponúka skvelý pomer úžitku a ceny. Lesklý dizajn mu dáva štýl a komponenty zasa slušný výkon s bohatým úložným priestorom. Výhody nájdete hlavne v drobných, no dôležitých detailoch, ktoré sú pri každodennom používaní telefónu podstatné. Máme na mysli hlavne Moto gestá, ale aj rýchly a kvalitný duálny fotoaparát, funkciu Moto obrazovka s notifikáciami, ale aj automatické stlmenie displeja na nočný režim. Čerešnička na torte je odolnosť podľa IP68. Výraznejšie negatíva sme nezaznamenali. V niektorých situáciách môže vadiť trochu hlasný reproduktor a hladká lesklá zadná časť vás zrejme donúti zaobstarať si obal. Celkovo je X4 významným obohatením modelového radu Moto a veríme, že sa bude aj veľmi dobre predávať.

Hodnotenie: 95%

Ocenenie TechGuru.sk TOP Smartfón

Výhody:

  • výborný ostrý displej
  • štýlový lesklý dizajn
  • skvelý duálny foťák
  • predný foťák so širokým uhlom záberu
  • Moto gestá
  • výborné parametre
  • dlhá výdrž batérie
  • rýchle nabíjanie TurboPower
  • dôležité praktické detaily
  • pomer cena/úžitok
  • dobré slúchadlá
  • odolnosť podľa IP68

Nevýhody:

  • reproduktor je dosť hlasný aj na minime
  • hladká zadná časť

Parametre: osemjadro Qualcomm Snapdragon 630 2,2GHz, displej 5.2” 1920 x 1080p LTPS IPS, 4G LTE, NFC, bluetooth, USB-C, jack 3,5mm, GPS, Wi-Fi dvojpásmové (2,4 aj 5GHz), Dual SIM/microSD do 2TB, 4GB RAM, 64GB úložisko, 12+8Mpix zadný foťák, 16Mpix predný 120°, 3000mAh, Android 7.1.1 Nougat, MOTO slúchadlá, odolnosť podľa IP68, 148,35 x 73,4 x 7,99 mm, 163g

Cena: 389 EUR

Smartfón na recenziu zapožičala spoločnosť MotorolaFotografie boli vytvorené modelom Moto G5S Plus.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. Tomas hovorí: Odpovedať

    Video nataca fhd 60 fps alebo v 4k 30 fps

    1. Peter Vnuk hovorí: Odpovedať

      dokáže oboje 🙂 FHD 60 fps aj 4K 30 fps

Pridaj komentár