Projekt Falcon Heavy pokračuje, aj keď hlavná raketa nepristála úspešne

Falcon Heavy pokračuje - Starman

Včera sme vás informovali o testovacom lete rakety Elona Muska. Projekt Falcon Heavy pokračuje, celý test môžeme považovať za úspešný, aj keď hlavná nosná raketa nedopadla práve najlepšie.

Menšie dva boostery pristáli späť na zemskom povrchu bez problémov či poškodení a na správnom mieste pristátia. Hlavná raketa však nebola schopná aktivovať viac ako jeden z troch hlavných motorov. Následkom toho raketa “treskla” do vody rýchlosťou približne 500 km/h. Môžeme to však považovať za malý problém pri inak úspešnom lete. Že niečo nie je v poriadku sme zistili aj v priamom prenose, keď sa prerušil livestream z hlavnej rakety. Vtedy tiež odznela zvuková informácia “stratili sme centrálne jadro”.

Falcon Heavy pokračuje, Tesla Roadster letí do vesmíru

Oddelená vrchná časť, v ktorej bol náklad – auto Tesla Roadster a figurína Starman, podľa Muska problémy nezaznamenala. Úspešne aktivovala motor a po šiestich hodinách pobytu na obežnej dráhe sa vydáva na cestu k Marsu. Našu planétu obklopuje pole silnej radiácie, tzv. Van Allenove pásy. Obsahujú radiačné častice zachytené gravitačným poľom planéty.

Falcon Heavy pokračuje - Van Allenove pásy
Van Allenove pásy

Zvyčajne sa cez ne prelieta rýchlo, no v tomto prípade chce Musk zrejme otestovať odolnosť materiálov po dlhšom pobyte v žiarení. Pokiaľ prechod cez Van Allenove pásy prežije plavidlo bez problémov (malo by), motory sa opäť aktivujú a náklad vycestuje do hlbokého vesmíru.

Cieľom nie je pristátie na planéte Mars. To by bol zrejme v tomto štádiu vývoja príliš náročný manéver. Plavidlo s autom na palube sa k červenej planéte iba priblíži, preletí okolo nej a bude pokračovať ďalej do kozmu. Musk na svojom Twitteri zverejnil trajektóriu, ktorou sa bude let riadiť.

Falcon Heavy pokračuje - trajektória letu
Ak vás téma zaujíma hlbšie, môžete si pozrieť konferenciu, v ktorej Elon Musk komentuje udalosti a odpovedá na otázky. Na otázku o tom, čo ho projekt naučil, odpovedal:

Ukázalo sa, že aj bláznivé veci sa môžu stať skutočnosťou.

Zdroj: spacex.com, twitter.com, theverge.com, youtube.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár