Motorola Moto G5S Plus recenzia – duálny foťák a dobrá cena

Moto G5S Plus titulka

Model Moto G5S Plus je veľmi podobný G5 Plus, ktorý sme vám už predstavili. Sú tu však rozdiely a G5S je v podstate vylepšením sesterského modelu.

Prvý rozdiel, ktorý si asi na smartfóne všimnete na prvý pohľad, je veľkosť displeja 5,5″ (G5 Plus má 5,2″). Snáď ešte dôležitejší je duálny fotoaparát, ktorý dáva prísľub kvalitných záberov a tiež upúta pri prvom kontakte so zariadením.

Dizajn a konštrukcia

Testovali sme čierno-sivý variant (Lunar Grey), ktorý je takpovediac vzhľadovo neutrálny a zvolia si ho asi najmä muži. Pokiaľ sa však chcete trochu odlíšiť, je k dispozícii aj zlaté G5S Plus (Blush Gold).

Bez ohľadu na farbu je konštrukcia celokovová vrátane zadnej časti, ktorá je potiahnutá nanovrstvou na odpudzovanie vody. Telefón by mal byť teda zozadu odolnejší proti nárazu aj vode.

Detailistov bude zaujímať, že zadná časť konštrukcie vodu zrejme odpudzuje, no nečistoty priťahuje, takže ju treba sem-tam očistiť handričkou.

Motorola Moto G5S Plus zadná časť

Pod displejom sa nachádza snímač odtlačkov prsta, ktorý slúži aj na ovládanie telefónu Moto gestami (o tých neskôr).

Moto G5S Plus snímač

Nabíjanie sa uskutočňuje nabíjačkou s konektorom micro USB, čo nás trošku sklamalo, trendové USB-C je o dosť šikovnejšie. Na spodnej hrane je umiestnený tiež reproduktor. Niekomu takéto umiestnenie môže vyhovovať, niekomu nie. Záleží aj na tom, kde presne máte ruky, keď sledujete video (nie, tak sme to nemysleli, ide o to, či si reproduktor neprekryjete 😛 ).

Motorola Moto G5S Plus zospodu

Port jack na pripojenie slúchadiel je na hornej hrane a zásuvka na karty SIM pomerne netradične na ľavej hrane smartfónu. Podporuje dual SIM, nie však plnohodnotný, takže ak máte dve karty SIM, pamäťovú nevyužijete.

Motorola Moto G5S Plus zásuvka SIM

Čo sa týka hmotnosti, model nie je ľahký ako pierko (168g), no keď si uvedomíte, že má 5,5″ displej a celokovové telo, je to úplne v poriadku. Celkovo v nás dizajn Moto G5S Plus nevyvoláva žiadne mimoriadne emócie, pôsobí decentne, elegantne a drží sa výzoru radu Moto. Máme pocit, že tento model sa snaží osloviť skôr ostatnými aspektmi, než dizajnom.

Parametre Moto G5S Plus

Displej má rozlíšenie FHD a pri tejto uhlopriečke opäť skúsime uhádnuť, že vyhovovať bude hlavne mužom. Ostrosť 401 ppi je príjemná a proti poškodeniu je displej ochraňovaný technológiou Gorilla Glass 3.

Motorola Moto G5S Plus displej

O pohon sa stará osemjadrový Qualcomm Snapdragon 625 a maniakov do množstva spustených aplikácií poteší kapacita 4 GB RAM.

Úložisko 32 GB je v tejto triede v podstate už štandard a drží sa ho aj tento model. Existuje aj 64 GB variant, ale ten sa u nás nepredáva.

Android je vo verzii 7.1.1, no dúfame, či skôr predpokladáme, že sa bude G5S Plus týkať aj prechod na aktuálny Android 8.0 Oreo. To by bola super výhoda, keďže nový OS tento raz prináša zásadné zmeny k lepšiemu.

Duálny fotoaparát a čaro dodatočnej úpravy

Najviac asi zaujme fotoaparát, ktorý je duálny, takže má dva objektívy a informácie z nich telefón spája. Resp. umožní vám meniť zábery aj po ich nasnímaní. Môžete zmeniť farby, pozadie a dokonca aj zaostrenie.

Túto výhodu využijete len do vzdialenosti 1,5 metra od snímaného objektu, pričom telefón vám dá vedieť, či sa máte ešte viac priblížiť. Na spomínané úpravy slúži aplikácia Editor hĺbky. Napríklad takto môžete dodatočne zmeniť bod zaostrenia fotografie. Vľavo pôvodná fotka, vpravo preostrené približne na stred.

Fotografie nasnímané pomocou Motorola Moto G5S Plus:

Môžete si všimnúť, že zábery sú pekne ostré a farby realistické, takže kvalitný fotoaparát je veľké lákadlo modelu. V porovnaní s o čosi drahšou Moto X4 je foťák G5S Plus o kvapku slabší v šere, no aj tak sa drží veľmi dobre.

Dodáme, že zadný má rozlíšenie 13 Mpix, a pokiaľ chcete fotiť zábery v pomere strán 16:9, budete musieť rozlíšenie znížiť na 9,7Mpix. Vadí? Asi nie … Predný foťák pre selfíčkarov má rozlíšenie 8Mpix a poteší širokouhlou optikou, takže ak máte radi skupinové fotky, máte tú možnosť. Nechýba mu ani LED blesk, takže sa odfotíte aj v noci v bare. 🙂 (To je iba príklad! Návšteva baru nie je na kvalitné zábery nevyhnutná! 😀 )

Má to aj 4K video!

Pokiaľ vlastníte monitor či televízor s rozlíšením 4K, asi vás poteší, že Motorola Moto G5S Plus je schopná záznamu videa v rozlíšení 4K pri frekvencii 30Hz. Navyše sú v konštrukcii umiestnené aj dva mikrofóny, takže zvuk, ktorý zaznamenáte bude stereo.

Motorola Moto G5S Plus zadný foťák

Využiť by ste mohli aj štvornásobný zoom (pri fotení je to 8x) a stabilizácia obrazu tu síce je, no zrejme nepracuje celkom ideálne. Pozrite si testovacie video:

Skúsenosti z používania Moto G5S Plus

Pri testovaní sa nám veľmi páčil fotoaparát a potešila aj výdrž v prevádzke na batériu. Nabitie netrvá dlho, asi hodinu a pol, a telefón nám vydržal v pohode dva dni pomerne intenzívneho reálneho používania.

Moto G5S Plus

Pritom treba zdôrazniť, že vďaka technológii TurboPower sa nabije na začiatku veľmi rýchlo a vystačí to na dlhšiu dobu. To znamená, že ak sa napríklad kamsi ponáhľate a telefón už melie z posledného, dobijete ho za 15 minút asi na 6 hodín používania. Keď sa vrátite domov, dobijete ho naplno.

Oceniť treba aj Moto gestá, ktoré rovnako, ako aj pri ostatných modeloch radu značne zjednodušujú ovládanie telefónu. Návykové je najmä pokrútenie zápästím na rýchle spustenie fotoaparátu a, samozrejme, ovládanie pohybu v aplikáciách či v systéme pomocou snímača odtlačkov pod displejom.


Ako si dobre vybrať smartfón vám poradíme v tomto článku.


Verdikt Motorola Moto G5S Plus

Motorola Moto G5S Plus ponúka dobrý pomer ceny a úžitku. Čo sa týka rozmerov, hmotnosti a farby, je to skôr mužský telefón, no možno v zlatom variante osloví aj ženy. Hlavne vďaka kvalitnému zadnému aj prednému foťáku, ktoré oceníte či už fotíte svoje detičky na dovolenke, partiu v škole na maturitné tablo, alebo najnovšiu kabelku na Instagram. Výkon osemjadra vás isto nesklame, 4G RAM dáva kopu priestoru spusteným aplikáciám a možnosť natáčať video v 4K je tá povestná čerešnička na torte, pre ktorú sme udelili telefónu aj ocenenie. Uvítali by sme port USB-C na nabíjanie a plnohodnotný dual SIM, oboje sú však detaily.

Hodnotenie: 93%

Ocenenie TechGuru.sk TOP Smartfón

Výhody:

  • elegantný dizajn aj so zlatým variantom
  • celokovové vyhotovenie
  • výborný predný aj zadný foťák
  • video v 4K
  • 4GB RAM a dobrý výkon
  • Moto gestá v snímači
  • snímač odtlačkov vpredu
  • vynikajúci pomer ceny a úžitku

Nevýhody:

  • zábery v šere by mohli byť o čosi lepšie
  • zadná časť zachytáva nečistoty
  • pár detailov, ako nabíjanie cez micro USB

Parametre: osemjadro Qualcomm Snapdragon 625 2.0 GHz a 650 MHz Adreno 506 GPU, 4 GB RAM, 32 GB úložisko, 5,5″ FHD displej 401 ppi, Corning Gorilla Glass 3, zadný foťák 13 Mpix, GPS, A-GPS, GLONASS, 4G LTE, bluetooth 4,2 LE+EDR, NFC, snímač odtlačkov, akcelerometer, gyroskop, snímač okolitého svetla a priblíženia, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (2.4 GHz + 5 GHz), jack 3,5 mm audio, dva mikrofóny, batéria 3000 mAh TurboPower, Android 7.1, Nougat, 76.2 x 153.5 x 8.0 mm, 168g

Cena: 229 EUR

Telefón na recenziu zapožičala spoločnosť Motorola/Lenovo. Na fotenie bol použitý model Moto X4.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár