BML bWatch Kappa recenzia – telefonujte cez hodinky

BML bWatch Kappa titulka

Smart hodinky sa za relatívne krátku dobu svojej existencie na trhu dobre udomácnili. Je o ne záujem, pretože sú praktické, a tak sú zvyčajne aj dosť drahé. Spoločnosť bml, ktorej produkty sme vám už predstavili, vytvorila model bWatch Kappa, ktorý ponúka množstvo funkcií a nebude vás stáť obličku.

Konštrukcia a dizajn bWatch Kappa

Hodinky majú kruhový tvar ciferníka, telo je kovové a remienok silikónový. Keby vám nevyhovoval, v balení nájdete aj druhý, kožený. Je to celkom užitočné napríklad aj pri zlaďovaní detailov vášho oblečenia.

BML bWatch Kappa remienky

Celkovo na nás dizajn pôsobí solídne. Pod displejom je ekvivalent tlačidla Home na smartfónoch a na pravej strane sa nachádza jedno fyzické tlačidlo imitujúce starú klasiku z čias naťahovania. Pokiaľ displej nesvieti, ani nevidno, že ide o smart model. BWatch Kappa vyzerajú v podstate ako klasické hodinky.

Konštrukcia je odolná proti prachu a vode podľa protokolu IP54, to značí takmer úplnú odolnosť proti prachu a v prípade vody ide o striekajúcu vo všetkých smeroch. So zariadením sa teda nevykúpete, ale sprchu by zrejme malo vydržať.

BML bWatch Kappa celkový pohľad

Displej má uhlopriečku 1,22″ a je dotykový. S rozlíšením 240 x 204p by sme ho mohli nazvať rozumný stred. Nabíjací port je umiestnený na zadnej strane hodiniek. Sú to iba holé kontakty a konektor USB nabíjačky sa na mieste drží magneticky.

BML bWatch Kappa nabíjačka 01

 

Funkcie a skúsenosti z používania

Model beží na vlastnom OS a telefón, s ktorým sa prepojí môže byť postavený na Androide či iOS. Z pohľadu jazykovej vybavenosti vedia hodinky po česky, no po slovensky nekomunikujú.

BML bWatch Kappa kalendár
Čeština občas trochu “poskočí”.

Asi si na fotkách všimnete aj sami, že diakritika robí použitému fontu občasné problémy, no funkčnosť to nijako nenarúša.

BML bWatch Kappa aplikácie 01

Zabudovaných aplikácií je dostatok. Nájdete tu napríklad kalendár, merač srdcového tepu či krokomer, ktorý nefunguje kontinuálne. Ak si chcete sledovať svoju aktivitu, musíte ho aktivovať.

Zaujímavá je funkcia s výstižným názvom Neseď, v ktorej si nastavíte časový interval upozornenia od 30 do každých 300 minút. Hodinky vás potom budú upozorňovať, že príliš dlho sedíte a mali by ste sa začať hýbať.

BML bWatch Kappa nastavenie displeja

Dobre zabezpečené sú možnosti prispôsobenia obrazu a zvuku. Môžete si nastaviť jas displeja aj hlasitosť zvukov od tichých až po veľmi výrazné. Ako slabšie vnímame vybavenie ciferníkmi, ktorých je iba šesť a nedajú sa rozšíriť o ďalšie. Zaznamenali sme tiež problémy s citlivosťou dotykového displeja, občas nám reagoval až na druhý dotyk. Po komunikácii s výrobcom však veríme, že nový firmvér, na ktorom sa údajne už pracuje, tieto problémy odstráni.

BML bWatch Kappa hlasové vyhľadávanie

Výdrž batérie hodnotíme neutrálne. Výrobca deklaruje výdrž 5 dní, nám zariadenie nevydržalo viac ako dva. To by bolo pomerne v pohode, no citlivejšie je spomínané riešenie magnetického pripojenia nabíjačky, pri ktorom musia byť hodinky na odľahlom mieste mimo vášho dosahu. Stačí totiž do nich nechtiac ťuknúť a nabíjacie spojenie sa preruší. Pokiaľ ich “necháte na pokoji”, tak sa nabijú asi za hodinu a pol.

BML bWatch Kappa nabíjačka 02

Telefonovanie s bWatch Kappa

Nechýbajú ani funkcie spojené s ovládaním telefónu, ktoré považujeme za najväčšiu výhodu modelu bWatch Kappa. Cez hodinky môžete hlasovo vyhľadávať (funkcia je nazvaná Siri, aj keď máte telefón s Androidom), môžete si otvoriť telefónny zoznam, alebo číslo vyťukať priamo. Hodinky fungujú ako sada handsfree, takže smartfón položíte niekde v ich dosahu a všetko sa realizuje výhradne cez ne. Vrátane prijatia a ukončenia hovoru priamo na ich displeji.

BML bWatch Kappa funkcie telefónu

Kvalitu hovoru sme testovali a dospeli sme k záveru, že aby vás druhá strana dobre počula, do hodiniek treba hovoriť zo vzdialenosti asi 5-15cm. Pri väčšej vzdialenosti nás druhá strana nepočula, alebo bol zvuk skreslený. V každom prípade je to cool funkcia a tie nechápavé pohľady okolia stoja za to. 🙂

bWatch Kappa Michael Knight
V 80. rokoch to bola fikcia, dnes už je to technicky možné. S hodinkami Kappa budete vyzerať ako Michael Knight zo seriálu Knight Rider. 🙂

Medzi aplikáciami nájdete aj zvukový rekordér, monitor spánku a funkcie spojené s telefónom. Na diaľku môžete aktivovať napríklad fotoaparát a obraz z neho sa zobrazí na displeji v hodinkách. Na diaľku teda môžete využiť hodinky aj ako spúšť fotenia.

BML bWatch Kappa kamera

Za výhodu považujeme možnosť čítať si správy a notifikácie v úplnom znení, takisto priamo na displeji hodiniek. Mnohé konkurenčné modely totiž ponúkajú iba náhľad a zbytok správy si musíte prečítať v telefóne. Takáto samostatnosť je skvelá vec.

Ovládanie gestami

Okrem klasického gesta, pri ktorom sa pozriete na displej a zobrazí sa vám ciferník či notifikácie, je tu aj ďalšie ovládacie gesto, ktoré vám uľahčí život. Hlavná idea je ovládanie telefónu bez akéhokoľvek dotyku, takže prijatie hovorov možno uskutočniť nielen dotykom príslušnej ikonky na displeji, ale aj pohybom zápästia. Presnejšie potrasením. Otočením môžete hovor zasa odmietnuť.

BML bWatch Kappa bluetooth funkcie

Verdikt

Smart hodinky bWatch Kappa sú zaujímavé oživenie cenovej relácie medzi 100 a 150 eurami. V týchto vodách veľa rýb nepláva, a tie ktoré plávajú nie sú žiadne žraloky. Kappa má svoje výhody. Telefón prakticky nemusíte chytiť do ruky, všetky činnosti od vytočenia čísla, cez čítanie mailov a SMS až po sledovanie cez fotoaparát sa dajú vykonať na diaľku cez bluetooth. Zásoba aplikácií a fit funkcií sa môže pokojne porovnávať s niekoľkonásobne drahšími modelmi. Uspokojiť sa budete musieť s obmedzeným množstvom ciferníkov a narazili sme aj na menšie problémy s firmvérom. Výrobca nám však prisľúbil novú verziu, s ktorou majú zmiznúť a bWatch Kappa sa tak stanú dobrou voľbou pre menej majetného nadšenca smart hodiniek.

Hodnotenie: 82%

Výhody:

  • dva remienky z rôznych materiálov
  • kovové vyhotovenie
  • solídny dizajn
  • funkcie telefonovania
  • funkcie smartfónu bez nutnosti dotknúť sa ho
  • slušná zásoba aplikácií a fit funkcií
  • správy sa zobrazujú v úplnom znení
  • odolnosť podľa IP54
  • dobrý pomer ceny a úžitku
  • ovládanie hovorov gestami

Nevýhody:

  • firmvér potrebuje vychytať drobné muchy
  • iba 6 ciferníkov
  • málo pevné riešenie pripojenia nabíjania

Parametre: displej dotykový 1,22″, 240x204p, bluetooth 4.0, kompatibilita s Android 4.3+ a iOS 7.0+, jazyk čeština + 10 ďalších, remienok 22 mm šírka x 25 cm dĺžka, batéria 270mAh, rozmery 25 cm x 4.5 cm x 1.1 cm, hmotnosť 56 g

Cena: 135 EUR

Hodinky na recenziu zapožičala spoločnosť BML Electronics.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár