Od fyziky k svadobnej fotografii – angličan Ross Harvey je dnes špičkou vo svojej oblasti

Ross Harvey 01

Ross Harvey z Veľkej Británie fotografuje svadby po celom svete, pretože je známy svojim jedinečným kreatívnym štýlom. Jeho blog www.rossharvey.com je zdrojom inšpirácie pre množstvo ďalších ľudí aj profesionálnych fotografov a jeho semináre po celom svete sú neustále obsadené. Za svoju tvorbu získal množstvo medzinárodných ocenení a v súčasnosti je členom poroty mnohých popredných súťaží v oblasti svadobnej fotografie.

Ross však strávil viac ako dve desasťročia štúdiom klasickej aj kvantovej fyziky, psychológie, neurológie a filozofie a to s jediným zámerom – pochopiť mechanizmus myslenia optimalizovaný pre kreatívnu tvorbu. Svoj úspech však pripisuje svojej ďalšej vášni: mysli.

Ross Harvey a jeho cesta

Ross Harvey
Ross Harvey

Ako ste sa dostali k fotografovaniu svadieb?

Pôvodne som chcel fotografovať módu a školil som sa na prácu v štúdiu. Zistil som, že najšťastnejší a najkreatívnejší som vtedy, keď môžem fotografovať úplne bez obmedzení. Keď sa riadim iba svojou intuíciou a pri každej príležitosti experimentujem. Nikdy som nemal v pláne prejsť na fotografovanie svadieb, ale po prvom takom fotografovaní pre jedného kamaráta som sa do toho zamiloval.

Akú svadobnú tradíciu fotografujete najradšej?
Portréty! Je to dokonalá kombinácia kompozície, svetla, hĺbky, farby a predovšetkým emócií. Zvládnuť to je veľmi náročné. Obzvlášť keď uvážime, že páry sa pred fotoaparátom takmer vždy hanbia. Okrem toho máte k dispozícii interval iba zhruba 20 minút, kedy je potrebné vytvoriť niekoľko prvotriednych fotiek – takých, ktoré budú pár sprevádzať po zvyšok ich života. Aby ste to zvládli, musíte veriť svojim víziám a schopnostiam, donúti vás to prehodnotiť svoje vlastné premýšľanie.

Ross Harvey 02
Louise a Gian (Veľká Británia). Louise sa smeje a plače pri počúvaní svadobných príhovorov. Ross Harvey: NIKON D850, AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8G ED.

Čo je pri fotografovaní svadby najväčšou výzvou?
Drvivú väčšinu svadieb fotografujem sám, nevyužívam žiadnych záložných fotografov. Páry mávajú veľmi vysoké očakávania nielen pokiaľ ide o výber, ale aj ohľadne celej skupiny fotografií (ktorá môže obsahovať stovky obrázkov). Najväčšou výzvou je urobiť to správne – a tiež je to aj najväčšou odmenou pre mňa. Základom všetkého je rozprávať od začiatku do konca súvislý príbeh. Dostať z fotoaparátu niekoľko úžasných jednotlivých obrázkov dokáže ktokoľvek. Iba málo ľudí však dokáže udržať rovnakú úroveň 14 a viac hodín bez ohľadu na kontext, svetlo a situáciu.

Ross Harvey 01
Louise a Gian (Veľká Británia) krájajú svoju svadobnú tortu. Ross Harvey: NIKON D850, AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8G ED.

Svadobné momenty a projekt Nikonu

Jeho aktuálne fotografie zachytávajúce unikátne svadobné okamihy sú fotené fotoaparátom Nikon D850, ktorý je typický svojim rýchlym snímačom formátu FX s mimoriadne vysokým efektívnym rozlíšením 45,7 megapixela, vysokou svetelnou citlivosťou a dynamickým rozsahom.

Ross Harvey 04
Lukáš a Nikola (Česko) zametajú črepy rozbitých tanierov ako symbol ich spolupráce v budúcom manželskom živote. Snímku vytvorili profesionální svadobní fotografi Simona Svrčková a Kamil Saliba pomocou fotoaparátu D850 a objektívu AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8G ED.

Diela Rossa Harveyho, ako aj iných špičkových fotografov z celej Európy sú súčasťou exkluzívneho, stále prebiehajúceho projektu venujúcemu sa svadobnej fotografii. Tento projekt odštartoval zachytením jedinečných svadobných tradícií, postupne budú pribúdať ďalšie novinky tak, aby inšpirovali ďalších fotografov a poskytli im nové námety na jedinečnú svadobnú fotografiu.

Zdroj: PR článok

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár