TrueCam A7s recenzia kamery do auta

TrueCam A7s titulka

Autokamery sa čoraz viac stávajú dôležitou súčasťou našich vozidiel. Nedá sa povedať, že by ich bolo málo, no my sme pre vás našli model, ktorý ponúkne množstvo užitočných funkcií, kvalitný obraz a dobrú cenu. Predstavujeme TrueCam A7s.

Nejdeme vás presviedčať o potrebnosti takejto kamery. Fakt je, že aj keď u nás nie je v premávke až tak rušno, ako v niektorých iných krajinách, nehody či konflikty sa stávajú. Kamerou v aute možno v takých prípadoch materiál použiť na dokazovanie napríklad pri komunikácii s poisťovňou. A to nie je bezvýznamná vec.

Dizajn a konštrukcia

Samotná kamera je pomerne ľahká. Aby ste však využili všetky jej možnosti, musíte si na ňu pripojiť ďalšie moduly. Konštrukcia s prísavkou na čelné sklo auta je samozrejmosť. Špecialitka je skôr modul GPS. Pripája sa ako medzikus medzi kamerou a časťou s prísavkou.

TrueCam A7s celkový pohľad

Výsledná konštrukcia je dosť robustná a nemôžeme ju nazvať praktickou.

TrueCam A7s GPS modul

TrueCam A7s konštrukcia

Na druhej strane obsahuje GPS modul aj reproduktor, ktorý vás po anglicky informuje napríklad o aktívnom spojení s družicou.

TrueCam A7s napájanie GPS

Nevýhoda je tiež v tom, že modul GPS má vlastný port micro USB na napájanie. Pokiaľ teda chcete kameru prevádzkovať s ním, musí byť dobre nabitá jej vnútorná batéria. S jednou nabíjačkou pripojenou v zapaľovači auta totiž v jednom momente neposkytnete dostatok elektriny dvom portom.

TrueCam A7s displej

Displej má uhlopriečku 2,7″ vo formáte 16:9 a slúži skôr na informatívne účely, ako priame sledovanie diania pred vozidlom. Na tento účel výrobca umožnil displej vypínať ručne aj automaticky. My sme si ho počas testu nechávali skôr zapnutý, no údaje na ňom sú dosť malé. Pokiaľ ho však prepnete do režimu GPS, v dostatočnej veľkosti sa vám bude na celkom displeji ukazovať vaša presná rýchlosť určená družicou. (Jasné, že pri policajnej kontrole vám to nepomôže, no pre vlastnú informáciu je to super.)

K displeju dodáme, že nie je dotykový a ovláda sa tlačidlami na ľavej a pravej strane. Ovládanie nám neprišlo veľmi intuitívne, duplom, keď dve tlačidlá sú označené písmenom “m”, no po prečítaní návodu bolo všetko oveľa jasnejšie.

TrueCam A7s objektív

Na objektív TrueCam A7s možno umiestniť tiež polarizačný filter, ktorý pomáha zariadeniu vysporiadať sa s horšími svetelnými podmienkami a odleskmi na skle auta. Nie je súčasťou balenia, no dá sa dokúpiť.

TrueCam A7s HDMI port

Okrem portu na kartu SD nájdete na konštrukcii aj port HDMI, pomocou ktorého môžete vyviesť obraz z kamery napríklad aj na televízor v obývačke.

Funkcie a možnosti

Kamera je vlajkovou loďou značky, takže je funkciami doslova natlačená. Všetky ich snáď ani nevymenujeme, no spomenieme tie, ktoré na nás najviac zapôsobili. GPS modul je napríklad zaujímavý tým, že okrem veľmi rýchleho nadviazania spojenia s družicami a reproduktora obsahuje aj detektor blížiacich sa policajných radarov. Výrobca, pochopiteľne, upozorňuje, že sa funkcia môže používať iba v krajinách, v ktorých to nie je zakázané legislatívou. Informácie zariadenie čerpá z databázy, ktorú výrobca bezplatne aktualizuje.

TrueCam A7s GPS 02

Súradnice GPS si môžete nechať zapisovať priamo do videa, vďaka čomu možno neskôr pri analýze presne určiť kde sa prípadná nehoda či iný problém odohrali. Dokonca si môžete trasu jazdy zobraziť aj v Google Maps. Vložený dátum a čas je pri tom samozrejmosť, no možno vás zaujme možnosť aktivovať si predné prisvetľovacie LEDky umiestnené po stranách objektívu.

TrueCam A7s LED

Zvuková stopa je voliteľná možnosť a pokiaľ vám zvuk vo videu nevyhovuje, môžete funkciu vypnúť.

Okrem pohyblivých záznamov možno kameru v prípade potreby použiť aj ako fotoaparát napríklad na zdokumentovanie okolností nehody a rozsahu škôd. V hornej časti je tlačidlo, ktoré môžete využiť ako spúšť. Pri nastavovaní kvality obrazu si pritom môžete zvoliť citlivosť ISO, vyváženie bielej farby, kontrast aj ostrosť výsledného záznamu. Pri teste sa nám ukázalo, že s ostrosťou to netreba preháňať. Pri privysokom nastavení bol obraz už neprirodzene skreslený.

TrueCam A7s funkcie

Užitočná vec je detekcia pohybu. Vďaka nej možno aktiváciu záznamu naviazať na prípadný pohyb pred vozidlom. V kombinácii s nastaviteľným oneskoreným vypnutím je to užitočná vec napríklad vo chvíli, keď vozidlo necháte v rukách servisného technika, ktorému celkom nedôverujete …

TrueCam A7s odložené vypnutie

Vhod príde aj senzor preťaženia, ktorý zaznamená prípadný náraz do údajov vo videu a uzamkne nahrávku proti prepísaniu. Pokiaľ si totiž nastavíte dĺžku videoslučky, záznam sa po zaplnení karty nezastaví, ale začne premazávať najstaršie záznamy. Spomenieme aj detekciu opustenia jazdného pruhu či kontrolu priblíženia k vozidlu idúcemu pred vami. Tieto funkcii sú síce vo fáze beta a treba si na ne stiahnuť príslušný firmvér, no stojí to za to, keďže obe sú užitočné.

Kvalita záznamu a kapacity

TrueCam A7s je kamera s rozlíšením FullHD+. Jej možnosti sú teda o čosi vyššie, ako pri bežnom FHD modeli. Umožňuje použiť rozlíšenie až 2560×1080p pri frekvencii 30 fps. Bude vám to vyhovovať pri spracovaní na monitore s pomerom strán 21:9. Keby ste sa chceli prispôsobiť 16:9, je tu aj rozlíšenie 2304×1296 pri 30fps a pri rozlíšení FullHD dokáže kamera zaznamenávať pri 45 fps, takže pohyb bude plynulejší. V snahe ušetriť priestor úložiska môžete znížiť rozlíšenie aj na plynulých 1280×720 a 60fps, no tam už trochu riskujete, že nebude obraz dostatočne ostrý. Celkovo je však kvalita záznamu dobrá, čo potvrdzuje napríklad aj webový portál Arecenze.cz, ktorý vo svojom teste autokamier model hodnotí tiež pozitívne.

Úložisko v tomto prípade znamená kartu micro SD, ktorej port je umiestnený na ľavom boku kamery. Podpora kapacity je do 32GB, čo nie je práve vysoko, najmä ak jazdíte veľa a často. Ako sa ukázalo pri teste, záznam v rozlíšení 2304×1296 v dĺžke približne 9 minút vo formáte MOV zaberie na karte až 1,1GB. Budete teda musieť voliť medzi vyšším rozlíšením a dlhšími nahrávkami.

Kvalitatívne je na tom kamera dobre a na obraze identifikujete autá, tváre aj EČV (teraz neriešime ich prípadné zverejňovanie, ktoré môže byť proti zákonom). Škoda, že kompresia je dosť silná a pri nastavení vyššej ostrosti sa obraz trochu skreslí (viď video), vďaka tomu by sme mohli povedať, že je kvalita obrazu mierne nadpriemerná. V noci a pri protisvetle si však TrueCam A7s poradí veľmi dobre.

TrueCam A7s balenie
V balení nájdete takéto bonusy. Napríklad aj nálepku 3M na prilepenie kamery, ak vám nevyhovuje bežná prísavka.

Na spracovanie videa výrobca prikladá na CD v balení program Alternative DVRPlayer, ktorý nám akosi nefungoval. Potešilo nás vrecko na ochranu kamery pri prenášaní, alebo odkladaní po použití. V balení nájdete aj nálepky a dokonca magnetku, čo sa zdajú maličkosti, ale nálepka hovoriaca o tom, že nahrávate dianie okolo vozidla vás niekedy môže uchrániť od problémov.

Verdikt TrueCam A7s

TrueCam A7s je kamera nadupaná množstvom funkcií. Môžete si ju ľubovoľne umiestniť, pokojne aj na strop vozidla, ak vám to vyhovuje. Modul GPS s detekciou policajných radarov je zaujímavý prvok a páčia sa nám aj možnosti prispôsobenia rozlíšenia výsledného videa vašim potrebám a možnostiam. Poteší detekcia pohybu, možnosť nastaviť dĺžku videoslučky, vkladanie súradníc do videa a napríklad aj vrecko, ktoré kameru chráni pri uskladnení a prenášaní. Čo nás nepotešilo je obmedzenie na 32GB kartu SD a kvalita obrazu pri nastavení vyššej ostrosti. Na druhej strane nejde o spomienky na dovolenku a na svoj účel poslúžia videá dobre.

 

Hodnotenie: 90%

Výhody:

  • kompaktná kamera
  • šikovná manipulácia s ňou
  • GPS modul s reproduktorom a detekciou radarov
  • kopa užitočných funkcií
  • neobmedzené možnosti umiestnenia vo vozidle
  • prisvetľovacie LEDky
  • detekcia pohybu
  • vypínateľný mikrofón
  • vrecko na prenášanie
  • vysoké rozlíšenia
  • frekvencie od 30 do 60fps
  • režimy 16:9 aj 21:9
  • senzor preťaženia

Nevýhody:

  • kvalita obrazu pri vyššej ostrosti by mohla byť lepšia
  • trochu neprehľadné tlačidlá
  • port micro SD len do 32GB

Parametre: palubná kamera, 1/3″ 4.0 Mega CMOS Senzor, OV4689 s nočním režimom, LED prisvetlenie, displej 2,7″, záznam od 1280×720/60fps 16:9 do 2560×1080/30fps 21:9 (13Mpix), formáty MOV, H.264, mikrofón, GPS+detekcia radarov, G-senzor, port microSD do 32GB, detekcia pohybu, batéria 400mAh, kábel 3m, 103 x 51 x 40 mm, 97g, operatívne teploty: -10°C / +50°C

Cena: 140 EUR

Kameru na recenziu poskytla spoločnosť TrueCam.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár