Ceny grafických kariet budú rásť ešte viac. Prečo?

Ceny grafických kariet GTX1070Ti

Ak sa chystáte na výmenu svojej starej grafiky, alebo na stavbu nového herného PC, nemáme pre vás dobrú správu. NVIDIA oznámila, že ceny grafických kariet porastú v roku 2018 ešte viac, ako doteraz.

Prečo stúpajú ceny grafických kariet

Väčšina z vás asi vie, že za stúpajúcimi cenami stojí celá mašinéria ťažiarov kryptomien. Grafické karty sú pre nich prostriedok k získaniu virtuálnej, ale aj skutočnej meny. Vyťaženie týchto mincí si vyžaduje neustále väčšie množstvo výkonu. Funguje to totiž tak, že mincu vyťažíte, ak vypočítate určitý kód (hash) podľa stanoveného vzorca. Čím viac mincí je vyťažených, tým sa obťažnosť zvyšuje. Iste, je to veľmi zjednodušene zhrnuté a začínajú pribúdať meny, ktoré tento systém zmenia k lepšiemu, no o tom si povieme inokedy.

Ceny grafických kariet mining rig

Možno teda povedať, že keď si naťažíte nejaké prostriedky, za ne si môžete kúpiť ďalšie grafické karty, alebo stroje určené priamo na tento účel. Väčšina siahne po relatívne jednoduchom prepojení grafík do tzv. mining rigu a ťaží ďalej. Za vyťažené peniaze si kúpi ďalšie karty, a tak si neustále zvyšuje príjmy, pričom nové karty sa vlastne zaplatia samy … Ťažiarovi je jedno ako vysoko ceny grafických kariet narastú.

Vznikajú tak celé polia grafických kariet, ktoré 24 hodín denne fičia na plný výkon. Či to neškodí ich životnosti? Samozrejme, že škodí a ako veľmi! Ako dlho by vám asi vydržalo auto, s ktorým by ste jazdili na okruhu na plný plyn v kuse a bez prestávky?

Výkon, ktorý súčasné grafiky majú v oblasti masívnych výpočtov je oveľa vhodnejší na ťažbu, a preto si ťažiari volia grafické karty, nie procesory. V začiatkoch to šlo aj na procesoroch, dnes to už pri zabehnutých kryptomenách nejde. Takéto hromadné skupovanie grafických kariet už dávnejšie viedlo k tomu, že ich je nedostatok a tie ktoré sú, sú veľmi drahé. Necháme teraz na pokoji úvahu o tom, či je situácia reálna, alebo ju iba obchodníci zneužívajú.

Ceny grafických kariet Titan X

Quo vadis grafické karty?

NVIDIA prišla s oznamom, že predpokladá v tomto roku (2018) iba ďalší nárast cien až do tretieho kvartálu.

Z toho však možno ľahko vydedukovať, že sa situácia pred Vianocami nezlepší, ale zhorší, len nám to zrejme výrobca nechcel takto drsne oznámiť.

Príčiny nie sú iba v neustále sa rozvíjajúcom ťažení kryptomien, ale aj v problémoch s dodávkami modulov VRAM. Problémy sa začali ešte v r. 2016, pričom do augusta 2017 stúpli ceny pamätí do grafických kariet až o 30%. Prečo? Údajne kvôli tomu, že SK Hynix a Samsung, čo sú dvaja kľúčoví dodávatelia, presunuli časť výroby na serverový trh. SK Hynix pokrýva 25% a Samsung až 55% celosvetového trhu v oblasti grafických pamäťových čipov. Neskôr sa hovorilo aj o tom, že by mohla byť príčina vo väčšom dopyte po pamätiach do smartfónov a tie sa produkujú na rovnakých linkách, ako pamäte do grafík …

Ceny grafických kariet VRAM

Skupovanie grafík na ťaženie je však stále ten najväčší problém, ktorý hráčom robí vrásky na tvári. Skupujú sa totiž hlavne výkonnejšie modely od NVIDIe aj od AMD. Relatívne ľahko sa dostanete prakticky len ku kategórii GTX1050 či ekvivalentným. To sú grafiky, ktoré v hrách veľa vody nenamútia, a s titulmi ako je momentálny hit Kingdom Come: Deliverance (na ktorý pre vás chystáme recenziu) si poradia len … Nebudeme to prikrášľovať, poradia si na prd aj vo Full HD. Na 2K či 4K pri vysokých detailoch môžete rovno zabudnúť.

Čo máme teda robiť my, hráči?

Ako obyčajný smrteľník so situáciou nenarobíte nič. Môžete sa s ňou zmieriť, alebo … môžete aj puknúť od jedu a nepomôžete si. 🙁

Možnosť 1. :
Pokiaľ sa chystáte na stavbu nového, či upgrade staršieho PC, prepočítajte si, či sa vám lepšie neoplatí kúpiť hotovú zostavu, v ktorej bude grafická karta už vložená. Je možné, že sa začnú časom výrobcovia grafík brániť proti ich “zneužívaniu” na ťažbu kryptomien. Bolo by to možné hardvérovým blokovaním ťažby. Je však ľahké domyslieť si, že ich situácia až tak veľmi nepáli … Kúpa hotovej zostavy je preto stávka na istotu.

Možnosť 2. :
Ak sa rozhodnete pre kúpu používanej grafiky na inzerát, buďte obozretní, pretože v týchto časoch je veľmi pravdepodobné, že natrafíte na cenovo výhodnú ponuku grafickej karty, ktorá kdesi otročila v mining rigu a je na konci životnosti.

Možnosť 3. :
Kúpa novej karty je isto lepší, aj keď drahší nápad. Od zástupcu spoločnosti MSI máme neoficiálnu informáciu, že momentálne je možné uspokojiť objednávky na herné grafiky v lehote okolo 5-6 týždňov od objednania. Nie je to bleskovo, no pri stavbe naozaj výkonného herného PC je asi lepšie konať hneď a počkať si. Ceny grafických kariet totiž dlhodobo porastú ešte viac …

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár