Nevypovedané príbehy ľudí z komunity Saami očami Joela Marklunda

príbehy Joela Marklunda - Ola Stinnerbom

Špeciálny príbeh fotografa Joela Marklunda mapuje prostredníctvom pôsobivej série portrétov domorodú komunitu žijúcu vo Švédsku.

Komunita Saamov osídlila švédsku krajinu pred viac ako 5000 rokmi. Známeho fotografa Joela Marklunda fascinovali ich stále udržiavané zvyky a preto sa rozhodol zmapovať túto menej známu komunitu. Na pôsobivej sérii portrétov zachytil každodenný život Saamov spôsobom, ktorý vyvracia stereotypy a ukazuje prechod od tradičných činností k modernej dobe. „Najlepšie príbehy sa vždy neodohrávajú v najexotickejších alebo najodľahlejších miestach“, hovorí Marklund a dodáva: „Chcel som zachytiť tému, v ktorú som veril, niečo, čo bolo pre mňa dôležité. Príbeh Saamov nie je príliš rozšírený a keďže som vyrastal v Boden, teda blízko miest, v ktorých niektoré ich komunity sídlia, cítil som povinnosť a poctu porozprávať o nich.“

Saamovia tradične obývajú oblasť nazývanú Sápmi, pretínajúcu severné časti Nórska, Švédska, Fínska a ruského polostrova Kola. Sú síce rozdelení formálnymi hranicami štyroch štátov, existujú však ako jedna skupina spojená kultúrnymi a jazykovými putami a spoločnou identitou. Nikon ambasádor Joel Marklund chcel zvýrazniť skutočný charakter tejto identity a prekonať povrchné vnímanie komunity Saamov ako „pastierov sobov žijúcich v horách“.

príbehy Joela Marklunda - soby

S cieľom zdokumentovať život Saamov v dnešnom Švédsku navštevoval Joel túto komunitu šesť mesiacov a obklopil sa životmi jej dvanástich členov – spevákmi, tanečníkmi, výrobcami bubnov aj študentmi, aby porozprával ich individuálne príbehy. V priebehu projektu kombinoval fotoaparát Nikon D5 s objektívmi AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G, AF-S NIKKOR 50 mm f/1,4G a AF-S NIKKOR 70 – 200 mm f/2,8G ED VR II.

Na Joelových snímkach vidieť Saamov v tradičných podmienkach oblečených do krojov nazývaných „gákti“ a ich každodennú prácu, pri ktorej sa oveľa viac dostávajú do kontaktu so zvyškom spoločnosti. Ide o kultúrny kontrast badateľný v celej sérii. Joel napríklad zachytil Mariku Renhuvudovú, ako pomáha rodine so sobiou zabíjačkou, a až po niekoľkých dňoch fotenia Mariky sa dozvedel, že študuje baletnú akadémiu v Štokholme. „V rámci tohto projektu som sa skutočne veľa naučil – nielen ako fotoreportér, ale aj ako Švéd. Možnosť fotiť v domovskej krajine a stretnúť sa s komunitou Saamov bola skúsenosť, ktorá zmenila môj život, a som veľmi vďačný, že mi to spoločnosť Nikon umožnila,“ hovorí Joel.

Ďalšie informácie o Joelovom projekte nájdete na jeho stránke Špeciálny projekt alebo na tomto videu.

SAAMOVIA V ŠPECIÁLNOM PROJEKTE JOELA MARKLUNDA:

príbehy Joela Marklunda Maxida
Maxida

Maxida Marak, ktorá vyrástla v Štokholme a neskôr sa presťahovala do tradičnej komunity Saamov, sa vrátila do mesta, aby sa stala úspešnou speváčkou. Teraz je umelkyňa vystupujúca v Štokholme: „Keď som vyrastala, mala som pocit, že mi chýbajú ľudské vzory, ktoré zažili strasti života Saamov a bojovali za práva domorodcov. Usúdila som preto, že sa musím sama takým ľudským vzorom stať.“

Ola Stinnerbom je saamsky umelec a výrobca bubnov: „Pracujem na reinkarnácii saamskeho bubna a ukazujem jeho význam v modernej dobe. Mojím zámerom je motivovať saamske deti a mladých ľudí, aby si postavili svoj vlastný bubon a hrali naň, a tým oslávili naše kultúrne dedičstvo.“

Marika Renhuvud je tanečnica, ktorá vyrástla pri Storsäternskom vodopáde a pochádza z Idre, najjužnejšej saamskej dediny vo Švédsku: „Keď som mala 10 rokov, presťahovala som sa do Falunu a začala tancovať. Od tej doby tancujem. Teraz žijem v Štokholme, kde študujem tanec na baletnej akadémii. Tanečná kariéra pre mňa nebola úplne samozrejmou voľbou. Po celý život som rada pracovala so sobmi a od útleho veku som s otcom chodila za nimi do lesa. Naozaj sa mi to páči, ale uvedomila som si tiež, že musím tancovať, pretože ma to robí šťastnejšou než čokoľvek iné. Myslím si, že prostredníctvom tanca môžeme informovať a rozprávať príbehy o našej kultúre. Môžem sa prejaviť, vyjadriť bolesť, pocity i myšlienky a čo chcem zmeniť v našej spoločnosti.“

príbehy Joela Marklunda - Ola Stinnerbom
Ola Stinnerbom hrá na hudobný nástroj

Matti Berg je starostom saamskej dediny Girjas. Z rozhodnutia okresného súdu v Gällivare vo februári 2016 boli Girjasu udelené exkluzívne práva na kontrolu rybolovu a lovu v oblasti, čím sa obnovili právomoci odobraté Saamom švédskym parlamentom roku 1993. „Táto zem pre mňa toľko znamená. Je mojou súčasťou, súčasťou mojich ľudí a súčasťou celej mojej identity. Je pre mňa všetkým,“ hovorí Matti.

Katarina Kielatis, študentka kožiarskeho a textilného programu v Saamskom vzdelávacom stredisku: „Nemám rada slovo „Laponci“, pretože je to ponižujúce, podceňujúce a diskriminačné slovo, ktorým nás označovala švédska vláda. Používam slovo Saamovia, pretože ho Saamovia vždy používali.“

Od 80. rokov bojuje Bo Sunna a jeho rodina s miestnymi a štátnymi úradmi za znovuzískanie práva na pasenie sobov, a tým za znovuzískanie saamskej identity a práv pôvodného obyvateľstva. V súčasnosti žije rodina so svojimi sobmi mimo súdneho systému, bez ochrany, ktorú využívajú ostatní Saamovia. Deti a vnúčatá Bo Sunny nemajú právo vlastniť sobov, aj keď sú Saamovia a sú súčasťou rodiny s históriou pasenia sobov.

Anders Sunna, umelec: „Veľká časť mojich diel je založená na zážitkoch rodiny a udalostiach, ktorými si prešla, ako je presídlenie v roku 1986.“

Mattias Jonsson: „Vďaka kultúre a spôsobu života Saamov som mal fantastickú výchovu. Svojim deťom chcem dať rovnakú výchovu a chcem ich čo najväčšmi viesť.“

príbehy Joela Marklunda
Joel Marklund

Joel Marklund je renomovaný fotograf, ktorý sa špecializuje na fotografovanie športu. Žije v Štokholme a v súčasnosti je vedúcim fotografom v najlepšej švédskej agentúre pre športovú fotografiu Bildbyran. Joela poháňa láska k športu a pracoval už vo viac ako 45 krajinách, kde fotografoval množstvo svetových podujatí vrátane štyroch Olympijských hier. Svoje práce publikoval po celom svete a za svoje snímky získal niekoľko ocenení. Patria medzi ne medzinárodná súťaž Picture of the Year, NPPA Best of Photojournalism a švédska súťaž Picture of the Year. Vďaka množstvu klientov, napríklad spoločnosti Adidas, Nike či Švédskej futbalovej federácii, Joel neustále inšpiruje svojou prácou množstvo ľudí.

Čo Joela Marklunda motivuje ako fotografa?

„Ženie ma pravá láska k fotografovaniu. Je ospravedlnením mojej zvedavosti a toho, že vstupujem ľuďom do života. Umožňuje mi dostať sa do zákulisia. Hoci milujem šport, vždy ma viac zaujímalo získanie vytúženého záberu než výsledok zápasu. Okrem toho milujem súťažnú rovinu fotografovania: vždy chcem byť najlepší, bez ohľadu na prekážky, ktorým musím čeliť, a aby som to dosiahol, robím všetko na 110 %.“

Aké sú jeho tipy na fotografovanie?

  • Nebojte sa zapojiť

Ponorte sa. Dostaňte sa tak blízko akcie, ako sa len dá, aby ste mohli zachytiť oči vášho objektu. To dá pozorovateľovi náhľad do jeho myslenia a pocitov odohrávajúcich sa v danom momente a rozprúdi oveľa väčšiu emočnú odozvu na vašu fotografiu.

  • Začnite vo svojej komfortnej zóne

Začnite fotiť niečo, čo vás zaujíma, a to vám prirodzene pomôže rozvíjať vaše schopnosti. Pri športovom fotografovaní záleží najviac na predvídaní momentu ešte predtým, než sa stane. Keď som bol mladší, hrával som hokej, takže som poznal priebeh a techniku hry. To znamenalo, že som bol schopný reagovať rýchlo.

  • Inšpirácia je všade

Berte si inšpiráciu všade okolo vás – od filmov až po umenie a časopisy. Otvorenosť voči nápadom podporí vašu kreativitu. V konečnom dôsledku je to to, čo oddelí vašu fotografiu od fotografie niekoho iného.

  • Buďte odhodlaný

Snažte sa dosiahnuť ten jeden perfektný záber bez ohľadu na prekážku; môže to byť snímka, ktorá zmení váš život. Fotografovanie je rovnako o talente, no aj o odhodlaní. U mňa platí, že mám jasnú víziu toho, čo chcem urobiť a nezastavím sa, pokiaľ to nedosiahnem.

  • Rýchlejšie znamená lepšie

Pri športovom fotografovaní sa dostaňte k objektu čo najbližšie a držte sa nízko. Pokúste sa dostať bližšie než ktokoľvek iný. Keď ste pripravený, budete potrebovať fotoaparát, ktorý ten záber zvládne. Ako svoj hlavný fotoaparát používam Nikon D5; jeho rýchle automatické zaostrovanie a vysoká hodnota ISO otvárajú množstvo možností pre športových fotografov. Ak chcete nahliadnuť do mojej brašne, kliknite na tento link.

  • Kľúčom je nastavenie

Prvá vec, ktorú hľadám, je pozadie a osvetlenie, dokonca aj keď je objekt zaostrený a pozadie rozmazané. Bez dobrého nastavenia nebude objekt vyzerať dobre, bez ohľadu na to ako veľmi sa snažíte. Nikon D5 je môj nový obľúbený fotoaparát a som hrdý na to, že som vyslancom pre túto reprezentatívnu digitálnu zrkadlovku Nikon. Fotoaparát je vybavený špičkovým 153-bodovým systémom automatického zaostrovania novej generácie a ponúka výnimočne široké pokrytie. Má najširší rozsah citlivosti ISO v histórii fotoaparátov Nikon až do hodnoty 3 280 000. Prvýkrát som ho skúšal na pretekárskom okruhu v Španielsku, kde som fotografoval motocykle jazdiace po trati vysokou rýchlosťou. V takýchto situáciách sa športový fotograf pri snímaní spolieha na rýchly systém automatického zaostrovania. Držanie fotoaparátu v rukách bolo veľmi prirodzené. Mnohí z mojich priateľov fotografov sa tešia, kedy ho budú môcť vyskúšať.

Galéria

Zdroj: PR článok – Nikon

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár