Úsporná tlačiareň Epson L605 recenzia

Epson L605 recenzia titulka

Termín na podanie daňového priznania sa kráti. Po dobrej tlačiarni sa však človek obzerá nielen vtedy. Našli sme pre vás model, ktorý by mal vyhovieť aj náročnejšiemu používateľovi. Chce si nás získať extrémne nízkou spotrebou, obojstrannou tlačou a pripojením na internet. Testovali sme atramentový model Epson L605.

Ide o multifunkčné zariadenie – tlačiareň, skener, kopírka, no pre zjednodušenie ho budeme volať tlačiareň. 🙂

Dizajn a konštrukčné riešenie

Tlačiareň nepatrí medzi drobčekov, ani medzi modely, ktoré by sa do bežnej domácnosti nezmestili. Na stole si pre seba ukrojí slušnú porciu miesta, no plakať kvôli tomu asi nebudete. Šírka konštrukcie je približne 52 cm, takže v podstate pohoda.

Epson L605 recenzia

Trochu ju zvyšuje bočný zásobník, ktorý je to hlavné, čím sa Epson L605 odlišuje od konkurencie. Výrobca vyriešil zásobovanie atramentom zaujímavým spôsobom – bez klasických kaziet. V zásobníku sa nachádzajú štyri nádržky, ktoré sú rozdelené na čiernu a tri farebné. Na vrchu majú gumený uzáver, ktorý po jeho odňatí umožňuje doliatie ďalšieho atramentu.

Epson L605 recenzia 01

Na zásobník si treba dávať pozor pri prenášaní, keďže je farba skladovaná týmto spôsobom, pri naklonení by mohlo dôjsť k jej vyliatiu. Pred tým vás však varuje nálepka a nenakláňať tlačiareň pri prenášaní je asi aj dané prirodzeným inštinktom …

Epson L605 recenzia 02
Toto je Ferko. Ferko naklonil tlačiareň pri prenášaní a teraz má nohavice od atramentu. Nebuď ako Ferko …

V hornej časti, ktorá je určená skeneru nenájdete nič zvláštne.

Epson L605 recenzia skener

Spodný zásobník na zachytenie vytlačených papierov je výsuvný a skladá sa z troch častí. Pod ním je zásuvka na čistý papier s kapacitou 150 bežných listov, alebo 20 kusov fotografického papiera.

Epson L605 recenzia 03

V porovnaní s low-endovými tlačiarňami, ktoré zvyčajne pojmú 50 listov je to výhoda hlavne pri tlači objemnejších dokumentov. Nemusíte stroj priebežne kontrolovať a dopĺňať zásoby tak často. Kapacita na výtlačky je však iba 30 kusov, takže zasa až taká veľká výhoda to nie je.

Epson L605 recenzia 07

Inštalácia a možnosti ovládania L605

Prvá inštalácia nie je práve používateľsky jednoduchá a ani nejako extrémne rýchla. V postate zariadenie pripojíte do elektrickej zásuvky, naplníte zásobníky atramentom a odstránite pásku, ktorá drží tlačovú hlavu, aby sa pri prenášaní nehýbala. Fyzická stránka teda ujde, ak nie ste vyslovene antitalent na techniku. 🙂

Softvér sa však inštaluje dlhšie. Pokiaľ sme nainštalovali všetko potrebné, prešlo asi 25 minút. Softvér sa dodáva na CD a pokiaľ nemáte mechaniku, dá sa stiahnuť aj zo stránky výrobcu. Okrem ovládačov si môžete poslúžiť aj aplikáciou Epson Easy Photoprint na úpravy fotiek, elektronickým manuálom (v balení je aj papierový), Epson Scan a Epson Connect. Všetky názvy asi hovoria samy za seba.

Epson L605 recenzia displej

Okrem ovládania z počítača či mobilného telefónu (viď nižšie) možno tlačiareň celkom dobre ovládať aj pomocou panelu v prednej časti. Obsahuje displej, šípky na zmenu možností a alfanumerickú klávesnicu na zadávanie údajov. Vďaka tomu je zariadenie v podstate celkom samostatné. Iste, že zadávanie nie je práve pohodlné, ale v prípade, že potrebujete úkon, na ktorý netreba počítač, môžete využiť túto možnosť. Pri inštalácii sme týmto spôsobom zadali napríklad heslo do lokálnej Wi-Fi. Škoda, že si ho tlačiareň nezapamätá aj po úplnom vypnutí napájania (bežne v pohotovosti si ho pamätá).

Epson L605 recenzia 06

Konektivita a možnosti tlače

Názov Epson Connect asi naznačuje, že konektivita tlačiarne je priorita. Na výber máte jej prepojenie s PC pomocou kábla USB, eternetovým káblom alebo cez Wi-Fi. Tlačové úlohy môžete zadávať dokonca aj cez na to určenú webovú stránku. Čiže z akéhokoľvek miesta s pripojením na internet.

Epson L605 recenzia Epson Connect

Neviete si predstaviť, na čo je to dobré? Tak si predstavte, že napríklad vaše dieťa potrebuje vytlačiť nejaký dokument k domácej úlohe, no vy ste v práci a tak ľahko sa nevrátite. Na diaľku mu ho vytlačíte, pritom ono samo nemusí urobiť nič, len si vezme hotovú kópiu z tlačiarne. Alebo ste na dovolenke a aj tak vám z práce nedajú pokoj … To nie je príjemný príklad, ale stáva sa to. 🙂

Tým sa možnosti nekončia. Na zariadenia s Androidom a iOS si môžete stiahnuť tlačovú aplikáciu Epson iPrint Mobile App a dokonca je tu aj možnosť tlačenia do cloudu. To značí, že môžete napríklad naskenovaný dokument poslať do online úložiska. Podporované sú Box, Dropbox, Evernote, Disk Google alebo Microsoft OneDrive. Tieto úkony sa dajú uskutočniť aj priamo z ovládacieho panelu tlačiarne.

Epson L605 recenzia 04

L605 môžete dokonca poslať e-mail na jej adresu a ona zaslaný dokument vytlačí. 🙂

Skúsenosti z používania L605

Tlačiareň sme nedostali ako nový kus, takže sme neabsolvovali celkom presne celý inštalačný proces, no aj tak máme pocit, že by ho mohol výrobca v budúcnosti skrátiť. Minimálne softvérovú časť určite.

Práca s atramentovými zásobníkmi je síce vymyslená celkom dobre a zvládne ju každý, no ako to už pri atramente býva, asi neexistuje žiadny spôsob, pri ktorom sa nezafúľate aspoň trošku. Absencia nutnosti výmeny kaziet je teda zrejme ekologická, no ak si nedáte pozor pri napĺňaní zásobníkov, budete vyzerať, ako po odoberaní odtlačkov prstov vo vyšetrovacej väzbe. 🙂 Dobre, to trochu preháňame, no končeky prstov to môžu schytať.

Epson L605 recenzia 05
Nádrže na atrament majú na bokoch okienka, cez ktoré si môžete skontrolovať hladiny.

Čo sa týka kvality tlače, nemáme výhrady. To isté možno povedať aj o rýchlosti – podľa noriem je to cca 14 čiernobielych a cca 7 farebných strán za minútu. Epson uvádza rýchlosti 33 a 20 za minútu. V reále je to však údaj veľmi závislý od úrovne pokrytia stránky obsahom.

Obojstranná tlač je síce o polovicu pomalšia, no 6,5 strán formátu A4 za minútu je stále dobrý výsledok pre domácnosť či menšiu kanceláriu.

Verdikt – Epson L605

Model L605 nás upútal hlavne nízkou spotrebou atramentu. Pri zachovaní kvality tlače dokáže jedna náplň vydržať až na 6 – 6 500 strán. A to sa týka každého zásobníka osobitne, celkovo sú štyri. Náplne sa pritom držia štandardných cien. To je zrejme najväčšia výhoda, a preto vnímame zariadenie ako stvorené pre menšie firmy, ktoré tlačia veľa, no nie toľko, aby si zaobstarali laserovú tlačiareň. Okrem ekonomickej výhody vyzdvihneme tiež ohromujúce možnosti konektivity. Pokiaľ otázku začnete ako “Tlačilo by to aj …?”, môžete si byť istí, že odpoveď bude vždy kladná. Či chcete tlačiť z počítača, telefónu, cloudu. Zblízka, na diaľku, káblom, bezdrôtovo … To všetko je s L605 možné. Čo sa nám páčilo menej je riešenie manipulácie s náplňami, ktoré nie je vždy celkom čisté a nenadchla nás ani rýchlosť inštalácie. Pokiaľ sa však dokážete cez tieto dva nedostatky preniesť, model vás isto bude len tešiť. Cenu by sme si vedeli predstaviť aj nižšiu, no za svoje peniaze dostanete veľmi slušnú hodnotu.

Hodnotenie: 90%

Výhody:

  • nie príliš rozmerná konštrukcia
  • obojstranná tlač
  • veľmi nízka spotreba atramentu
  • ceny náplní sú pritom nízke
  • kvalite nie je čo vytknúť
  • rýchlosť je super aj pri veľkom pokrytí strany

Nevýhody:

  • trochu zdĺhavá prvá inštalácia
  • práca s atramentom nie je celkom čistá
  • cena mohla byť nižšia

Parametre: multifiunkčné zariadenie, LCD displej 5,6cm, tlačová hlava Epson Micro Piezo, 400 Trysky čierna, 128 Trysky na farbu, 3,3 pl, s technológiou premenlivej veľkosti kvapôčok atramentu, 4.800 x 1.200 DPI, Farby Purpurová, Žltá, Čierna, Azúrová, Rozlíšenie skenovania 1.200 DPI x 2.400 DPI (horizontálne x vertikálne), A4, Legal, A5, C6 (Obálka), DL (obálka), No. 10 (obálka), Letter, 10 x 15 cm, 16:9, A6, B5, 9 x 13 cm, Obojstranná tlač: áno, Kapacita zásobníka na papier 30 Listy, Kapacita priehradky na papier 150 Listy Štandardná, 150 Listy maximálne, 20 Listy fotografického papiera, Spotreba energie 11 Watt (samostatné kopírovanie, podľa normy ISO/IEC 24712), 1,5 Watt (úsporný režim), 4,4 Watt Pripravený, 0,3 Watt (vypnutie), ENERGY STAR® qualified, Rozmery 515‎ x 360 x 205 mm (Šírka x Hĺbka x Výška), Hmotnosť 6,6 kg, 2 sady náplní v balení

Priložený softvér: Epson Easy Photo Print, Epson Event Manager, Epson Scan, EpsonNet Print, EpsonNet Setup

Rýchlosti tlače: podľa ISO/IEC 24734: 13,7 Str./min. Čiernobiela, 7,3 Str./min. Colour, podľa výrobcu: 33 Str./min. Čiernobiela (obyčajný papier), 20 Str./min. Colour (obyčajný papier), Rýchlosť obojstrannej tlače, ISO/IEC 24734
6,5 A4 str./min. Čiernobiela, 4,5 A4 str./min. Colour

Výťažnosť a cena náplní: 6 – 6 500 strán na jednu náplň, 11 000 strán na jednu kapacitu zásobníka, cena náplne: 1 farebná – 6,17 € (celkovo sú 3), čierna – 14,12 €

Cena Epson L605: 249 EUR

Tlačiareň na recenziu poskytla spoločnosť Epson.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár