eSight umožňuje videnie pre slabozrakých ako v Star Treku

eSight titulka

Ak poznáte seriál Star Trek Nová Generácia, asi už pri prvom pohľade viete o čo ide. Tento raz však nejde o vedeckú fikciu, ale o reálny štít na oči s názvom eSight, ktorý niektorým zrakovo postihnutým môže umožniť znova vidieť.

eSight - Star Trek Geordi
Takto si predstavovali podobnú pomôcku tvorcovia Star Treku na prelome 80. a 90. rokov.

Systém sa skladá z rámika na bežné okuliare, na ktorý sa nasadí headset. Patrí k nemu aj ovládač do ruky, ktorým si možno upraviť priblíženie, kontrast a nastavenie farieb.

Headset obsahuje svetelný, distančný senzor a kameru, ktorá vysiela obraz do ovládača. Elektronika následne upravuje obraz tak, aby slabozraký používateľ mohol opäť dobre vidieť. Upravený obraz sa totiž vysiela do dvoch OLED displejov, ktoré sa nachádzajú pred očami používateľa.

Oproti bežnému zrakovému zážitku je tu dokonca aj výhoda. Videný obraz si možno na ovládači zastaviť či uložiť ako spomienku. Zväčšenie pôvodného obrazu je možné do 24-násobku a okrem zvýšeného kontrastu si môžete zmeniť tiež farebné ladenie videného, vďaka čomu môže byť napríklad text v novinách čitateľnejší.

Headset eSight je tiež možné naklápať, takže v prípade potreby ho môžete zdvihnúť a dívať sa cez bežné okuliare bez toho, aby ste ho museli zložiť z hlavy. Zaujímavá je tiež možnosť pripojiť externý zdroj obrazu cez HDMI.

Ako funguje eSight a ako ho získať?

Definícia slepoty sa v jednotlivých regiónoch sveta líši. No z princípu vychádza, že ide o pomoc ľuďom, ktorí zrak nestratili úplne.

Množstvo zrakovo postihnutých totiž nevidí pre stratu centrálneho videnia, no ich periférne (okrajové) videnie je nepoškodené. Túto skutočnosť využíva eSight a vďaka tomu mení životy.

Pokiaľ by ste takúto pomôcku potrebovali, alebo poznáte niekoho, kto je slabozraký, na webe výrobcu možno požiadať o posúdenie vhodnosti riešenia pre vás. Vo formulári je medzi krajinami aj Slovensko, preto veríme, že sa eSight dodáva aj k nám.

Aby ste si vyskúšali, či riešenie funguje aj pri vás, môžete si ho po prihlásení sa formulárom vyskúšať na najbližšej pobočke výrobcu. Druhá možnosť je požiadať o 15-dňovú bezplatnú skúšku priamo u vás doma.

Tu si môžete pozrieť množstvo dojemných príbehov ľudí, ktorým eSight už pomohol.

Zdroj: esighteyewear.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár