Virtuálna asistentka Amazon Alexa desila smiechom

Amazon Alexa creepy laugh

Amazon Alexa je jedna z virtuálnych asistentiek s umelou inteligenciou, ako je Google Asistant, Siri či Cortana. Amazon nedávno začal prijímať množstvo sťažností od používateľov. Alexa ich totiž strašila neočakávaným strašidelným smiechom.

Služba, ako asi viete, poskytuje napr. hlasové ovládanie spotrebičov v domácnosti prostredníctvom smart zariadení, ako je Amazon Echo, Echo Dot a Echo Show. S jej pomocou tiež získate aktuálne informácie o počasí, o premávke, správy a podobne.

Prečo by to malo byť strašidelné?

Ľudia na Twitteri a Reddite si sťažovali, že sa AI smiala bez toho, aby bola vyzvaná k aktivácii. Znelo im to, akoby sa zasmial ktosi vedľa nich, čo naháňa husiu kožu hlavne, ak ste doma sami … Mnohí reagovali odpojením Alexy a niet sa čomu čudovať.

Na konci videa je ukážka zo show Jimmyho Kimmela, v ktorej si moderátor z prípadu uťahoval v predpripravenom scenári (to zdôrazňujeme, aby ste to nebrali vážne!). 🙂

Preklad:

Alexa (hovorí vtip): “Prečo kura prešlo na druhú stranu cesty?”
Jimmy: “Neviem, ten nepoznám. Prečo?”
Alexa: “Lebo ľudia sú krehký druh a netušia čo bude nasledovať. Hahaha …!” 😀

Objavovali sa aj takéto polo-ironické polo-vystrašené tweety:

Preklad: “Ležím si v posteli, zaspávam, keď sa Alexa v mojom Amazon Echo Dot veľmi nahlas a čudne zasmiala … Je celkom možné, že ma v noci niekto zavraždí.”.

Niektorým pripomenul smiech moment z kultového filmu 2001: Vesmírna odysea, kedy HAL 9000 ukázal svoje vražedné chúťky a prehlásil “Prepáč Dave, obávam sa, že to nemôžem urobiť.”. Žeby to bolo malé znamenie, že virtuálni asistenti v našich domovoch predznamenávajú dystopickú budúcnosť, v ktorej stroje prevezmú vládu nad Zemou? Mimochodom, kedy má vyjsť nový Terminátor? 🙂

Alexa už dostrašila

Spoločnosť zareagovala na sťažnosti vyhlásením typu “Vieme o tom a pracujeme na oprave.”. Problém bol vo fráze “Alexa, laugh!” (“Alexa, zasmej sa!”). V Amazone ju museli najskôr zablokovať a potom zmeniť, aby bola menej náchylná k nesprávnemu porozumeniu zo strany umelej inteligencie.

Alexa si totiž iné, bežné frázy a zrejme aj zvuky zamieňala práve s touto požiadavkou, čo viedlo k zdanlivo nevyprovokovanému smiechu. Zmenila sa aj reakcia na spomínanú frázu. Pred smiechom dostanete slovnú reakciu “Iste, môžem sa zasmiať…” a až potom nasleduje smiech, čo je podľa firmy zrejme menej strašidelné. Podľa nás ani nie …

Zdroj: theverge.com, youtube.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár