Prechádzame z TV na projektor s Epson EH-TW6700 – zážitková recenzia

Epson EH-TW6700 titulka

Projektory sú s nami už dlho. V porovnaní s modernými televízormi je ich technológia principiálne staršia. Majú však svoje výhody a snažia sa držať krok. Oplatí sa prejsť z TV na projektor? Testovali sme model Epson EH-TW6700 s rozlíšením Full HD.

Možno si poviete, že moderný televízor ponúka dobré parametre za dobrú cenu. Najväčšia výhoda projektora je však vo veľkosti obrazu, ktorý dokáže vyprodukovať. Pokiaľ by ste si chceli vytvoriť skutočné domáce kino, televízor s porovnateľnou uhlopriečkou nebude lacný.

Epson EH-TW6700

Dizajn a umiestnenie Epson EH-TW6700

Model má rozmery približne troch prehrávačov DVD postavených na seba a váži približne 7 kg. V obývačke mu teda musíte nájsť vhodné miesto aj vzhľadom na to, že sa prístroj chladí zhora, zboku a spredu. Produkované teplo je výrazné a v prednej časti ho výrobca odklonil mierne na bok, aby projektor nefúkal priamo pred seba.

Epson EH-TW6700 predný prieduch

Možné je aj umiestnenie na strop, no potrebné vybavenie nie je súčasťou balenia. Takéto umiestnenie je asi ideálne, keďže nemusíte riešiť chladenie, ani potrebný priestor a navyše nehrozí, že pri pozeraní vám budú členovia rodiny či priatelia pobehovať popred projektor. Asi je vám jasné, že to potom vyzerá ako v kine – na plátne sú tiene pobehujúcich osôb a vy máte chuť do nich hodiť popcorn. 🙂

Úvodné nastavenie obrazu

Pri umiestňovaní treba tiež zvažovať akú veľkosť obrazu chcete a môžete dosiahnuť. Čím bude projektor od plátna či steny ďalej, tým je obraz väčší. Pokiaľ máte k dispozícii iba malú miestnosť, pri vzdialenosti 1,5m to bude 50″, čo je v porovnaní s TV stále celkom slušná uhlopriečka. Pokiaľ sa vzdialite na 4,5m, to už dosiahnete 150″ uhlopriečku, a to vám nedajú ani najdrahšie televízory v cenách okolo 20 000 eur.

Epson EH-TW6700 zdroj satelit
Ako zdroj sme použili satelit, ktorý poskytuje kanály s rozlíšením od SD, cez HD až po FHD. Toto je konkrétne SD.

Pochopiteľne, že pri inom umiestnení ako kolmo na plátno by bol obraz zdeformovaný. Sú tu však nástroje na kompenzáciu.

Nožičky projektora umožňujú doladenie čo sa týka vodorovného vyváženia a dva pomerne rozmerné otočné ovládače zasa dokážu obraz posunúť vertikálne a horizontálne.

Epson EH-TW6700 nastavenie obrazu

Napokon treba ešte doladiť zaostrenie pomocou nastavovacieho kruhu okolo objektívu. Takéto kruhy sú dva, druhý slúži na zmenu veľkosti výsledného obrazu. Takže môžete aj v menšej miestnosti vytvoriť väčší obraz.

Epson EH-TW6700 objektív

Konektivita

Ak ste doteraz mali iba televízor, možno dumáte nad tým, ako je to s pripojením projektora. EH-TW6700 je najjednoduchšie pripojiť pomocou kábla HDMI. Čiže ak máte napríklad satelitný prijímač, výstup z neho zapojíte do zadnej strany projektora rovnako, ako do akéhokoľvek iného zariadenia. Projektor je navyše prispôsobený jednoduchosti ovládania a tak by mal vstup automaticky detegovať a začať obraz premietať na plátno či stenu.

Model má dva vstupy HDMI, takže si môžete pripojiť dve zariadenia … napr. satelit a prehrávač DVD. Druhý port podporuje tiež pripojenie tabletu či smartfónu pomocou kábla MHL.

Epson EH-TW6700 konektivita

Pripojíte si tiež fotoaparát či kľúč pomocou portu USB a externé reproduktory, musia však mať cinchovú koncovku, nie 3,5 mm jack. Pokiaľ vlastníte model reproduktorov s rozhraním bluetooth, tie si k projektoru pripojíte bezdrôtovo po nastavení v menu.

Napokon spomenieme možnosť pripojiť aj staršie PC portom VGA, čo však dnes už využije asi málokto, ak vôbec niekto.

Skúsenosti z používania

Pri prechode z TV vás asi zaujme, že sa lampa projektora musí zahriať na prevádzkovú teplotu. Kým je obraz pozerateľný, trvá to asi 20 sekúnd. Kým je celkom jasný a farby sýte, na to si počkáte v tomto prípade približne 40 sekúnd až minútu.

Vyskúšali sme tiež, či je nutné používať na projekciu plátno. V podstate nie je, ale stena, ktorú použijete by mala byť biela a hladká. Pri stene ostierkovanej omietkou MVR (celkom bežná vec) budete vidieť miniatúrne bodky tvorené hrboľmi na povrchu. Nie je to úplná katastrofa, ale s plátnom je to predsalen lepšie.

Epson EH-TW6700 bez plátna
Takto to vyzerá na bežnej ostierkovanej farebnej stene. Zaostrenie si nevšímajte, šlo nám o zachytenie hrboľov omietky.

Farebná stena taktiež nie je až taká zásadná nevýhoda, že by bol obraz nepozerateľný. My sme vyskúšali bledožltú stenu a obraz mal občas jemný nádych do žlta. Takže iste, bude to vidno a takéto riešenie je skôr dočasné, kým si zoženiete plátno (V Alze ho aktuálne k modelu dostanete zadarmo), alebo upravíte stenu pre projektor.

Epson EH-TW6700 zatemnenie
Pri zatemnení je obraz výborný.

Čo sa týka ovládania zariadenia, Epson EH-TW6700 má ovládanie umiestnené vo vrchnej časti vzadu, no v podstate ho ani nebudete potrebovať. Všetko potrebné si nastavíte pomocou diaľkového ovládača, ktorý je riadne mohutný. To považujeme za menšiu nevýhodu, pretože podľa počtu a veľkosti tlačidiel usudzujeme, že mohol byť aj o dosť menší.

Epson EH-TW6700 ovládanie

Menu je zrozumiteľné a obsahuje pomerne dosť možností, ako obraz ešte dolaďovať napríklad čo sa týka ostrosti či farebného ladenia (takže si môžete trochu vykompenzovať farebnú stenu).

Epson EH-TW6700 diaľkové ovládanie

Zaujímavá je možnosť konverzie 2D obrazu na 3D, no keďže nám neboli dodané 3D okuliare (sú súčasťou voliteľnej výbavy), funkciu sme nemohli otestovať. S ňou však výraz domáce kino dostáva isto nové rozmery. Doslova.

Zvuk

Nesmieme zabudnúť ani na zvuk. Ako sme už naznačili, ideálne bude použitie s externými reproduktormi. Zabudované sú umiestnené v zadnej časti projektora. Zvuk majú pomerne prijateľný, no v porovnaní s bežným televízorom je to o čosi nižšia kvalita.

Epson EH-TW6700 repro

Nehovoriac o tom, že na skutočný pocit domáceho kina, bude potrebné umiestniť reproduktory po stranách plátna. Inak bude totiž zvuk prichádzať spoza vás. V prípade umiestnenia projektora na stole pred vami síce bude smer zvuku kvázi správny, no kvalita vás nenadchne. My sme vyskúšali variant, pri ktorom bol projektor za hlavou diváka a pocit bol neprirodzený práve kvôli smerovaniu zvuku.

TV vs. projektor … Prejsť či neprejsť? To je otázka.

Prejsť či neprejsť z TV na projektor? Záleží od vašich individuálnych požiadaviek. Pokiaľ vám nebude vadiť, že kvalita obrazu hlavne z pohľadu hlbokej čiernej nebude nikdy taká, ako pri televízore, alebo nezaváži výrazne vyššia spotreba elektriny, ostatné rozdiely vás asi príliš nerozrušia.

Epson EH-TW6700 zatemnenie 2

Navyše, ak ste hráč, na hry je projektor bezkonkurenčná vec. Zvyšuje pocit prítomnosti v hre pomocou obrovského obrazu. Konkrétne model EH-TW6700 od Epsonu pracuje v rozlíšení FHD, takže na plynulé rozhýbanie scény nepotrebujete nejaký mimoriadne výkonný počítač.

Hrať napr. na 150″ ploche, to je sen, ktorý vám televízor jednoducho nesplní, lebo to je uhlopriečka s veľkosťou takmer 4 metre.

Čo by vás mohlo vo výbere pribrzdiť? Možno hluk a teplo, ktoré projektor produkuje. Pri modeli EH-TW6700 to však nie je nič extrémne. Tiché večerné sledovanie filmov nám zvuk chladenia nekazil. Otáčky ventilátora sa prispôsobujú dynamicky záťaži zariadenia a keby malo dôjsť k prehriatiu napríklad pre nesprávne umiestnenie, kontrolka v hornej časti vás upozorní.

Epson EH-TW6700 prieduch 2

K nezaplateniu je projektor najmä vtedy, ak sa pokúšate prezentovať napríklad fotky z dovolenky celej rodine. TV to síce umožňuje tiež, no ani zďaleka nie pri takej uhlopriečke.

Keby vás trápila otázka životnosti, model má životnosť 3500 až 5000 hodín (podľa úrovne zaťažovania), čo by malo vystačiť na každodenné sledovanie filmov celé roky.

Na záver však musíme spomenúť pomerne známy fakt, že televízor si poradí dobre či je svetlo, alebo tma. Projektor pri presvetlenej miestnosti stráca jas, kontrast a sýtosť farieb. Pri každom sledovaní teda budete musieť miestnosť zatemňovať, alebo mať jednu vyhradenú izbu 3lurčenú len na sledovanie obsahu na projektore.

Verdikt – Epson EH-TW6700

K testovaniu EH-TW6700 sme pristupovali tak, aby sme vám dobre sprostredkovali dojmy človeka, ktorý doteraz poznal iba televízory. Používanie je jednoduché – pripojíte zdroj, zapnete projektor a sledujete. K prepínaniu vstupov či zmene parametrov dôjde až keď začnete experimentovať s pripojením k PC na hry, alebo s inými zariadeniami. Čo sa týka rozmerov, nie je to žiadny drobček a vyžiada si precízne umiestnenie, ktoré mu bude na trvalo patriť. Kvalita obrazu sa nám páčila aj po otestovaní v nie celkom zatemnenej miestnosti, lampa má totiž dosť vysoký výkon. S tým sa spája aj nevýhoda vo výrazne vyššej spotrebe v porovnaní s televízorom. Jednoznačná výhoda v takmer v štvormetrovej uhlopriečke obrazu však hovorí vyslovene v prospech EH-TW6700. Chýbalo nám rozlíšenie 4K, ktoré by zvýšilo konkurencieschopnosť voči dnes už cenovo dostupným televízorom a 4K projektorom.

Hodnotenie: 88%

Výhody:

  • drží hluk na prijateľnej úrovni
  • možnosti konektivity
  • podpora MHL (pripojenie mobilu či tabletu)
  • pomerne jednoduchá inštalácia
  • obraz možno prispôsobiť aj projekcii na farebnú stenu
  • indikácia prehriatia či problémov s lampou
  • možnosť prevodu 2D obrazu na 3D
  • výkonná lampa má dobrý obraz aj cez deň
  • technológia 3LCD
  • možnosť pripojiť repro cez bluetooth
  • 10-bitové farby

Nevýhody:

  • rozlíšenie 4K by bodlo
  • mohutný diaľkový ovládač
  • spotreba
  • pomalý štart v porovnaní s TV

Parametre: FHD (1920x1080p) 3LCD projektor, konverzia 2D na 3D, 3000ANSI lm, kontrast 70000:1, 2× HDMI, 2× USB, MHL, VGA, audio výstup cinch/bluetooth, repro 20W, Veľkosť projekcie 30″ – 300″, Projekčná vzdialenosť 2,95 m – 4,8 m, zaostrenie manuálne, Zámok Kensington, 364 Watt, 279 Watt (úsporný režim), 0,4 Watt (v režime spánku), 410‎ x 304 x 157 mm (Šírka x Hĺbka x Výška), 6,9 kg, záruka na projektor 2 roky, na žiarovku 3 roky alebo 3000h

Cena: 1 182 EUR

Projektor na recenziu poskytla spoločnosť Epson.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. Marek hovorí: Odpovedať

    Ako sa tento dropček vysporiada so 4K signálom? Dokáže robiť downscaling?

    1. Peter Vnuk hovorí: Odpovedať

      ak si dobre spomínam, tak na PC som to skúšal a vysporiadal sa so všetkými rozlíšeniami, no nie som si na 100% istý, už je to dávnejšie… ale hustiť do neho 4K by bolo nelogické a v praxi si neviem predstaviť, prečo by si niekto zaobstaral FHD projektor, ak má 4K zdroje (či už prehrávač, alebo grafiku v PC, ktorá utiahne 4K) …

Pridaj komentár