HTC Vive Pro – prvé dojmy

HTC Vive Pro prvé dojmy 02

Ako prví na Slovensku máme tú česť testovať systém na virtuálnu realitu HTC Vive Pro. Ide o významný upgrade pôvodného Vive, ktorý sme podrobne zrecenzovali v tomto článku. Prečo významný? Lebo zmeny sú veľké.

V prvom rade treba povedať, že HTC Vive Pro prichádza k svojmu novému majiteľovi ako upgrade. Na jeho fungovanie potrebujete aj dva ručné ovládače a základné stanice na snímanie pohybu vášho tela, ktoré sa kupujú zvlášť, ale k Vive Pro ich kúpite za výrazne zvýhodnenú cenu.

Čo sa zmenilo?

Najvýraznejšia zmena je zvýšenie rozlíšenia. Nové okuliare majú dva displeje typu AMOLED s rozlíšením 2880 × 1600 p, čo je aj cítiť. Už pri prvom kontakte so zariadením sme vnímali, že vyššie rozlíšenie pomohlo znížiť vnímanie rastra používateľom. To je krok správnym smerom, rovnako ako úplne nový spôsob rozloženia hmotnosti headsetu na hlave používateľa. Úplne, pretože pôvodný Vive sa nasadí na hlavu tak, že okuliare na vašom nose držia na hlave pásy, ktoré si môžete na bokoch hlavy pritiahnuť a tým systém upevniť. Nie je to zlý spôsob, no ten nový je citeľne lepší.

HTC Vive Pro prvé dojmy 01

Vive Pro dostal plastovú konštrukciu, ktorá je vyklápacia. Postup nasadenia je preto pohodlnejší a hmotnosť headsetu sa rozloží, čím sa jej vnímanie celkom zmení. Toto je druhá zásadná zmena, ktorú sme vnímali už pri prvom kontakte s novým Vive. Okrem toho na konštrukcii nájdete aj slúchadlá s priestorovým zvukom s vysokým rozlíšením a upevňovacia funkcia, ktorú predtým plnili bočné pásy pripadla zadnej skrutke.

Nemusíte sa báť, výraz skrutka sme použili len kvôli tvaru, nejde o nič mohutné či kovové. V zadnej časti konštrukcie headsetu je totiž plastová časť, ktorú môžete pritiahnuť k hlave práve plastovou skrutkou. Nasadenie Vive Pro je preto o štipku dlhšie, no o dosť pohodlnejšie, ako pri pôvodnej verzii.

Na fotkách si asi všimnete aj to, že namiesto jednej sú tu dve kamery v prednej časti headsetu. Tie môžete použiť napríklad na to, aby ste videli reálne prostredie okolo seba bez toho, aby ste si museli dať Vive Pro dolu z hlavy. Výrobca ich inštaloval s tým, že ich môžu použiť aj vývojári na implementáciu snímaného obrazu priamo do softvéru.

HTC Vive Pro prvé dojmy 03

Prvé zážitky s HTC Vive Pro

Nový upgrade sa nám hneď zapáčil zo stránky dizajnu smerom k vyššiemu komfortu používania. No, pochopiteľne, že sme si ho ihneď museli vyskúšať vo virtuálnych svetoch. Najviac cítiť zvýšenie rozlíšenia, človek sa teraz ešte o niečo viac a ľahšie ponorí do deja, ktorý sa odohráva okolo neho. K headsetu sme dostali aj kód na pol roka predplatného v softvéri Viveport, takže ako prvé sme si chceli vyskúšať dobrodružstvá patriace k Spielbergovmu filmu Ready Player One, o ktorých sme vás nedávno informovali. Zatiaľ ešte nie sú všetky zážitky vydané, no z toho čo sme si už teraz vyskúšali je to pecka! 🙂

Je zjavné, že výrobca počúva používateľov a snaží sa vylepšiť to, čo im na pôvodnom Vive mohlo prekážať. Pôvodný hrubý plochý kábel, ktorý vedie k headsetu už zažil jedno zužovanie a teraz ho nahradil ešte tenší oblý kábel, takže z pôvodného robustného “kábliska” s hrúbkou anakondy je napokon tenký káblik, ktorý vás toľko neobťažuje pri voľnom pohybe vo virtuálnej realite. Má aj jednu nevýhodu, no o tej si povieme až nabudúce v podrobnej recenzii, ktorú pre vás už teraz usilovne pripravujeme. Ale niečo predsa len prezradíme – pokiaľ by vám aj tento tenký kábel vadil, HTC Vive Pro podporuje aj bezdrôtový modul, ktorý síce nie je súčasťou základného balenia, no bude sa dať neskôr dokúpiť.


Podrobnú recenziu HTC Vive Pro nájdete už čoskoro na našom webe TechGuru.sk

Aby vám najnovšie informácie neušli, sledujte aj našu Facebook fanpage.


Ako sme naznačili v úvode, HTC Vive Pro si môžete kúpiť už teraz na Vive.com. Pokiaľ vlastníte ručné ovládače a základné stanice, stačí vám balík, ktorý stojí 879€. Ak výbavu nevlastníte a potrebujete kompletné riešenie, za 299€ si k headsetu prikúpite aj stanice a ovládače. Celkovo vás teda vyjde sada na 1 178€. Keby ste si výbavu dokupovali osobitne a nie priamo s headsetom, tak by to bolo výrazne drahšie.

Menej nároční fanúšikovia VR si môžu zaobstarať pôvodný Vive, ktorý je teraz lacnejší. Konkrétne stojí 599€, ako kompletný balíček. Viac vám momentálne povedať nemôžeme, nemáme čas, bežíme sa opäť ponoriť do vylepšenej virtuality … Je to sila! 🙂

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár