Musk ukázal časť BFR. Je obrovská.

BFR titulka

V minulosti sme vás o BFR už informovali. Ide o raketu, ktorou chce SpaceX, firma Elona Muska, nielen prevážať ľudí po obežnej dráhe v rámci planéty, ale má byť hlavným prostriedkom dopravy na Mars.

Takže BFR znamená Big … počkať, čo?!

O BFR už vieme všeličo, napríklad, že bude mať takmer 120 metrov. Jej skratka sa vysvetľuje slušne ako Big Falcon Rocket a neslušne ako Big Fuc*ing Rocket (voľný preklad “Skur*ene veľká raketa”). 🙂 Takisto zaujímavé je, že má mať 40 kajút pre približne 100 ľudí. Keďže Musk chce na Marse vybudovať mesto, ktoré bude mať milión obyvateľov, takýchto BFR bude musieť vybudovať celú flotilu.

Ako vulgárna verzia vysvetlenia názvu rakety napovedá, rozmery sú skutočne obrovské a Musk práve na Twitteri ukázal hlavnú časť jej tela. Podľa špekulácií na Reddite by malo ísť o časť základného rámu prvého stupňa. Elon komponent pomenoval “main body tool”, nič viac neupresnil. Môže teda ísť o výrobný nástroj, a nie časť rakety. Aby ste mali predstavu o rozmeroch, vedľa objektu parkuje Tesla.

SpaceX main body tool for the BFR interplanetary spaceship

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Vizionár pred časom vydal relatívne obsiahly dokument, ktorého názov by sa dal preložiť ako “Ako urobiť z ľudstva medziplanetárny druh”. V ňom spomína, že takýchto BFR budú pravdepodobne tisíce a prefinancovanie by malo spočívať aj na podpore od vlády USA a nezávislých investorov. Takí sa určite nájdu, veď kto by nechcel investovať do prvého osídľovania novej planéty, však?

Na palube BFR majú byť okrem kajút aj spoločenské miestnosti a pasažieri nebudú iba vedci, ako by ste asi predpokladali. Má ísť o “obyčajných smrteľníkov”, ktorí prosto na Marse budú žiť. V rakete majú byť rôzne miestnosti na sledovanie filmov, návštevy prednášok či na spoločenské hry v beztiažovom stave. V prvom ľudskom meste na Marse budú okrem tovární na palivo rakiet aj pizzerie a všetko, čo ľudia k životu potrebujú. (Pizzu potrebujú, nie? 🙂 )

Téme sa budeme ešte podrobnejšie venovať v ďalších článkoch.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár