Klávesnica Creative BlasterX Vanguard K08 – recenzia

Spoločnosť Creative nám priniesla naozaj zaujímavý kúsok. Ide o mechanickú hernú klávesnicu Vanguard K08, špeciálne zhotovenú pre profihráčov, ktorí určite ocenia kvalitu a spracovanie tohto herného komponentu.

Vzhľad

Creative BlasterX Vanguard K08 06

Pri výrobe BlasterX Vanguard K08 dbali na to, aby bola čo najmenšia. Klávesy sú takmer samotným ohraničením celej konštrukcie. Model je z radu mechanických, čiže ako sme už spomenuli, je určený najmä pre náročnejších hráčov.

Klávesy sú zhotovené z matného plastu. To vytvára príjemný pocit pod bruškami prstov a zaručuje kvalitu a dlhú životnosť.

Creative BlasterX Vanguard K08 05

Najatraktívnejšia vec, ktorá si určite získa vaše sympatie, je podsvietenie Aurora Reactive Lightning System. Tento neprehliadnuteľný prvok nielenže dobre vyzerá, ale viete si ho prenastaviť podľa vášho vkusu hneď do niekoľkých možností. Systém disponuje 16,8 milióna farieb a desiatimi prednastavenými režimami.

Creative BlasterX Vanguard K08 01

Vďaka prehľadnému softvéru môžete oživiť svoju klávesnicu rôznymi farebnými kombináciami a efektmi. Dokonca si môžete nastaviť každý kláves osobitne.

Creative BlasterX Vanguard K08 02
Napríklad aj takto. Je len na Vás, pre ktorú farbu sa rozhodnete.

Musíte si na to iba stiahnuť nastavovací softvér na konfiguráciu farieb. Jedna vec, ktorú by sme mu mohli vytknúť, je rýchlosť reakcií. Chvíľu trvá, kým zaregistruje kliknutie, alebo požiadavku. Má naozaj dlhú spätnú väzbu.

Creative BlasterX Vanguard K08 03

Veľkou výhodou modelu je päť programovateľných klávesov na makrá, ktoré sú situované po ľavom boku klávesnice a nad numerickou časťou sa nachádza otočný kotúčik na stišovanie a zvyšovanie hlasitosti. Považujeme to za perfektný nápad. Takisto je obohatený o ďalšie klávesy, ako prepínanie hudby, kontrola jasu na troch stupňoch a uzamykanie systémového klávesu Windows.

Creative BlasterX Vanguard K08 04
Medzi multimediálnymi klávesmi nájdete aj aktiváciu zvukového efektu SBX.

Na zadnej strane konštrukcie je uložený prechodný USB port, klávesnica sa pripája dvomi USB konektormi, takže nebudete oň ukrátení.

Creative BlasterX Vanguard K08 07

Pre pohodlnejší pocit pri písaní či hraní má klávesnica dve podporné nožičky a pripojiteľnú podložku pod zápästia. Podložka sa však nedá pripnúť napevno a občas sa teda stane, že pri nadvihnutí až veľmi ľahko vypadne. Inak je vybavená protišmykovou gumou a len zriedka sa stane, že sa klávesnica posunie.

Creative BlasterX Vanguard K08 08

Malá nevýhoda spočíva v tom, že popis klávesov neobsahuje slovenčinu.

Creative BlasterX Vanguard K08 09
Kábel je pevný a dostatočne hrubý, určite sa neroztrhne, ani nepoláme.

Spínače vo Vanguard K08

OMRON PRES sú profesionálne mechanické spínače navrhnuté pre vysoký komfort so skvelou odozvou. Každý kláves vydrží 70 miliónov úderov. Navyše sa vyznačujú dvojitou technológiou cross-point, vďaka ktorej má byť odozva na stlačenie až o 25% rýchlejšia. Spínač totiž reaguje o čosi vyššie, a teda skôr, ako je bežné. Celkovo Vanguard K08 disponuje 109 prispôsobiteľnými klávesmi.

Verdikt

Creative BlasterX Vanguard K08 sa môže zaradiť k naozaj podareným kúskom a ocení ju každý fajnšmeker, ktorý má rád kvalitu. Mechanické klávesy si zamilujete a pocítite rozdiel oproti membránovým hneď pri prvom dotyku. Do vášho hrania vnesie nový život a vskutku príjemný zážitok. Cenovo je zaradená mierne vysoko. V každom prípade spoločnosť Creative odviedla kvalitnú prácu a my ďakujeme za príjemnú skúsenosť, po ktorej bude návrat k membránovej klávesnici čosi ako katastrofa. 🙂

Hodnotenie: 89%

Výhody:

  • Mechanické spínače OMRON
  • RGB podsvietenie s desiatimi predvoľbami
  • Odnímateľná podložka pod zápästia
  • Pokročilý anti-ghosting
  • Otočný ovládač hlasitosti
  • Životnosť až 70 miliónov úderov

Nevýhody: 

  • Mierne sekanie dúhového podsvietenia
  • Odnímatelná podložka nie je poriadne prichytená
  • Dlhá odozva programu nastavenia RGB

Parametre: Herná klávesnica – mechanická, RGB podsvietenie, spínače Omron Pres, odpojiteľná podložka, 215mm x 465mm x 37.6mm alebo 149mm x 465mm x 37.6mm bez podložky, key rollover s anti-ghostingom na 26 klávesov

Cena: 115 EUR

Produkt na recenziu poskytla spoločnosť Creative.

O autorovi

Sára Noe
Sára Noe
Profesionálne sa venuje brušným tancom už 11 rokov. Rada sleduje najnovšie vychytávky a jej záľubou je herné príslušentsvo a hry. Okrem lásky k nim sa tiež venuje amatérskemu cosplayingu a miluje analógové fotoaparáty.

Pridaj komentár