Ako si zmeniť heslo nielen na Twitteri

Ako si zmeniť heslo nielen na Twitteri titulka

Asi ste sa už dozvedeli, že Twitter ukladal heslá všetkých svojich používateľov v nešifrovanom tvare. Ak potrebujete poradiť, ako si zmeniť heslo na nové a bezpečnejšie, tento článok vám pomôže.

Ako si zmeniť heslo na Twitteri

Našťastie ide o veľmi jednoduchý a rýchly úkon. Najskôr kliknite na svoju profilovú fotku vpravo hore a zvoľte Nastavenia a súkromie.

Ako si zmeniť heslo nielen na Twitteri 01Potom si v menu na ľavej strane vyberte možnosť Heslo. Zvyšok už určite zvládnete sami.

Ako si zmeniť heslo nielen na Twitteri 02

Ako na to na mobile

V mobilnej aplikácii je to o čosi zložitejšie a aby ste sa nemuseli motať v množstve položiek, budeme vás navigovať. Najskôr zvoľte vodorovné čiarky v ľavom hornom rohu, to vyvolá menu.

Ako si zmeniť heslo nielen na Twitteri 03V ňom ťuknite na Nastavenia a súkromie a potom na Účet.

Napokon vyberte Heslo a zmeňte si ho na dostatočne odlišné od toho pôvodného, no také, ktoré nezabudnete. 🙂

Ako si zmeniť heslo nielen na Twitteri 06

Ako si zvoliť kvalitné heslo

Hej, aj nás štvú služby, ktoré vyžadujú heslá, ktoré majú minimálne 285 znakov, musia obsahovať aspoň 38 čísiel a 26 znakov, z písmen musia byť aspoň 4 veľké a heslo musíte posvätiť rituálom s krvou panny za svitu splnu Mesiaca. Trošku preháňame, ale nie veľmi. 🙂

V skutočnosti však tieto podmienky majú svoje dôvody. Heslo by nemalo byť uhádnuteľné, ani ľahko prelomiteľné útokom typu hrubá sila (strojové hádanie všetkých možných kombinácií). Ľudia si nastavujú heslá, ktoré nestoja za nič a dajú sa veľmi ľahko uhádnuť. Potom len vidíme lamentácie napríklad na Facebooku … “niekto mi ukradol účet, ak vám budem písať, nie som to ja”. Tomu sa dá predísť, ak si nastavíte všetky svoje heslá aspoň podľa týchto pravidiel.

9 pravidiel na tvorbu silného hesla:

  1. Heslo nikdy nesmie byť časť vášho mena alebo priezviska. To sú prvé možnosti, ktoré hacker skúsi. Vrátane prezývok a skrátenín. Ak ste Katarína, heslo “katka” nie je heslo, to skôr dávate svoj účet do daru komu by sa zachcelo ho vlastniť.
  2. To isté platí o rodnom čísle, alebo dátume narodenia. Tieto dva údaje zvyčajne nie je veľký problém zistiť, či odvodiť.
  3. Heslá raz za čas obmieňajte, najmä ak pracujete a prihlasujete sa aj z iných PC, ako zo svojho. Nezabudnite sa z takýchto počítačov aj odhlasovať.
  4. Skúste si heslá voliť tak, aby ste ich nezabudli, ale ani nemuseli zapisovať na papierik. Ak si už heslo zapíšete, nech je to tam, kde nemá prístup nikto okrem vás. Nikdy. Mnemotechnické pomôcky môžete použiť, no nech sú vaše súkromné.
  5. Zabudnite na heslá typu “heslo”, “12345”, “54321”, “9999”, “asdfasdf” a podobne. To nie sú heslá, opäť len robíte svoj účet prístupným pre prvého amatérskeho hackera, ktorý “pôjde okolo”. Nie ste Národný Bezpečnostný Úrad, vy potrebujete skutočnú bezpečnosť. 🙂
  6. Nespoliehajte sa veľmi ani na mená vašich detí či domácich miláčikov. Tie pravdepodobne poznajú aj vaši priatelia, kolegovia atď. … Ak máte pri PC fotku s menom svojho syna, “Jožko” naozaj nie je dobré heslo.
  7. Používajte čo najdlhšie slovo, alebo zmes slov. Vety typu “MalinovySalatObsahuje369gramovTuku” sú silné heslá. Ideálne, ak nedávajú zmysel, ako náš príklad, ale aj tak si ich zapamätáte.
  8. Ak je to možné, vložte do hesla aj znaky typu #&@. Ale tak, aby ste si ich dokázali zapamätať.
  9. Jedna z možností sú aj aplikácie na generovanie a ukladanie hesiel. Práca s nimi je však trochu zdĺhavá …

Toto je iba zopár základných rád, ktoré by mal poznať každý. Bezpečnosti nielen v oblasti hesiel sa budeme podrobnejšie venovať nabudúce.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár