NVIDIA chystá novú grafiku – GTX1180 či GTX2080?

NVIDIA chystá novú grafiku GTX1180 titulka

Zatiaľ to vyzerá, že sa nová karta bude volať GTX1180. Zmena v druhom čísle by mala naznačovať novú generáciu, no nie je celkom isté, či nepôjde viac o prírastok do tej súčasnej. Mimochodom, pravdepodobne bude výkonnejšia ako Titan Xp!

Zo sféry špekulácií sa dostávame na istejšiu pôdu vďaka tomu, že nová NVIDIA GeForce GTX1180 sa už ocitla v databáze známej aplikácie GPU-Z. Ide síce o parametre vzorky, no je možné, že budú veľmi blízke finálnej verzii karty.

Čo by mala GTX1180 obsahovať a koľko energie to zožerie?

Hovorilo sa o tom, že by mohla novinka stáť na novej architektúre NVIDIA Turing. Volať by sa mohla GTX2020. Z najnovších informácií sa zdá, že pôjde skôr o architektúru Volta a označenie bude GTX1180. Nový model by mal byť teda založený na 12nm výrobnom procese. Má mať 3584 CUDA jadier (1080ka ich má 2560) rozdelených do 28 SM, 64 ROP a 224 textúrovacích jednotiek (oproti 160 v 1080ke).

Zbernica má mať šírku 256 bit a kapacita VRAM bude mohutných 16GB. Takže sa pomaly, ale isto dostávame do časov, kedy máme viac pamäte na grafikách, ako tej hlavnej operačnej. 🙂 Pôjde o GDDR6 a nová karta má dosahovať výkon 13 teraflopov, čo teda riadne preskočí súčasnú 1080ku, ktorá má 8,7 teraflopov. Na porovnanie Titan Xp má 12 teraflopov.

NVIDIA chystá novú grafiku GTX1180 parametre

NVIDIA GTX1180 by mala skonzumovať maximálne 200W, čo v porovnaní so súčasnými kartami a pri zvážení výkonnostného nárastu ani nie je veľmi veľa. GTX1080ka zhltne maximálne 180W. Konštrukcia má byť dvojslotová a dĺžka karty je 267 mm.

Možno vás budú zaujímať aj taktovacie frekvencie, aj keď tie sa pravdepodobne ešte vo finále zmenia. Testovacia karta má 1405 MHz na jadre (max. 1582 MHz) a 1500 MHz na pamätiach.

Kedy príde GTX1180 na trh?

V tomto smere sme si pomerne istí, že novú grafickú kartu môžeme očakávať v septembri až októbri 2018. Dá sa vychádzať aj z toho, že nové pamäte GDDR6 by mali začať v SK Hynix vo veľkom produkovať o tri mesiace odteraz. Generáciu 9XX NVIDIA uviedla na trh tiež v septembri, takže sa tento scenár zdá veľmi pravdepodobný.

NVIDIA chystá novú grafiku GTX1180 01

Vyzerá to tak, že by mohlo ísť o prvú kartu pre mainstream, ktorá si poradí s hrami v 4K na vysokých obnovovacích frekvenciách (60Hz+) a najvyšších detailoch. Zostáva dúfať, že všetky dodávky nových kariet neskúpia ťažiari kryptomien … Pripomenieme, že všetky údaje, ktoré ste sa tu dozvedeli sa viažu na uniknuté informácie a ide pravdepodobne o prototypy, ktoré sa nemusia zhodovať s produkčnou verziou karty. Viac podrobností sa zrejme dozvieme na Computexe v auguste, no možno aj skôr.

Zdroj: techradar.com, pcgamesn.com, wccftech.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. Bassák hovorí: Odpovedať

    Dúfam že v AMD budú schopní reagovať… existujú nejaké nové správy z dielne Radeonu, šéfe?

    1. Peter Vnuk hovorí: Odpovedať

      Zatiaľ neviem o žiadnej reakcii, ale je možné, že v priebehu toho času do uvedenia s niečím prídu. Ak sa tak stane, určite o tom napíšeme. Sám som zvedavý … 🙂

Pridaj komentár