Asus FX503V recenzia – biznis, hry a dobrá cena

Asus FX503V titulka

Herné notebooky s nekompromisným výkonom sa začínajú v cenách nad 1000 €. Čo však robiť, ak nepotrebujete špičkový herný výkon, no radi sa zahráte a potrebujete notebook aj na prácu? Tento model by vás mohol osloviť. Predstavujeme Asus FX503V.

Asus FX503V recenzia 01

Konštrukcia a vzhľad

Model patrí s hmotnosťou 2,2kg medzi kompaktnejšie 15,6-palcové notebooky. Dizajn pôsobí elegantne najmä vďaka faktu, že celé šasi je pokryté tmavou imitáciou lešteného hliníka. Povrch je trochu náchylný na odtlačky prstov, no príťažlivý vzhľad a spomínaná nízka hmotnosť sú dôležitejšie.

Asus FX503V recenzia 02

Zaujímavé je riešenie informačných LED. Výrobca ich umiestnil tak, aby po sklopení krytu notebooku boli stále viditeľné. Vďaka tomu napríklad viete, či ste ho vypli, alebo iba uspali, čo je praktické.

Asus FX503V recenzia 03

Konštruktéri si zrejme zakladali na udržaní tmavosivého vzhľadu zariadenia, keďže porty USB 3.0 neboli farebne odlíšené. Sú iba dva, tretí je štandardu 2.0, čo nemusí stačiť každému.

Asus FX503V recenzia 07

Zaujal priestranný touchpad, príjemná klávesnica a prítomnosť jej numerickej časti. Vďaka kombinácii seriózneho vzhľadu a týchto prvkov sa model dobre uchytí aj v rukách biznismena. Hráč zasa ocení šípky posunuté smerom k nemu. Vystupujú zo spodného radu klávesov a vďaka tomu ich dobre nahmatáte aj bez toho, aby ste sa pozreli.

Asus FX503V recenzia 04

Kombinácia WASD je zvýraznená červenou farbou a celá klávesnica má červené podsvietenie. Má tri stupne a subjektívne som mal pocit, že ten najvyšší by mohol byť ešte o čosi výraznejší. Netradičné tvarovanie medzerníka ocenia autori textu, ako sú napríklad programátori. V ľavej časti je rozšírený, a tak ho vždy určite trafíte palcom ľavej ruky.

Asus FX503V recenzia 05

Výkon v hrách a chladenie

Asus FX503V je prezentovaný ako herný model, a tak som sa pozrel aj na jeho výkon v hrách. V prvom rade treba už podľa konfigurácie povedať, že nejde o nekompromisný notebook, ktorý by dokázal prevádzkovať najnovšie AAA tituly na najvyšších nastaveniach. Na druhej strane má však oveľa príjemnejšiu cenu, ako špičkoví konkurenti. Displej má rozlíšenie FHD a poteší dobrým kontrastom, výraznou sýtosťou farieb aj širokými pozorovacími uhlami. Niekto možno využije aj uhol jeho zaklopenia dozadu, ktorý je až prekvapivo štedrý.

Asus FX503V recenzia 06

Grafická karta je typu NVIDIA GTX1050, takže ide o akýsi základ v rade herných kariet. Pri postaršom, no stále graficky príťažlivom Zaklínačovi 3 sa po nastavení detailov na maximum nepodarilo dosiahnuť viac ako 24 fps, čo je pod hranicou hrateľnosti. Po znížení detailov na stredné sa situácia výrazne zlepšila a maximum sa zvýšilo na príjemných 54 fps. Priemer okolo 46 fps zabezpečil plynulú hrateľnosť.

Asus FX503V recenzia 08

Najnovší herný hit Far Cry 5 sa pýši skvelou optimalizáciou. Na najvyšších detailoch som dosiahol priemer 36 fps a maximum 48. Vyskytli sa však frame dropy až na 12 fps, takže som opäť znížil detaily na stredné. Maximum sa posunulo na 61 fps a priemer na 47. Záver je teda jasný, pokiaľ vám budú stačiť stredné detaily v hrách, ste na správnej adrese. V oblasti zvuku sú na tom reproduktory dobre, potrebovali by iba o čosi hlbšie basy, no nasadenie slúchadiel to vyrieši.

Asus FX503V recenzia 09

Oceniť treba výborné chladenie celého notebooku. Nepatrí medzi najtichšie, ale medzi najefektívnejšie určite.

Prieduchy sú orientované dozadu, takže používateľ nie je v kontakte s teplým vzduchom opúšťajúcim šasi.

Asus FX503V recenzia 10

Maximálna teplota CPU, ktorú som dosiahol po dlhšom hraní, bola na úrovni 88°C, čo je na pomery herných notebookov dobrý výsledok. Podobne je na tom aj grafické jadro, ktoré neprekročilo príjemných 76°C.

Verdikt Asus FX503V

Asus FX503V je model, ktorý osloví príťažlivým dizajnom, kompaktnosťou, dobrým displejom a celkom slušným výkonom v hrách. Pomer úžitku a ceny je preto vynikajúci. Negatívum je absencia SSD v testovanej konfigurácii, ktorej hybridný disk s 5400 ot./min a 8GB SSD cache vôbec nesvedčí. Jednoznačne odporúčam priplatiť si za variant s plnohodnotným SSD, keďže práca v systéme aj načítavanie v hrách bude výrazne rýchlejšie.

Hodnotenie:

Dizajn: 95%
Výkon: 80%
Konfigurácia: 85%

Celkovo: 87%

Výhody:

  • elegantný dizajn
  • nízka hmotnosť
  • efektívne chladenie
  • kvalitný displej
  • dobrý výkon v hrách
  • dôležité detaily klávesnice
  • pomer ceny a úžitku

Nevýhody:

  • absencia úplného SSD
  • náchylnosť na odtlačky prstov

Parametre:  štvorjadro Intel Core i5-7300HQ 2,5 -3,5 GHz, 8GB RAM DDR4, 1TB 5400 ot. SSHD, 15,6“ FHD Anti-Glare displej, GeForce GTX 1050 4GB VRAM, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x HDMI, 1x RJ-45, 1x jack 3,5 mm, bluetooth, čítačka kariet SD, numerická klávesnica, 384 x 262 x 24,1 mm, 2,2 kg, Windows 10 64-bit

3D Mark skóre: Time Spy: 1 792, Sky Diver: 14 799, Fire Strike: 5 312

Cena: 774 EUR

Notebook na recenziu poskytla spoločnosť Asus. Recenziu nájdete aj na stránkach magazínu PC Revue.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár