Symmetry – recenzia

Symmetry recenzia titulka

Stalo sa vám už niekedy, že ste preskúmavali vesmír, všetko išlo podľa plánov, no stroskotali ste na neznámej planéte? Pravdepodobne nie… No dnes sa pozrieme na hru Symmetry, v ktorej je vašou úlohou udržať nažive posádku, kým sa vám podarí opraviť vesmírnu raketu a vrátiť sa späť na Zem. Ľahké, však? Ani nie…

Hra sa odohráva v sci-fi prostredí na ešte neobjavenej planéte s nulovým počtom obyvateľov. Ako sme už naznačili, vašou úlohou je postarať sa o posádku a znova poskladať raketu, aby ste sa mohli vrátiť na Zem. Posádka žije v zariadení podobnom, ako sú vaulty v známom titule Fallout Shelter. V hre je výborná atmosféra tvorená hudbou a zaujímavým grafickým vyhotovením.

Ako Symmetry funguje?

V ubytovacom zariadení máte miesto na skladovanie dreva, pomocou ktorého sa tvorí teplo, miesto na odpočinok, kuchyňu na výrobu potravy, zberňu elektro odpadu, pomocou ktorého môžete opravovať rôzne zariadenia, ktoré vám pomáhajú prežiť a taktiež miesto, kde sa vaši členovia posádky môžu naučiť novým schopnostiam.

O každého člena sa musíte starať tak, aby mal dostatok potravy a spánku, čomu výrazne pomáha AI. Člen posádky sa napríklad automaticky vráti k predošlej činnosti po dokončení aktuálnej. Povedzme, že odpočíva a keď sa mu naplní ukazovateľ na 100%, teda je maximálne oddýchnutý, vráti sa k predošlej činnosti a nebude len tak stáť a nič nerobiť.

Napriek tomu, ak niektorého člena posádky pošlete pracovať niekde mimo obývaného zariadenia, musíte si dávať pozor aby sa stihol vrátiť skôr, než sa mu niektorý ukazovateľ vyprázdni. Môže vám umrieť na hlad či únavu. To ako sa cíti, prejavuje aj emotikon nad jeho hlavou. Možnosti sú tri: 🙂 – má sa super, :/ – nič moc a 🙁 – je úplne zničený.

Počas hrania sa v hornej časti obrazovky taktiež prelínajú rôzne monológy postáv, resp. ich myšlienky, pocity. Celkovo gameplay neobsahuje žiadny dabing. Popri tom, ako prechádzate príbehom sa k vám pripoja noví členovia s novými schopnosťami, ktorí stroskotali mimo vášho zariadenia.

Ovládanie

Ovládanie je veľmi jednoduché, posúvaním kurzora myši doľava a doprava sa váš pohľad posúva po celej mape, kolieskom myši nazoomujete a všetko ovládate jednoduchým klikaním.

Ale veď to je easy…

Možno sa vám zdá, že hra je jednoduchá, no realita je taká, že je celkom náročná. Najmä keď budete mať viac členov posádky, vtedy je to celkom náročné, pretože nestíhate všetkých ovládať. Síce vám hra hádže notifikácie keď sa niečo pokazí, keď je v zariadení veľmi nízka teplota a pod., no neupozorní vás keď sa niečo deje s vašou posádkou.

Napr. keď si nedáte pozor a pošlete niekoho mimo zariadenia s nízkymi ukazovateľmi, dokáže vám umrieť na hlad či nedostatok spánku bez toho, aby vás hra upozornila. Teda už nájdete len jeho mrtvolu. Preto je veľmi dôležité nepodceňovať stav, v ktorom sa postava cíti zle. Často vám členovia posádky umierajú, čo vás dokáže dohnať k zúrivosti, aj na najnižšej úrovni obťažnosti.

Keď sa tak už stane, hra vám ponúkne dve možnosti – buď zosnulého pochováte, alebo si ním môžete naplniť zásoby jedla, čo je v podstate taký easter egg, ale je to celkom praktické. Vašej posádke to ani vadiť nebude, chutí im tak či tak.

Potiahne mi to moje PC? A čo nejaké bugy?

Hra je veľmi nenáročná čo sa týka hardvéru, o čom hovoria aj systémové špecifikácie. Postačí vám 2GB RAM, low-end procesor a aj integrovaná mobilná grafika s 1024MB VRAM.

Síce sme v hre nenašli veľa bugov, no na dva sme narazili – prvý bol taký, že sa dlhší text nezmestil do rámčeka. Pri druhom bugu sa hra zasekla a pomohol iba jej reštart.

Verdikt – Symmetry

Celkovo hru hodnotíme veľmi pozitívne. Je malá čo sa týka miesta na disku (ani nie pol GB), bohatá čo sa týka príbehu a s veľmi zaujímavým konceptom. Najviac zaujme svojím grafickým vyhotovením a môže byť až návyková.

Hodnotenie:

Grafika: 92%
Ovládanie: 98%
Hudba a zvuk: 100%
Možnosti:
 85%

Celkovo: 91%

Výhody:

  • jednoduché ovládanie
  • zaujímavé grafické vyhotovenie
  • zaujímavý koncept
  • umelá inteligencia postáv
  • nenáročná na hardvér
  • malá, čo sa týka miesta na disku

Nevýhody:

  • môže byť návyková

Cena: 9,99 € – PC

Symmetry vychádza na PlayStation 4, Xbox One, PC a aj pre iOS na AppStore.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť Comgad.cz.

Galéria:

O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár