Huawei zostáva svetovou trojkou a rastie najrýchlejšie

Huawei P20Pro_space

Podľa predbežných výsledkov rebríčka International Data Corporation (IDC) potvrdil Huawei pozíciu svetovej trojky. Pritom rástol najrýchlejšie spomedzi konkurentov na prvých troch priečkach. Zároveň dosiahol svoj historicky najvyšší podiel na trhu s dodávkami smartfónov.

Nezávislá agentúra IDC pravidelne zverejňuje rebríček kvartálnych objemov dodávok smartfónov pod názvom Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker. Podľa údajov za prvý štvrťrok 2018 obsadil čínsky výrobca tretiu priečku s objemom viac než 39 miliónov kusov, a zarezervoval si tak 11,8-percentný podiel na trhu.

Spoločnosti Huawei sa podarilo nielen potvrdiť silnú pozíciu na domácom čínskom trhu, ale aj presunúť imidž značky k prémiovejším modelom na zahraničných trhoch a vyplatiť akcionárom dividendy, keďže s 13,8 percentami významne predstihli globálny medziročný rast” píše sa v správe IDC.

Huawei P20 pro _blue case

Top 3 rebríček medziročne bezo zmien

Medzi najväčšími troma konkurentmi nedošlo k žiadnym posunom. Miesto pred Huawei zabral tradične americký Apple a na vrchole ostáva juhokórejský Samsung.

Predbežné dáta tiež hovoria o celkovom objeme dodávok za prvý kvartál 2018 vo výške 334,3 miliónov mobilných telefónov. Ide zároveň o takmer 3-percentný pokles oproti obdobiu január až marec v roku 2017.

Huawei P20 _goldnpink case

Melissa Chau, výskumná riaditeľka spoločnosti IDC, ale vysvetľuje, že tieto údaje neodrážajú znížený dopyt po telefónoch. Skôr vyjadrujú presun k prémiovým, a teda drahším modelom.

“Celosvetovo sa nákupné rozhodnutia spotrebiteľov presúvajú smerom k prémiovým zariadeniam. No zároveň nedosahujú tieto nové smartfóny takú nákupnú konverziu čo do počtu kusov, a to je dôvodom pre pokles objemu dodávok. Keď sa na to ale pozrieme v dolárovom vyjadrení, trh smartfónov neustále šplhá nahor.“

Potvrdzujú to aj dva prémiové modely Huawei P20 a P20 Pro, ktoré predstavil Huawei koncom marca v Paríži. Oba zaznamenali obrovský úspech nielen medzi odbornou verejnosťou, ale aj v zverejnených predajoch za prvý mesiac. Čínskeho výrobcu, dovtedy známeho skôr dostupnou kvalitou a telefónmi strednej triedy, vystrelili tieto zariadenia so špičkovými fotoaparátmi a umelou inteligenciou medzi svetových inovátorov.

Huawei P20 _black case

Rast trhu smartfónov bude pokračovať

Podľa výskumnej riaditeľky je teda stagnácia či pokles trhu v nedohľadne:

Rast bude pokračovať ešte niekoľko rokov, keďže používatelia si tak zvykli na pohodlie a vymoženosti smartfónov, že sa stávajú na ne odkázanými,” predpovedá Melissa Chau.

Huawei

Zdroj: Huawei, IDC

Recenzie na modelový rad Huawei P20 vám prinesieme už čoskoro. Sledujte nás aj naďalej!

Na našom Instagrame nájdete zaujímavé fotky produktov, ktoré recenzujeme.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár