Modecom Volcano Hammer – recenzia hernej klávesnice

Modecom Volcano Hammer klávesnica titulka

Model Modecom Volcano Hammer patrí medzi profesionálne herné klávesnice, ktoré stavili hlavne na dôležité praktické aspekty a menej na ohurovanie svetelnými efektmi.

Spínače na želanie

Volcano Hammer si môžete zaobstarať v jednom z troch variantov. Sú rozdelené podľa typu spínačov Outemu. Máte na výber z modrých, červených a hnedých. Testovali sme modrý a hnedý variant.

Modecom Volcano Hammer recenzia 01

 

Modrý vyžaduje najvyššiu silu na aktiváciu klávesu a spínače majú svoj bod aktivácie. To značí, že je klávesnica vhodná hlavne pre hráčov, ktorí sa obávajú, že by si mohli omylom brnknúť do nesprávneho klávesu a stavia radšej na istotu silnejšieho stlačenia.

Negatívum je v hlučnosti. Modré spínače sú dobré na tvorbu textu, takže napríklad ak často četujete, prídu vám vhod. No na ich charakteristický silný klikací zvuk si treba zvykať.

Modecom Volcano Hammer recenzia 02

Červený variant je vhodnejší pre hráčov, ktorým vyhovuje konštantný odpor, ktorý klávesy kladú a bez výrazného klikacieho zvuku. Napokon je tu ešte hnedý variant, ktorý poskytuje citeľnú aktiváciu v určitom bode stlačenia, no oveľa menej hlučný, ako ten s modrými spínačmi. Cenové rozdiely sú minimálne a vzhľad je vždy rovnaký, takže ide hlavne o to, ktoré spínače vám budú najviac vyhovovať.

Dizajn a konštrukcia Modecom Volcano Hammer

Model je relatívne kompaktný a hmotnosť je príjemná. Zdá sa, že sa výrobca pokúsil vytvoriť dynamický vzhľad klávesnice, no zastavil sa kdesi na pol ceste medzi dynamickým a vážnym vzhľadom. To je dobre, znamená to totiž, že konštruktéri neskĺzli do sféry cirkusovo prezdobených dizajnov, s ktorými sa občas stretávame. Zároveň však vaša klávesnica pohľady neupúta.

Modecom Volcano Hammer recenzia 03

Celá konštrukcia je plastová, no jednak, že nepôsobí lacno, a navyše je veľmi pevná. Nič nevŕzga, ani sa neprehýba, takže kvalitu vyhotovenia môžeme iba pochváliť.

Zdvih klávesov je z tých najvyšších a zahŕňa aj obnažené spínače, takže by konštrukcii prospela aspoň menšia opierka na zápästia. To nám trochu chýbalo.

Modecom Volcano Hammer recenzia 04

Čo nám nechýbalo, je pevné ukotvenie klávesnice na mieste. V spodnej časti má okrem pogumovaných nožičiek aj zdrsňovacie protišmykové prvky v rohoch. Vďaka tomu je pevne ukotvená aj v prípade, že máte veľmi hladký stôl.

Modecom Volcano Hammer recenzia 05

Podsvietenie je červené a poteší jeho jemné odstupňovanie. Nastaviť si môžete až osem stupňov intenzity, čo býva výsada drahších klávesníc. Keby ste predsalen zatúžili po nejakom tom svetelnom efekte, môžete si podsvietenie prepnúť do režimu pulzovania. Detail, ktorý by o kvapku zlepšil komfort používania, by bola LED signalizujúca aktiváciu Caps Locku. Malá LED priamo na klávese by dobre poslúžila nielen pri zadávanie hesiel. V tomto prípade sa však výrobca rozhodol staviť na klasickú trojicu signalizačných LED nad numerickou časťou.

Modecom Volcano Hammer recenzia 06

Z pohľadu dizajnu stojí za zmienku aj popis klávesov. Síce neobsahuje slovenčinu, no popisy klávesov sú vytvorené technológiou s dvojitým vstrekovaním farby. „Čapička“ klávesu je vytvorená zalisovaním popísanej časti, takže by sa popisy nemali zotrieť nikdy, ani pri intenzívnom používaní. Oceňujeme, že pripájací kábel klávesnice je dostatočne dlhý, no chýba mu opletenie. To by mu zabezpečilo vyššiu odolnosť proti zamotávaniu, aj proti poškodeniu.

Modecom Volcano Hammer recenzia 07

Funkčné klávesy a herné funkcie

Model Volcano Hammer je zameraný na gaming, takže si veľmi neláme hlavu s funkčnými klávesmi. Pokiaľ chcete riadiť prehrávanie skladieb, zmenu systémovej hlasitosti, spustiť si mailového klienta a podobne, musíte použiť prepínanie pomocou klávesu Fn. Je umiestnený na pravej strane pri Alte, čo zjednodušuje napríklad nastavenie intenzity podsvietenia. Zvládnete to jednou rukou. Naopak, nastavenie hlasitosti to trochu sťažuje, keďže má miesto na F2 až F4.

Modecom Volcano Hammer recenzia 08

Pochválime systém vypínania podsvietenia. Nemusíte sa preklikávať všetkými stupňami intenzity, ale v prípade potreby vypnete či zapnete podsvietenie konkrétnou skratkou. Je tiež zvládnuteľná pravou rukou, takže výrobca zrejme uvažoval aj prakticky. Potešilo by nás zvýraznenie kombinácie WASD, ktoré je pri herných klávesniciach bežná prax. Tu ho nenájdete, no na druhej strane je pozitívne, že si možno vymeniť funkcie WASD a šípok.

Modecom Volcano Hammer recenzia 09

Asi nikoho neprekvapí, že je Volcano Hammer vybavená anti-ghostingom, čo je systém na presné snímanie množstva súčasne stlačených klávesov.

Kto si niekedy zahral napr. Mortal Kombat na split-screene, určite vie, aké to môže byť nepríjemné bez anti-ghostingu.

Napokon spomenieme kombináciu Fn a klávesu Windows, ktorá ho zablokuje, aby ste sa omylom počas hry nevrátili do systému. Táto funkcia je pri herných klávesniciach tiež „povinná jazda“.

Verdikt – Modecom Volcano Hammer

Klávesnica Modecom Volcano Hammer sa nám páčila. Osloví hlavne hráčov, ktorí nepotrebujú podsvietenie typu RGB, no praktické osemstupňové jednofarebné ocenia. Takisto treba pochváliť výrobcu za vysokú kvalitu vyhotovenia a trvanlivosť popisov klávesov. Chýbal nám aspoň náznak podložky pod zápästia a pokiaľ nie ste pripravení na zvuk mechanických klávesov, budete zaskočení hlučnosťou modrého variantu. Máte však na výber z troch, pričom hnedý je oveľa tichší, takže si môžete vybrať presne podľa svojich požiadaviek.

Hodnotenie: 87%

Výhody:

  • pevná konštrukcia
  • silné ukotvenie na stole
  • osemstupňové podsvietenie
  • 3 druhy mechanických spínačov
  • potenciál dlhej životnosti
  • dobrý pomer ceny a úžitku
  • hnedé klávesy sú tiché

Nevýhody:

  • absencia podpory zápästí
  • vysoká hlučnosť modrého variantu
  • iba anglické popisy
  • kábel nie je opletený

Parametre: mechanická herná klávesnica, 104 klávesov, spínače modré (alternatívne červené, alebo hnedé), nezmazateľné popisy, Win key lock, červené podsvietenie – 8 stupňov, antig-hosting, kábel 1,8m

Cena: 39 € modré spínače, 42 € hnedé

Produkt na recenziu poskytla spoločnosť Modecom.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár